Apex Legends is jarig: hoe staat het met de battle royale?

Achtergrond
Robert Zomers op 25 februari 2020
Apex Legends is jarig: hoe staat het met de battle royale?

All aboard the Octrain

Het is een jaar geleden dat ontwikkelaar Respawn Entertainment uit het niets met een nieuwe game op de proppen kwam. Uitgever EA wilde namelijk ook een stukje van de battle royale-taart en Apex Legends moest daarvoor gaan zorgen. We blikken terug op hoe het de game is vergaan in zijn eerste jaar en we kijken wat de plannen voor de toekomst zijn.

Op 4 februari 2019 kondigde Respawn Entertainment Apex Legends aan en bracht de game ook meteen uit. Het was een grote verrassing voor elke battle royale-fan, want er was tot dan toe nog niets bekend over de game. De free-to-play-titel speelt zich af in het Titanfall-universum, waar Titanfall en Titanfall 2 zich ook afspelen. Hoewel het populaire wallrunnen niet in Apex Legends zit, bleken de unieke personages en Titanfall-lore perfect voor een battle royale-game. 

Zo’n 50 miljoen spelers doken in de eerste maand uit een vliegtuig in de game. Afgelopen jaar speelden in totaal meer dan 70 miljoen spelers wel eens een potje Apex Legends, verspreid over pc, Xbox One en PlayStation 4. Na de soepele release in februari wist Respawn Entertainment spelers vast te houden met regelmatige updates en een hele reeks aan nieuwe wapens en personages.

[nectar_video_lightbox link_style=”play_button_2″ nectar_play_button_color=”Default-Accent-Color” image_url=”24391″ hover_effect=”defaut” box_shadow=”none” border_radius=”none” play_button_size=”default” video_url=”https://www.youtube.com/watch?v=aOdTqvcEaZ8&list=PLL-3t73LLxVFTTJNJNBSIsNOErzpMUQxa&index=16&t=0s”]

“Het eerste seizoen was buiten Octane om nog vrij braaf”

De vier seizoenen

Op 19 maart 2019 ging het eerste seizoen in de game van start. Spelers konden met opdrachten allerlei nieuwe cosmetische items verdienen, zoals skins voor wapens, portretten voor de helden en kill-animaties. De belangrijkste toevoeging was een nieuwe personage: Octane. Hij was de eerste van de nieuwe helden die Respawn afgelopen jaar heeft toegevoegd. 

Het eerste seizoen was buiten Octane om nog vrij braaf, maar in juli voerde Respawn Entertainment al wat meer veranderingen door met de start van het tweede seizoen. Opnieuw kwam er een held bij, genaamd Watson. Daarnaast ging speelveld volledig op de schop na een grote explosie. 

De grote reuzenwezens die altijd door het water aan de kust liepen, stampten nu tijdens de game opeens door de map. Bekende plekken met veel loot werden omgevormd tot grote modderhopen en alle kennis die spelers tot dan toe hadden van de wereld, kon het raam uit. Ook een leuke toevoeging waren vliegende draken die de doodskisten van gevallen vrienden meesleurden door de lucht. Wanneer je deze draken uit de lucht schoot, kreeg je een deel van de loot die ze op het moment van hun dood bij zich hadden.

Vaarwel Kings Canyon?

Reusachtige aliens, vliegende draken en een geëxplodeerde wereldkaart waren niet genoeg verandering, vond de ontwikkelaar. Met het derde seizoen verdween de oude kaart Kings Canyon helemaal uit de game en introduceerde Respawn Entertainment de nieuwe map World’s Edge. 

Dit was ook de eerste keer dat spelers op een bewegende loot-plek konden droppen, want er rijdt elke ronde een trein door het gebied. Een populaire, maar gevaarlijke plek die gegarandeerd voor chaos zorgt. Daarnaast werden de draken vervangen door vliegende drones met loot-pakketjes. Deze pasten geheel bij de nieuwe held Crypto, die met het derde seizoen werd toegevoegd. Met zijn drone kan hij spelers al van ver aan zien komen.

Met de verjaardag van Apex Legends begin februari ging het vierde seizoen van start en herhaalde Respawn Entertainment een aantal zetten. Zo werd ook World’s Edge flink op de schop genomen om het level fris te houden. En ook was het wederom tijd voor een nieuwe held: Revenant. Al is dit meer een anti-held, met zijn duistere achtergrond als meedogenloze huurmoordenaar.

[image_with_animation image_url=”27474″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Kruisbestuiving

Het is opvallend dat Respawn Entertainment tot nu toe heeft vastgehouden aan squads van drie personen. Er zijn wel evenementen geweest, zoals onlangs nog met Valentijnsdag, waarbij je tijdelijk met zijn tweeën een groep kon vormen. Ook hebben spelers voor korte periodes in hun eentje een potje kunnen spelen, maar tot nu is dit bij korte periodes gebleven. 

Nu is Apex Legends nog steeds goed te spelen zonder enige vorm van verbale communicatie door het uitstekende ping-systeem. Een systeem dat inmiddels door meerdere games is overgenomen, inclusief grote concurrent Fortnite. Daarmee blijft de impact van Apex Legends niet beperkt tot de game zelf.

Het is nog niet bekend wat de roadmap voor komend jaar zal worden, maar duidelijk is wel dat we voorlopig nog niet van Apex Legends af zijn. De game heeft maandelijks miljoenen spelers en door de frequente updates weet de ontwikkelaar deze spelers goed bij zich te houden. Wij hopen in ieder geval dat we ergens dit jaar weer even terug kunnen naar Kings Canyon, want we missen de eerste wereld van de game toch wel een beetje.

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel