Nintendo PlayStation

Afgestoft
Robert Zomers op 19 februari 2020
Nintendo PlayStation

De duurste console die nooit gemaakt werd

Je leest het goed: de Nintendo PlayStation. Zo heette de console van deze twee Japanse fabrikanten die nooit het daglicht zag. Althans, niet op productieniveau, want er zijn wel degelijk prototypes van gemaakt. Het is een product van een kortstondige samenwerking tussen Sony en Nintendo en goed nieuws: er staat er een te koop!

Op 27 februari gaat een van de – naar verluidt – tweehonderd prototypes onder de hamer. De eigenaar wil miljoenen vangen voor dit zeer zeldzame prototype uit eind jaren tachtig / begin jaren negentig. Behalve als je nog ergens een paar miljoen op de plank hebt liggen, is de kans klein dat dit apparaat binnenkort bij jou in de kast stof ligt te vangen.

[image_with_animation image_url=”27431″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Behalve als je nog ergens een paar miljoen op de plank hebt liggen, is de kans klein dat dit apparaat binnenkort bij jou in de kast stof ligt te vangen.”

Uitbreiding voor de Super Nintendo

Het idee was 30 jaar geleden om het Super Nintendo Entertainment Systeem (SNES) te voorzien van een gloednieuwe technologie. De cd-rom bood namelijk meer mogelijkheden ten opzichte van het cartridge-systeem dat Nintendo tot dan toe had gebruikt. Sony wilde op dat moment graag de gamemarkt op en dus was een samenwerking snel geboren. 

De twee fabrikanten maakten daarop samen een prototype Nintendo PlayStation, die zowel cd-roms als de cartridges met SNES-games kon lezen. Vervolgens besloten de twee partijen dat de cd-rom-drive een uitbreiding moest worden voor bestaande SNES-consoles. Zo konden consumenten kiezen of ze hun console wilden uitbreiden. 

Sony kondigde de samenwerking aan op de Consumer Electronics Show (CES) in 1991, maar dit was meteen ook het einde van de samenwerking tussen de twee fabrikanten. Waar ging het mis?

[image_with_animation image_url=”27427″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Een Nederlandse fabrikant

Sony wilde liever zelf bepalen welke games er op cd-rom werden uitgebracht en daar ook de inkomsten van krijgen. Nintendo wilde dit echter ook graag zelf in de hand houden. De twee fabrikanten kwamen blijkbaar niet tot een werkbare oplossing, want niet lang na de aankondiging van Sony op de CES, maakte Nintendo een andere samenwerking bekend. 

Niet alleen Sony was namelijk goed in het produceren van schijfjes, ook een onderneming uit Eindhoven was hier wereldberoemd om. Nadat de onderhandelingen met Sony stukliepen, is Nintendo gaan praten met Philips en deze twee partijen kwamen er wel uit. Nintendo beëindigde daarop publiekelijk en eenzijdig de samenwerking met Sony.

Het antwoord van Sony? De PlayStation. Zo zag niet alleen de Nintendo PlayStation nooit een winkelschap, maar kreeg Nintendo er ook een grote concurrent bij. Uiteindelijk hield ook de samenwerking tussen Philips en Nintendo geen stand. Nintendo zag helemaal af van een cd-rom-speler in zijn consoles en de opvolger van de SNES kreeg gewoon weer een cartridge-systeem. 

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel