Magic the Gathering: Strixhaven

Review
Bouke Siebesma op 5 mei 2021
Magic the Gathering: Strixhaven

Het Hogwarts van het Magic-Universum

In januari maakte Wizards of the Coast (WotC) Viking fans blij met Kaldheim, een set gebaseerd op Noorse Mythologie. Nu zijn fans van Hogwarts en andere magische scholen aan de beurt met Magic’s nieuwste set: Strixhaven. Of deze fans tevreden zullen zijn met deze set is nog de vraag. Hoog tijd dus om eens uitgebreid te kijken naar de kaarten van Strixhaven.

Net als vorig jaar is april het moment dat een van de grote Magic Sets uitkomt. Afgelopen jaar zat de set Ikoria vol met nieuwe mechanics zoals mutate en was er een speciaal partnership met de Godzilla franchise. Ook Strixhaven brengt weer nieuwe mechanics zoals Magecraft en Lessons. In deze review neem ik jullie op vogelvlucht door de hallen van Strixhaven om jullie te helpen beslissen of deze set de investering waard is.

De Sorting Hat plaatst jou in…. Quandrix?!

Hoewel het in Magic uiteindelijk altijd draait om de kaarten en het spel, steekt WotC ook altijd veel moeite in het verhaal achter de kaarten. Dit is niet altijd even succesvol. Sommige Magic Sets hadden maar een mager verhaal zoals Ikoria, de set van vorig jaar. Met Strixhaven heeft WotC een goede basis in de vijf verschillende colleges van Strixhaven, ieder met hun eigen identiteit en kracht.

Deze vijf colleges bestaan uit Lorehold, Prismari, Quandrix, Silverquil en Witherbloom en zijn in een ver verleden opgericht door vijf draken, een voor ieder college. Elk college heeft twee kleuren die de identiteit en speelstijl van het college bepalen. Ook heeft elk college hun eigen soort mascotte zoals spirits of elementals.

Deze focus op verschillende identiteiten maakt het voor fans mogelijk om zich met een van deze colleges te identificeren net als bij de Harry Potter franchise. Zo zijn de studenten van Lorehold bijvoorbeeld magische archeologen met een voorliefde voor avontuur en studenten van Quandrix wetenschappers met een specialisme in wiskunde en een talent voor het verdubbelen van monsters en hun kracht.

Studeer op Strixhaven en leer Magecraft

Een van de grootste nieuwe mechanics in Strixhaven is Magecraft. Dit is een ability die op creatures, planeswalkers en artefacten ingezet kan worden. Wat Magecraft precies doet is voor elke kaart anders, maar het begint altijd met de zin: Whenever you cast or copy an instant or sorcery spell, … Wat daarop volgt verschilt per kaart. Kaarten met Magecraft kunnen bijvoorbeeld één schade schieten of een +1/+1 op een creature plaatsen.

Hoewel op elke kaart Magecraft dus zijn eigen effect heeft, zit er wel een duidelijke onderverdeling in per college. Lorehold interacteert met graveyards, Prismari heeft vaak extra grote effecten, Quandrix plaatst +1/+1 counters, Silverquil zorgt ervoor dat je harder kunt aanvallen voor een beurt en Witherbloom geeft je levens.

Een soort Magecraft heeft in Magic altijd al wel bestaan op bijvoorbeeld kaarten zoals Ral, Storm Conduit, maar Strixhaven zorgt ervoor dat dit soort effecten voortaan ook buiten de rood-blauwe decks te vinden zijn.

Dit maakt Magecraft een vernieuwende en krachtige toevoeging aan het spel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ikorias Mutate. Deze ability zorgt ervoor dat je meerdere monsters samen kan voegen tot een groot monster maar om het effectief  te gebruiken heb je  wel meerdere kaarten met Mutate nodig. Deze waren alleen maar in Ikoria te vinden waardoor Mutate amper bruikbaar bleef in latere sets. Dit probleem heeft Magecraft niet waardoor kaarten met deze ability lang bruikbaar blijven en in veel decks kunnen.

De les begint

Waar Magecraft een absolute homerun is, kan hetzelfde jammer genoeg niet worden gezegd voor Lessons. Lessons zijn een apart soort sorcery-kaarten die je via andere kaarten met de ability Learn praktisch gezien uit je hoge hoed kan toveren. Je hoeft ze namelijk niet in je deck te hebben zitten om ze te kunnen zoeken. Dit betekent dus dat als je een kaart met Learn speelt je elke Lesson die je wilt in je hand kunt stoppen.

Dit brengt het eerste probleem met zich mee. In het speltype Commander, het meest populaire speltype, mogen geen kaarten vanuit buiten het spel worden gebruikt. Dat betekent dat de Learn-abiltity in Commander niet kan worden gebruikt om te zoeken naar een Lesson.

Daarnaast hebben Learn en Lessons hetzelfde probleem dat veel andere nieuwe mechanics hebben: er zijn niet genoeg kaarten die de ability ondersteunen. De ability past natuurlijk mooi in een set waar het gaat om een magische school, maar zal minder goed naar voren komen in toekomstige sets zoals de aankomende Innistrad set waar we Gotische horror terug gaan zien. De vraag is dus of WotC deze ability blijft ondersteunen met nieuwe kaarten, of dat we nog jaren moeten wachten op nieuwe Lessons.

[image_with_animation image_url=”36268″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Lessons zijn een apart soort sorcery-kaarten die je via andere kaarten met de ability Learn praktisch gezien uit je hoge hoed kan toveren.”

Twee zijdes van een kaart

Wat in Strixhaven ook weer terugkeert zijn dubbelzijdige kaarten. Hoewel dit geen nieuwe feature  is, bouwt deze set er wel fiks op voort. Dit type dubbelzijdige kaarten zagen we voor het eerst twee mainsets geleden met de landen uit Zendikar Rising die instants en sorceries op de achterkant hadden. In Kaldheim zagen we het verder uitgroeien met de goden van Kaldheim die artifacts op de achterkant hadden.

Nu vinden we in Strixhaven  zelfs creatures met instants, sorceries, planeswalkers en andere creatures op hun achterkant. Dit is op zich al interessant omdat dit betekent dat spelers nog meer keuze hebben als ze zo’n kaart in hun hand hebben.

Voor Commander-spelers biedt dit al helemaal meer mogelijkheden omdat veel van deze creatures legendarisch zijn wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt als Commander. Er kan dus voor het eerst een sorcery als commander worden gespeeld.

De diepste krochten van Strixhaven: het Mystical Archive

Wizards of the Coasts heeft een lange geschiedenis met het maken van alternate art kaarten. Deze kaarten hebben geen speciale in-game mechanics maar zien er vaak mooier uit en zijn voornamelijk gewoon een stuk duurder. Zo was er vorig jaar het speciale partnership met de Godzilla-franchise waarbij monsters uit de Ikoria set werden vervangen door de bekendste monsters uit Godzilla.

Dit jaar heeft WotC het Mystical Archive in leven geroepen. Per booster krijg je één Mystical Archive kaart. Wat het Mystical Archive speciaal maakt is dat het geen kaarten van Strixhaven gebruikt, maar juist instants en sorceries vanuit de hele geschiedenis van Magic. Hier tussen zit een aantal van de meest populaire kaarten.

Het houdt dus met name in dat een aantal zeldzame en krachtige kaarten weer een reprint hebben gekregen. Normaliter betekent een reprint dat de prijs van de kaart omlaag gaat en meer mensen hem kunnen kopen. Het nadelige van deze reprints is dat ze door het speciale uiterlijk erg duur zijn om te kopen.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel