Wat moet je weten over Boba Fett?

Achtergrond
Jermaine van Haarlem op 16 december 2021
Wat moet je weten over Boba Fett?

Van leuke gimmick tot een eigen serie

Heel leuk, die verhalen over Jedi die de Sith verslaan of een chagrijnige man die met zijn harige co-piloot het keizerrijk aan flarden schiet… maar wat wij echt willen is een coole space cowboy die niet al te veel praat. Al jarenlang staat Boba Fett hoog in het lijstje van populaire Star Wars-personages, maar wie is die gast nu eindelijk echt? Tijd om dat eens bekijken.

Spoiler

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. Wil je zeker weten dat je niets over Boba Fett te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

Soms zijn er personages in films en series die niet heel veel hoeven te doen om een schare fans achter zich aan te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan The Walking Dead, waarin het personage Daryl er oorspronkelijk als opvulling was bijgeschreven. Ook de barman Gunther uit Friends en Frozone uit de Incredibles-films ondergingen hetzelfde lot. Stuk voor stuk personages waar in eerste instantie de focus niet op moest liggen, maar die toch razend populair werden. Boba Fett valt ook onder deze categorie. In de originele trilogie was hij maar 6 minuten en 32 seconden te zien. Hoe komt het dan dat hij zo razend populair werd?

The Good, The Bad, en de Holiday Special

Hierboven beweerde ik dat Boba Fett maar een aantal minuten te zien is in de originele trilogie. Dit is niet helemaal waar. De roemruchte Holiday Special had namelijk een korte animatiefilm waarin Boba voor het eerst verscheen. Technisch gezien is dit dus zijn eerste optreden, maar omdat iedereen de Holiday Special ontkent en probeert te vergeten tellen we deze gewoon niet mee. Voor diegenen die zich er toch aan willen wagen: het was een soort slechte Star Wars-sitcom die werd onderbroken door een aantal Star Wars-animatiefilmpjes. 

Oorspronkelijk was het inmiddels bekende design van Boba’s pantser een concept voor Darth Vader. In de eerste versies van George Lucas’ verhaal was Darth Vader een premiejager die door iedereen gevreesd werd. Ook het pantser was volledig wit en leek al op wat we nu kennen als dat van de Stormtroopers. Alleen de helm was anders, met een zwart T-vormig vizier. Lucas vond het design zo tof dat hij besloot om het te bewaren voor een toekomstig idee.

Bij de voorbereiding van The Empire Strikes Back werd het design weer van zolder gehaald en aangepast met de kleuren zoals we die nu kennen. Ze vonden hem er vooral cool uitzien en dat was goed genoeg. Jeremy Bulloch was de geluksvogel die in het pantser mocht kruipen. Dit was per toeval, omdat hij de enige was die op dat moment fysiek in het pak paste. Bulloch had totaal geen achtergrondinformatie over het personage en besloot zelf wat te experimenteren met het personage. Zo liet hij zich vooral inspireren door Clint Eastwood in A Fistful of Dollars. Een nieuwe legende werd geboren.

Een grote familie

Toen Return of the Jedi uitkwam werden fans onaangenaam verrast toen bleek dat Boba Fett het loodje zou leggen. Helaas niet op een manier waar de fans trots op konden zijn: hun coole no-nonsense premiejager werd namelijk per ongeluk in de Sarlacc Pit geduwd door een blinde Han Solo. Deze gigantische zandworm slokte Boba Fett in één hap weg en liet zelfs nog een tevreden boertje… weg was Boba Fett en de fantasieën van fans. 

Lang hoefden ze echter niet te wachten, want al gauw verschenen er tientallen boeken over Boba waarin bleek dat hij het voorval had overleefd. Toen jaren later Attack of the Clones verscheen kregen de fans eindelijk weer hun favoriete personage te zien. Alleen niet in de gedaante die ze hadden verwacht: Boba Fett was namelijk een kloon van premiejager Jango Fett, die zijn DNA had afgestaan aan de bad guys. Duizenden klonen werden gebaseerd op Jango en groeiden versneld op. De enige eis die Jango stelde was dat hij een ‘normaal groeiende ’ kloon als zoon mocht meenemen. Boba Fett was dus nog maar een kind in deel twee en niet de badass die we gewend waren. Daar kwam snel verandering in toen we zagen hoe Jango voor zijn neus werd vermoord. 

In de Clone Wars-animatieserie kwamen we de jonge Boba al vaker tegen en zagen we de weg die hij aflegde om die badass te worden die we kenden. Als chagrijnige puber met wraakgevoelens zien we hem samen met andere bekende premiejagers zelfs Jedi aanvallen. Dit is ook geheel begrijpelijk, want juist de Jedi waren degenen die zijn vader vermoorden. Van jongs af aan ontwikkelde Boba zich als ijskoude persoonlijkheid die niets of niemand zijn doelwit laat afpakken.

Hij is terug van weggeweest

Toen Disney de Star Wars-franchise overnam waren fans in paniek. Waarom? Omdat honderden boeken, strips en games ongeldig werden verklaard en dus als een legende werden beschouwd. Zo ook de verhalen rondom Boba Fett nadat hij de Sarlacc Pit overleefde. Jarenlang bleven fans speculeren of Boba echt dood was of stiekem toch nog leefde. In 2019 kwam er een stille hoop. In de serie The Mandalorian zagen we aan het einde van aflevering 5 van seizoen 1 een mysterieus figuur verschijnen. Hoewel we alleen zijn voeten zagen, hoorden we een bekend geluid: het geluid van sporen die aan laarzen zaten. De wildste theorieën gingen de ronde, maar echte fans wisten het zeker: dit is Boba Fett!

Die theorie werd in de eerste aflevering van het tweede seizoen bevestigd. We zien een gehavende Boba Fett zonder zijn pantser The Mandalorian in de gaten houden. Tegen het einde van de serie komt dan eindelijk de confrontatie tussen The Mandalorian en Boba. Het is heel simpel: Boba wil het pantser terug dat hij van zijn vader heeft georven. Wanneer het keizerrijk aanvalt moeten de twee premiejagers elkaar noodgedwongen helpen. Boba ziet zijn kans en weet zijn eigen pantser weer te bemachtigen. In volle glorie zien wij hoe hij een leger aan Stormtroopers compleet sloopt. Hij is terug van weggeweest en hoe!

Naast een badass blijkt Boba een man van zijn woord te zijn. Hij beloofde The Mandalorian om The Child terug te vinden als hij zijn pantser kreeg. We zien een harde maar eerlijke Boba die er zelfs een nieuwe partner bij heeft gekregen, genaamd Fennic. Deze huurmoordenaar werd voor dood achtergelaten in de woestijn, maar Boba knapte haar op en maakte haar zijn bondgenoot. In de seizoensfinale zien we in de after-credits-scène hoe Boba samen met zijn nieuwe partner het oude kasteel van Jabba the Hutt binnenloopt. Daar zit Bib op de troon. Bib was de oude rechterhand van Jabba en een ontzettende slijmbal. Om een nog onbekende reden schiet Boba deze viespeuk dood en neem hij zijn plaats op de troon over. Hoe Boba is ontsnapt uit de Sarlacc Pit en waarom hij zo’n schurfthekel heeft aan Bib en zijn kornuiten gaan we zien in The Book of Boba Fett, een serie die geheel draait om onze favoriete premiejager.