The Expanse

Kijktip
Tim Miechels op 27 april 2020
The Expanse

Politiek gekonkel in de ruimte

De op hol geslagen kunstmatige intelligentie, de uitverkoren held, de utopische lijkende planeet met sinistere praktijken op de achtergrond: we hebben het al eindeloze malen gezien. Wie tussen al deze clichés eens behoefte heeft aan originele sciencefiction, doet er goed aan The Expanse te kijken.

The Expanse is gebaseerd op de boeken van James S. A. Corey, een pseudoniem waaronder de schrijvers Daniel Abraham en Ty Franck samen werken. Het eerste seizoen van de op de boeken gebaseerde serie verscheen in 2015 op het Amerikaanse netwerk Syfy. Hoewel de kwaliteit van de series van dit kanaal wispelturig is, mag The Expanse zich voegen bij de Syfy-hoogtepunten.

Waar gaat het over?

Het verhaal van The Expanse speelt zich af binnen ons eigen zonnestelsel, een paar honderd jaar in de toekomst. De mensheid heeft Mars en de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter gekoloniseerd. De politieke verhoudingen tussen de aarde, Mars en de bewoners van de planetoïdengordel – ook wel belters genoemd – zijn al tijden gespannen. Aarde is nog steeds de machtigste mogendheid, maar Mars heeft dankzij de techneuten die zich daar vestigden een sterke vloot. De belters voelen zich ondertussen onderdrukt en weinig serieus genomen. 

De belangrijke spelers in het begin van het verhaal zijn James Holden, Joe Miller en Chrisjen Avasarala. James Holden is onderdeel van de crew van het ruimteschip de Canterbury en moet aan het begin van de serie machteloos toezien bij een aanval door mysterieuze stealthschepen. Joe Miller is detective op Ceres in de planetoïdengordel en krijgt de opdracht de mysterieuze verdwijning van Julie Mao te onderzoeken. Chrisjen Avasarala is een politicus op aarde die een oorlog tussen aarde en Mars probeert te voorkomen.

[image_with_animation image_url=”28558″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Ok, maar waar gaat het nu echt over?

Deze drie personen en hun achtergronden zijn heel verschillend, en in eerste instantie lijken ook hun verhaallijnen weinig met elkaar te maken te hebben. Toch blijken de gebeurtenissen allemaal met elkaar verweven in een overkoepelend verhaal. De manier waarop er steeds nieuwe facties, personen en verhaalelementen geïntroduceerd worden, zorgt ervoor dat The Expanse geen moment verveelt. 

De complexiteit van de serie zorgt er wel voor dat je als kijker goed op moet letten. Toen ik na een pauze van ongeveer een jaar eens verder wilde met seizoen drie, had ik werkelijk geen idee meer wat er allemaal gebeurd was. In plaats van door te modderen, heb ik dan ook besloten nog eens opnieuw te beginnen en ik heb de afgelopen weken dus opnieuw genoten van de eerste twee seizoenen.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel