Onze top 5 Studio Ghibli-films op Netflix

Tips
Rebecca Nieuwenhuis op 23 april 2020
Onze top 5 Studio Ghibli-films op Netflix

Lekker ontspannen turen

Hoewel sommige mensen animatiefilms nog steeds aan kinderen koppelen, zijn ze ook razend populair onder de wat oudere generatie. Een animatiefilm is niet per se schattig en bevat soms ook voor volwassenen een ijzersterk verhaal. Begin dit jaar kregen we te horen dat Studio Ghibli goed vertegenwoordigd zou worden op Netflix en ja hoor, inmiddels kunnen we een hele stapel films van deze studio bekijken op de streamingdienst. De vraag is echter: waar moet je beginnen? We zetten onze favoriete Ghibli-films op Netflix voor je op een rij.

Het kan zijn dat je je na het lezen van de introductie afvraagt wat Studio Ghibli in hemelsnaam is. Het is een Japanse studio die films maakt in een animatieformat. Het bedrijf staat bekend om de meest uiteenlopende verhalen, verspreid over diverse filmgenres. Een prima onderwerp om eens in de zoekbalk van Netflix te gooien, dus.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

5 - The Cat Returns

Heel veel simpeler dan The Cat Returns kan bijna niet, maar het is desalniettemin erg vermakelijk. Wanneer een tiener een kat redt die bijna wordt aangereden, blijkt de kat te kunnen praten. Hij komt uit een heel andere wereld, waar katten heersen en deze kat de prins van het land is. De koning is vastbesloten om de tiener uit te huwelijken aan zijn zoon en katnapt haar naar deze geheime wereld. Gelukkig zijn er ook nog personages die aan haar kant staan, dus ze staat er niet alleen voor.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

4 - Ponyo

Ponyo blinkt uit in diens absolute schattigheid. Een jongen ontmoet aan het water een vrouwelijke goudvis die graag een mens wil zijn, genaamd Ponyo. De vader van Ponyo ziet daar geen heil in en probeert haar weg te houden bij de jongen. Dit lukt niet en de twee leren elkaar steeds beter kennen. Hoe meer Ponyo met de mensen omgaat, hoe menselijker ze zelf wordt en hoe meer ze tussen twee werelden in belandt. Zal ze de juiste keuze maken?

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

3 - Only Yesterday

Studio Ghibli biedt ons meestal een blik op kinderen of beginnende tieners, maar in Only Yesterday maken we toch echt kennis met een volwassen vrouw. Haar dagelijks leven speelt zich af in het drukke Tokio en om de rust weer even terug te pakken, besluit ze een reis te maken naar de plek waar ze is opgegroeid. Zoals je kunt verwachten krijgen we te maken met veel herinneringen, maar in deze herinneringen komen ook de verwachtingen die een kind van het volwassen leven heeft aan bod. Only Yesterday is een reis die je meeneemt door verschillende tijden.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

2 - My Neighbor Totoro

Twee kinderen verhuizen met hun vader naar een nieuw huis met een enorme tuin. De jongste speelt in de tuin als de oudste naar school is en ontdekt een soort hol in de bosjes. Daarachter lijkt een complete grot te zitten, waarin mysterieuze wezens zich ophouden. Een daarvan is de magische Totoro, een grote pluisbol waar je meteen verliefd op wordt. Samen met hem beleven de twee een groots avontuur. Schattigheid tot de max.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Eervolle vermelding: Grave of the Fireflies

Zoals je ziet staat hier geen cijfer bij, maar dat is met name omdat deze film niet op Netflix staat. Hij is echter wel helemaal te vinden op YouTube en het is mijn favoriet, vandaar dat ik hem toch even wil noemen. Waar veel van de Studio Ghibli-films vrij vrolijk zijn, is Grave of the Fireflies juist het tegenovergestelde. Het gaat over twee jonge kinderen tijdens de oorlog. Uit nood moeten zij leven in een grot en dat gaat niet van een leien dakje. Ik zeg altijd dat ik nooit huil bij films, maar deze heb ik de ogen uit mijn hoofd gehuild. Zakdoekjes zijn dus hoognodig.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

1 - Spirited Away

Ik zelf ben ontzettend weg van Spirited Away, met name door de kleurrijke personages die deze film biedt. Een jong meisje vertrekt met haar ouders naar hun nieuwe huis en onderweg denken ze een kortere route te hebben gevonden. Deze kortere route brengt hen echter naar een compleet andere wereld, waar alles heel anders gaat dan ze gewend zijn. Daar maken we onder andere kennis met No Face, een heel bekend personage in dit wereldje. Het gaat hierbij om een soort vormloos zwart personage met een wit masker. Het is een behoorlijk lange film vergeleken met wat we gewend zijn van Studio Ghibli, maar elke minuut is het waard.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Ik hoop je hiermee van genoeg tips te hebben voorzien om je weer een dagje te kunnen vermaken. Overigens zijn alle films van Studio Ghibli dikke aanraders, dus vergeet naast deze films de rest ook zeker niet te checken. Met een beetje geluk vermaak je je zelfs wel twee dagen. Laat me weten of jij deze films net zo tof vindt als ikzelf.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel