Star Trek: Discovery

Kijktip
Steve Hetem op 20 januari 2021
Star Trek: Discovery

Discovery als aangename kennismaking met Star Trek

De Netflix serie Star Trek: Discovery heeft onlangs haar derde seizoen afgerond met een pakkend einde. Star Trek trekt al decennialang vele fans van over de hele wereld. Toch zijn er genoeg mensen die niets of weinig van deze sci-fi serie hebben gezien. Discovery is een echte aanrader voor als je nog nooit iets van Star Trek hebt gezien.

Star Trek: Discovery is het begin van een uitbreiding van het Star Trek-universum. Tegenwoordig zijn de budgetten voor tv-series uitgebreider dan pakweg tien jaar geleden, waardoor het aantrekkelijker is geworden om producties vol visueel spektakel te maken. Perfect voor een serie die zich in de ruimte afspeelt.

Op ontdekking

Discovery speelt zich af tien jaar voor de originele serie uit de jaren ’60. Dit geeft de schrijvers meer vrijheid omdat ze weinig rekening hoeven te houden met oude gebeurtenissen. Ook in Discovery zijn ruimtereizen om nieuwe planeten te ontdekken een belangrijk thema in Star Trek, waarin de United Federation of Planets (UFP, een soort planetaire VN) een belangrijke rol speelt. Dit uit zich in de verschillende planeten en bewoners die je tegenkomt in de serie, maar ook in de mogelijke conflicten.

Er gebeurt best veel in het begin, maar het is altijd goed te volgen. Zoals in elke sci-fi komen er termen in voor die niet voor iedereen interessant zijn. Termen als ‘beam up’ of ‘stardate’ zijn goed uitgelegd zodat je je niet buitengesloten voelt of ze hebben weinig invloed op of je het verhaal snapt. De bedenkers nemen de tijd en ruimte om de belangrijkste personen tot ontwikkeling te laten komen. Zo krijg je een idee van de verschillende soorten personages, zodat wij als kijker ook echt kennis met ze maken. Ook krijg je een goed beeld van hoe de UFP in elkaar steekt. Hoewel ontdekking en wetenschap bovenaan hun takenpakket staan, beschikken ze ook over een grote militaire macht.

[image_with_animation image_url=”34502″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Gemêleerd gezelschap

Een van de beste aspecten van deze serie is de diversiteit van personages. Deze diversiteit is altijd onderdeel geweest van Star Trek. Het is dan ook niet verrassend dat er een vrouwelijke stuurman is of dat twee officieren een homoseksueel stel zijn. Naast de hoofdpersoon Michael zijn er meerdere personages van kleur. Maar het sterkste aan deze serie is de hoeveelheid aandacht wat de vrouwelijke personages krijgen. Ze zijn vast onderdeel van het basisteam en dit, in combinatie met de gesprekken die ze onderling voeren, zorgt ervoor dat Discovery de Bechdel-test feilloos doorstaat.

Waarom wil je dit zien?

Star Trek: Discovery is een sci-fi serie die geschikt is voor liefhebbers van dat genre, maar ook zeker voor mensen die op zoek zijn naar iets nieuws. De cast, thema’s en verhaallijnen bieden veel vermaak. De makers van Discovery zijn zeer goed op de hoogte van de actualiteiten en ze hebben ervoor gezorgd dat de serie past in deze tijdsgeest. Daarnaast zijn er voldoende mooie beelden, van binnen en buiten de ruimteschepen, te zien met veel detail. Kortom, het is een plezier om naar deze serie te kijken!

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel