See You Yesterday
Tijdreizen tegen onrecht
Als je terug kon in de tijd, wat zou je dan doen? De meeste mensen kunnen wel iets verzinnen: The Beatles live zien, bijvoorbeeld, of een kijkje nemen in de middeleeuwen. Misschien wil je eerder iets kleins doen, zoals het terugnemen van een domme uitspraak. Natuurlijk kunnen we hier eindeloos over fantaseren en er zijn dan ook talloze films en boeken die er nog even over doorgaan. Een relatief nieuwe aanwinst voor de categorie tijdreizen is de Netflix-film See You Yesterday.
Regisseur Stefon Bristol heeft vijf jaar aan het filmproject gewerkt. De eerste versie was een korte film, die hij als afstudeerproject inleverde bij zijn mentor Spike Lee. Lee kennen we natuurlijk als regisseur van onder andere Malcolm X (1992) en BlaKkKlansman (2018). Niet de minste mentor dus. Hij besloot See You Yesterday te produceren voor Bristol. Daarmee zet het duo een stijlvolle sci-fi neer, waarin ze niet terugdeinzen om de samenleving een spiegel voor te houden.
Waar gaat het over?
In de film zie we de twee pientere tieners CJ (Eden Duncan-Smith) en Sebastian (Danté Crichlow), die in hun vrije tijd graag knutselen met elektronica. Ze repareren laptops en verkopen telefoononderdelen vanuit de garage van Sebastian, maar ondertussen werken ze aan een groter project voor de wetenschapsbeurs. Daar willen ze laten zien dat tijdreizen mogelijk is, want dan zouden de studiebeurzen natuurlijk voor het oprapen liggen. Van school ‘lenen’ ze een aantal apparaten, zodat ze verder kunnen met hun ambitieuze onderneming.
Het lijkt CJ en Sebastian gelukt te zijn terug in de tijd te gaan, maar dan slaat het noodlot toe. De broer van een van de twee vrienden wordt onnodig door de politie neergeschoten en overlijdt aan zijn verwondingen. CJ is vastberaden om het tijdreizen te gebruiken om dit onrecht terug te draaien. De klassieke ‘wat als’-vraag die we onszelf vaak stellen tijdens de rouw, wordt hier op een authentieke manier opgepakt.
Het tijdreizen staat centraal in de film, maar onderwerpen als politiegeweld en de Black Lives Matter-beweging zijn in dit verhaal onmisbaar.
Geïnspireerde charme
We zien de scholieren lekker vaak pseudowetenschappelijke berekeningen doen om vervolgens door een wormgat te kunnen reizen. Met name op deze momenten doet de film sterk denken aan sci-fi-films uit de jaren ’80, zoals Ghostbusters en Back To The Future. Overigens heeft Michael J. Fox (Back To The Future) een erg leuke gastrol die verhaaltechnisch een extra laagje toevoegt aan deze pastiche.
Het tijdreizen lijkt in de film centraal te staan, maar onderwerpen als politiegeweld en de Black Lives Matter-beweging zijn in dit verhaal onmisbaar en vormen de echte kern. See You Yesterday snijdt deze relevante onderwerpen aan met een vlijmscherp mes. Het geweld in kwestie is namelijk duidelijk onnodig en het verdriet in de zwarte gemeenschap wordt onverbloemd weergegeven.
Waarom en waar kijk ik dit?
Net als het tijdreisproject van CJ en Sebastian is de film zelf ambitieus. Door de parallelle verhaallijnen loopt het plot zichzelf een beetje in de weg, maar dat doet weinig af aan de boodschap. See You Yesterday put schaamteloos inspiratie uit klassiekers, maar giet deze in een moderne en relevante vorm. De film is op Netflix te bekijken.
Geschreven door:
[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]