Road House is een streamingfilm die een bioscooprelease had verdiend

Beeld: JAKE GYLLENHAAL stars in ROADHOUSE Photo: LAURA RADFORD © AMAZON CONTENT SERVICES LLC

Knokken

Road House is een streamingfilm die een bioscooprelease had verdiend

Kijktip
Roman Coldenhoff op 2 april 2024

Beeld: JAKE GYLLENHAAL stars in ROADHOUSE Photo: LAURA RADFORD © AMAZON CONTENT SERVICES LLC

Hapje, drankje, vechtpartijtje

Hoewel er voor films met een nieuw en origineel verhaal nog steeds ruimte is, is het aandeel aan remakes, reboots en sequels dat uitkomt nog steeds heel groot. Dit jaar staan onder andere sequels van Bad Boys, Mad Max: Furiosa en Gladiator op de planning. Onlangs is op Amazon Prime een remake van de jaren tachtig-klassieker Road House uitgekomen die ondanks mijn persoonlijke mening over remakes best wel een aardige film blijkt te zijn.

Het verhaal gaat over Dalton (Jake Gyllenhaal). Hij is een ex-UFC-vechter die aan lager wal geraakt is en tegenwoordig geld verdient met het vechten in het illegale circuit. Op een dag wordt hij door Frankie (Jessica Williams) gevraagd of hij het nieuwe hoofd beveiliging zou willen worden van haar Road House-bar in het fictieve stadje Glass Key in Florida. Dalton neemt de baan aan en komt terecht in een klein kustplaatsje dat lijkt op een paradijs, maar waar niets is wat het lijkt.

Waar gaat Road House over?

Frankie schakelt de hulp van Dalton in omdat haar bedrijf wordt lastiggevallen door een groep criminelen die werken voor Ben (Billy Magnussen). Zijn doel is om Frankie’s Road House over te nemen en te slopen voor een lucratief nieuwbouwplan. Wanneer blijkt dat Dalton ze in eerste instantie te slim af lijkt te zijn, wordt de hulp ingeroepen van Knox, die wordt gespeeld door UFC-legende Conor McGregor. Hij speelt een overdreven versie van zichzelf. Hij heeft veel bravoure, is grofgebekt en gaat met iedereen het gevecht aan. Als je bekend bent met McGregor, dan herken je het meteen.

Het verhaal is redelijk voorspelbaar. Dit komt omdat het al heel vaak is gebruikt. Je kunt het plot in Road House het beste vergelijken met dat van een western. Daar gaat het verhaal vaak zo dat een dorp of saloon geteisterd wordt door een groep criminelen. Op een dag komt er een mysterieuze vreemdeling die helpt en orde op zaken stelt om vervolgens net zo snel weer te vertrekken.

Ondanks het bekende format is Road House een vermakelijke film. Dit komt vooral door de goede acteerprestatie van hoofdrolspeler Gyllenhaal. Hij speelt Dalton als iemand waar je snel sympathie voor voelt. Hij oogt heel stoer, maar hij wil het goede doen. Hij heeft zelfs hart voor zijn tegenstanders. In een van de eerste vechtscènes in de film zie je dat ook. Hij neemt het dan op tegen een groep motorrijders die hij allemaal in elkaar heeft geslagen om ze vervolgens netjes af te zetten bij de spoedeisende hulp. 

Road House is een streamingfilm die een bioscooprelease had verdiend
JAKE GYLLENHAAL stars in ROADHOUSE Photo: LAURA RADFORD © AMAZON CONTENT SERVICES LLC

Knokken en CGI

Er wordt best wel veel gevochten in de film en dat is maar goed ook. Het zorgt voor een fijne afwisseling en hierdoor blijft het tempo hoog, waardoor het niet verveelt. De vechtscènes zien er goed uit en worden mooi in beeld gebracht. De gevechten zien er realistisch uit. En met een professionele MMA vechter als McGregor en Gyllenhaal die mede door zijn rol in Southpaw ervaring heeft met vechtsporten is dat geen verrassing. Het gebruik van de shaky cam (waar ik het in een ander artikel uitgebreid over heb gehad) is minimaal.

Wat wel een beetje afleidend is, is dat er gebruik is gemaakt van CGI tijdens de gevechten. Je ziet heel snel wanneer dat is, omdat dan de beeldkwaliteit een stuk minder is. Gelukkig zijn het maar korte stukjes, waardoor het maar een beetje vervelend is. Persoonlijk ben ik geen fan van CGI of een shaky cam in vechtscènes, omdat de essentie van zo’n scène toch wat minder wordt. Een goed voorbeeld van een film waarin het wel goed in beeld wordt gebracht is The Raid, die ik je ook van harte aanbeveel om eens te kijken.

Voor liefhebbers van rhythm-and-blues of americana zijn de vechtscènes ook voor het gehoor heel leuk. In de Road House komen heel wat bandjes spelen die mooie nummers ten gehore brengen. Ook wanneer er gevochten wordt, blijven ze doorspelen. Zo ook wanneer Knox voor het eerst de bar binnenkomt en iedereen K.O. slaat: de band blijft doorspelen.

Road House is een streamingfilm die een bioscooprelease had verdiend
CONOR MCGREGOR stars in ROAD HOUSE Photo: LAURA RADFORD © AMAZON CONTENT SERVICES LLC
Road House is een streamingfilm die een bioscooprelease had verdiend
BILLY MAGNUSSEN and JAKE GYLLENHAAL star in ROADHOUSE Photo: LAURA RADFORD © AMAZON CONTENT SERVICES LLC
Road House is een streamingfilm die een bioscooprelease had verdiend
ARTURO CASTRO and BILLY MAGNUSSEN star in ROAD HOUSE Photo: LAURA RADFORD © AMAZON CONTENT SERVICES LLC
Road House is een streamingfilm die een bioscooprelease had verdiend
DANIELA MELCHIOR stars in ROADHOUSE Photo: LAURA RADFORD © AMAZON CONTENT SERVICES LLC
Road House is een streamingfilm die een bioscooprelease had verdiend
JESSICA WILLIAMS stars in ROAD HOUSE Photo: LAURA RADFORD © AMAZON CONTENT SERVICES LLC

Waarom moet je Road House zien?

Road House levert wat je ervan verwacht. Het is een verhaal dat al heel wat keren is verteld. Maar door de acteerprestaties van onder andere Jake Gyllenhaal en Daniela Melchior en het verrassend leuke acteerdebuut van Conor McGregor is Road House een knotsgekke actiefilm geworden die je met een lekker drankje en hapje op de bank gerust kunt kijken.

Road House is nu te zien op Amazon Prime. Wat vond jij van de film? En wat is jouw favoriete remake van een jaren 80-klassieker? Laat het ons weten in de reacties!

Geschreven door

Roman Coldenhoff

Redacteur sinds december 2020. Roman kijkt alles. Van de meest obscure arthouse films tot aan platte actie: als het op een wit doek is getoond, heeft Roman het gezien en er waarschijnlijk ook over geschreven.