Over The Garden Wall is de perfecte mini-serie voor de herfst

Kijktip
Maxime Buitenhuis op 24 oktober 2021
Over The Garden Wall is de perfecte mini-serie voor de herfst

Het donkere bos in

De van de bomen gevallen blaadjes knisperen onder je voeten terwijl je naar huis loopt om je op de bank te settelen met een lekkere kop thee en een serie. Laat het nu net zo zijn dat Over The Garden Wall de perfecte keuze is voor dit moment: het is kort, sfeervol en nostalgisch, en het neemt je even mee naar de wereld van The Unknown.

De in 2014 uitgekomen mini-serie van Patrick McHale werd destijds al goed ontvangen, maar is nog lang niet verjaard. Met een uitstekende cast geleid door Elijah Wood (The Lord of the Rings) en Collin Dean (Hotel Transylvania) marcheert deze Emmy-winnende serie elke oktober over de televisieschermen van fans die hun jaarlijkse rewatch houden, en dat is niet zonder reden.

Waar gaat het over?

De twee halfbroertjes Wirt (Wood) en Greg (Dean) raken verzeild in The Unknown, een woud vol vreemde mensen en wezens. Om de weg terug te vinden vragen ze om hulp, maar ze worden van het kastje naar de muur gestuurd en komen zo in verschillende situaties terecht.

Elke aflevering belicht een nieuwe plek of een nieuw personage, maar uiteindelijk blijft het overkoepelende verhaal leidend. De dynamiek tussen Wirt en Greg als broers is herkenbaar en zorgt voor veel levendigheid. In slechts tien minuten per aflevering weten de makers precies genoeg te geven aan jou als kijker.

Die levendigheid is niet alleen in de personages of het plot van Over The Garden Wall te vinden, maar ook in de visuele en auditorische afwerking ervan. De serie heeft een sfeervolle soundtrack van de hand van The Blasting Company, die doet denken aan muziek uit de jaren ‘20. Daarnaast zijn de op traditionele manier vervaardigde animaties charmant ingekleurd.

[image_with_animation image_url=”38599″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Ok, maar waar gaat het nu echt over?

Ondanks – of wellicht dankzij – alle vreemde wezens en gebeurtenissen die voorbij schuiven, krijg je als kijker de kans om iets verder te kijken dan de oppervlakte. Moeilijke onderwerpen als de dood komen elke aflevering in een andere hoedanigheid voorbij, maar zijn altijd aanwezig. Het gebruik van de herfst als seizoensgebondenheid is dan ook niet toevallig en staat symbool voor de afsluiting van het jaar en het leven. De vaak symbolische situaties en locaties worden aangevuld door passende dialogen en muziek. Naast Elijah Wood en Collin Dean kom je in de cast ook legendes als Christopher Lloyd en John Cleese tegen.

Het absurde en fantastische wordt makkelijk opgezocht, maar de makers zijn ook prima thuis in het creëren van emotionele en serieuze momenten. Wirt en Gregs verhaal bouwt echt op en helemaal op het einde wordt er nog een draai aan gegeven die de hele reis in een ander perspectief zet.

[image_with_animation image_url=”38600″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Waarom wil ik dit zien en waar kan ik dit kijken?

Over The Garden Wall bestaat uit slechts tien afleveringen van rond de tien minuten, dus in ongeveer twee uur kun je de hele serie kijken. De warme maar soms grimmige sfeer is perfect voor de koudere maanden en het verhaal en de personages blijven je ook na de herfst zeker bij.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Over The Garden Wall is te huur bij Amazon Prime of op dvd en blu-ray verkrijgbaar bij Zavvi. De eerste aflevering is gratis op YouTube te bekijken.

Bij Pixel Vault maken we in sommige gevallen gebruik van affiliate linkjes in onze artikelen. Deze hebben geen invloed op de inhoud van onze content, maar wanneer je een product koopt via een dergelijke link verdienen wij een commissie op jouw aankoop. Hier betaal jij niets extra’s voor, maar help je ons enorm mee.