High Score

Kijktip
Maxime Buitenhuis op 11 september 2020
High Score

Een feest der herkenning

De Gouden Eeuw van de videogames is niet zo lang geleden als het voor veel van ons voelt. Tegen het einde van de jaren ‘70 begonnen de arcadegames op te komen, en tegen de tijd dat de jaren ‘80 startten, kon men niet meer om de elektronische spellen heen. Netflix’ High Score vertelt op vrolijke wijze over de geschiedenis van de klassieke videogame.

Een eenduidige geschiedenis is dat natuurlijk niet: bedrijven en hobbyisten vanuit verschillende landen en professies betreden gaandeweg het speelveld. Hoe dat eraan toegaat, kun je in de serie volgen.

Kopstukken en underdogs

Elke aflevering heeft een andere focus. Het grote kader wordt steeds gevormd door een reeks consoles of games, en daarbinnen vertellen belangrijke figuren iets over hun werk. Zo zie je bekende namen als Tomohiro Nishikado (de bedenker van Pac-Man) en Nolan Bushnell (het hoofd van Atari). Tussen de herkenbare en kleurrijke visuals door weet de serie ruimte te geven aan kleinere namen die in de vergetelheid zijn geraakt. Weinig mensen kennen bijvoorbeeld Gerald Larson, de man die de gamecartridge heeft uitgevonden.

Niet alleen makers, maar ook spelers komen voorbij in de interviews. Op die manier creëert de serie diversiteit en diepgang, waardoor je je makkelijker kunt voorstellen hoe de gamingwereld er in die tijd uitzag. eSports en pro-gaming bestonden nog niet, maar wedstrijden werden zeker georganiseerd. Hoe ervoeren de deelnemers dat?

De vernieuwing van de jaren ‘80

Hoewel weinig tijd overblijft voor de echte ‘making of’ van de games, weet de serie een goed beeld te scheppen van alle tumult, nieuwigheid en trends die de entertainmentwereld destijds een compleet nieuwe richting in schoven. Daarnaast heeft het editing-team zich ook prima kunnen werpen op de special effects die de serie de onmiskenbare jaren ‘80-uitstraling geven. Overigens kan ik je de volgende informatie ook niet onthouden: de verteller van de serie is Charles Martinet. Die naam zegt je misschien niet meteen iets, maar hij leent zijn stem ook aan de enige echte Super Mario!

Mocht de serie een tweede seizoen krijgen, dan zou het interessant zijn om wat meer kleine namen in de spotlight te zetten en de invloed op hedendaagse games onder de loep te nemen. Dat doet de serie tot nu toe goed, ondanks het feit dat de grote titels uit Amerika en Japan domineren.

Waarom wil ik dit zien en waar kan ik dit kijken?

High Score geeft je op een leuke en interessante manier een overview van de klassieke, iconische games. Of je daar nu een kenner van bent of niet, de serie zal je gegarandeerd boeien. De drie kwartier durende minidocumentaires hebben precies de goede lengte en inhoud om mee op de bank te ploffen. High Score telt momenteel zes afleveringen, die allemaal op Netflix te vinden zijn.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel