Carmen Sandiego

Kijktip
Maxime Buitenhuis op 6 januari 2021
Carmen Sandiego

Superdief met een hart van goud

Carmen Sandiego verscheen in videogames in de jaren ‘80 en was voor het eerst op televisie te zien in 1994. Door de jaren heen heeft het personage over de hele wereld gestolen voor het goede, en heeft ze verschillende media aangedaan. Nu is ze ook op Netflix te zien. Wij vertellen je waarom je deze serie niet mag missen.

In de educatieve videogame Where In The World Is Carmen Sandiego? (1985) spoor je de slechterik Carmen Sandiego op door puzzels op te lossen en geografische triviavragen te beantwoorden. In latere media is het plot omgedraaid: Sandiego treedt op als dubbelagent en steelt van de slechteriken. Netflix borduurt hierop voort en maakt Carmen een leuker personage dan ooit tevoren.

Robin Hood met een rode hoed

Wanneer het weesmeisje Carmen op een speciale school voor dieven terechtkomt, leert ze hoe ze moet sluipen, stelen en bedriegen. Maar op latere leeftijd beseft ze zich dat dat niet is wat ze wil. Carmen besluit te ontsnappen en haar vaardigheden voor het goede te gebruiken. Klinkt simpel, maar natuurlijk zijn haar oud-docenten het er niet mee eens. Daarnaast hebben de detectives van ACME het ook gemunt op onze held, want zij denken dat ze steelt in dienst van de school.

Met enige zij- en omwegen weet Carmen een klein team bij elkaar te krijgen. Natuurlijk krijg je niet meteen alles over de meesterdief en haar metgezellen en tegenstanders te weten. De personages komen dan ook regelmatig voor verrassingen te staan, en dat zorgt ervoor dat het plot interessant blijft.

[image_with_animation image_url=”34370″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
Beeld uit de intro van Carmen Sandiego, geanimeerd door Chromosphere. Achtergrondschildering door Eastwood Wong.

De hele wereld over

Carmen maakt het haar missie om zoveel mogelijk snode plannen van de organisatie achter de school, V.I.L.E, tegen te houden. Zij zitten achter de meest waardevolle schatten aan en reizen dan ook de hele wereld over om de rijkdommen te stelen. Dat leidt Carmen langs een veelvoud aan landen. Bekende plaatsen, musea en gebouwen komen voorbij. De originele serie was bedoeld als edutainment en dat is hier niet anders: er wordt steeds informatie gegeven over de locaties die de dievegge aandoet. Alleen op die punten schijnt het door dat de serie eigenlijk gericht is op een jonger publiek, maar dat mag de pret niet drukken. De weetjes zijn namelijk ook voor een wat ouder publiek gewoon vermakelijk (en interessant).

Netflix heeft een mooie cast gestrikt voor Carmen Sandiego; Gina Rodriguez (Jane The Virgin) vertolkt de rol van Carmen, en haar sidekick-achter-de-computer Player is ingesproken door Finn Wolfhard (Stranger Things). Verder zijn er rollen weggelegd voor onder andere Liam O’Brien (Critical Role), Mary Elizabeth-McGlynn (Steven Universe) en Abby Trott (Nier:Automata).

[image_with_animation image_url=”34371″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Waarom wil ik dit zien en waar kan ik dit kijken?

Door de charmante animatie en snappy dialogen is deze op kinderen gerichte serie ook voor volwassenen de moeite waard. De korte afleveringen kijken lekker weg en de diversiteit aan locaties is een genot. Je kunt de eerste drie seizoenen van Carmen Sandiego én een interactieve film op Netflix vinden. Het laatste seizoen verschijnt op 15 januari.

Tip

Toch meer zin in een andere animatieserie? Je vindt hier onze aanraders!

[divider line_type=”No Line”]
[divider line_type=”No Line”]

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel