Waar waren we gebleven met Dexter?

Achtergrond
Paul Schulte op 19 november 2021
Waar waren we gebleven met Dexter?

Beeld: (L-R): Jack Alcott as Harrison, Michael C. Hall as Dexter and Julia Jones as Angela in DEXTER: NEW BLOOD, “Storm of Fuck”. Photo Credit: Seacia Pavao/SHOWTIME.

De ‘Dark Passenger’ is terug!

We gaan er weer eens goed voor zitten! Binnenkort komt onze favoriete seriemoordenaar terug naar Nederland. Zet 20 december alvast in je agenda en maak je klaar voor een serie vol plottwists, cliffhangers en vooral veel moordscènes! Krijgen we eindelijk een einde te zien dat voor de fans wel als voldaan gaat voelen? In dit artikel kijken we terug op de serie: de sfeer, het verhaal, de plottwists en cliffhangers van de afgelopen 8 seizoenen.

Spoiler

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. Wil je zeker weten dat je niets over Dexter te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

Historie van Dexter

We gaan even terug in de tijd. In 2004 bracht Jeff Lindsay, een Amerikaanse schrijver, het boek Darkly Dreaming Dexter uit. Nadat de thriller-roman prijzen won in 2005 werd in oktober 2006 de eerste aflevering van Dexter gelanceerd op televisie, door uitgever Showtime. De tv-serie was een hit en kijkers werden verliefd op hun favoriete seriemoordenaar. Het publiek kreeg een uniek kijkje in het leven van een killer, die er alles aan deed om een zo normaal mogelijk leven te leiden om vooral NIET op te vallen.

Dexter Morgan: vader, liefhebbende man, grote broer, detective, seriemoordenaar…

De serie begint gelijk met een korte actiescène waarin Dexter een moord pleegt. De kijkers weten niet wie het slachtoffer is, waarom Dexter hem specifiek heeft uitgekozen en hoe lang Dexter dit al doet, maar één wordt gelijk al duidelijk: dit is niet zijn eerste moord en zal zeker ook niet z’n laatste zijn!

Wat volgt is een kennismaking met zijn tweede leven, het leven van Dexter Morgan. Dexter is een extreem aardige man met veel gevoel voor humor. Hij heeft een hechte band met zijn zusje Debra Morgan. Zij delen alles met elkaar en kennen elkaar door en door, op één belangrijk geheim na: Debra weet niets van de geheime moord-agenda van haar broer en Dexter is ook niet van plan dit met haar te delen. Daarnaast heeft Dexter een vriendin, die twee kinderen (een zoon en een dochter) heeft uit een eerder huwelijk. Ze zijn alle drie gek op Dexter. Verder heeft Dexter een bijzondere baan. Hij is namelijk bloedspatten-analist voor de Miami Metro Police. Niet zo zeer zijn baan is bijzonder, maar wel de connectie met zijn andere levensstijl. Een seriemoordenaar die werkt bij de Politie?!? Ideaal voor onze psychopathische vriend.

De Dark Passenger werkt volgens een code

De Dark Passenger, zo noemt Dexter gedurende de serie zijn onstilbare noodzaak om te moorden. Het gaat Dexter niet zozeer om het beëindigen van het leven van een ander, maar om het zien van bloed… veel bloed. Het is ook niet toevallig dat Dexter werkt als bloedspatten-analist bij de politie. Al zolang Dexter zich kan herinneren heeft hij zijn Dark Passenger al bij zich. Dit wekt dan ook de vraag: hoe komt het dat Dexter nog niet is gepakt?

Die vraag is terug te leiden naar de pleegvader van Dexter, namelijk Harry Morgan. Waar Debra de biologische dochter is van Harry, is Dexter op jonge leeftijd geadopteerd door Harry. En al in de kinderjaren komt Harry erachter dat Dexter niet zo is als andere kinderen. Zo vermoord Dexter op jonge leeftijd een hond en daar komt Harry achter. Harry concludeert dat Dexter een psychopaat is en dat hij op latere leeftijd hoe dan ook iemand gaat vermoorden. Hij wil voorkomen dat Dexter in de gevangenis belandt, dus leert hij hem de voor Dexter heilige ‘code’. Dit zijn leefregels om te overleven als psychopaat. 

Harry werkt als detective voor de Miami Metro Police en kan Dexter dus genoeg tips en tricks leren om niet gepakt te worden door de politie. Dat is gelijk ook de belangrijkste en eerste regel van de code: “Word niet gepakt”. Een andere belangrijke regel van de code is: “Vermoord geen onschuldige mensen”. Harry leert Dexter om criminelen te vermoorden, criminelen die door het rechtssysteem niet kunnen worden vervolgd en op vrije voeten terechtkomen. Harry ziet in zijn werk namelijk vaak voorkomen dat criminelen niet worden vervolgd voor hun misdaden. Dexter is zijn geheime wapen!

[image_with_animation image_url=”38835″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”50%” max_width_mobile=”default”]

“Vanavond is het tijd!”

Terug naar het begin van de serie en de stijl. Gedurende de serie hoor je Dexter vaak als verteller op de achtergrond. Hij vertelt dan zijn gedachtes en gevoelens over bepaalde situaties. Daarnaast verschijnt zijn vader, die vroeg in het leven van Dexter is overleden, als een raadgever in de gedachten van Dexter. Harry is het engeltje op de schouder van Dexter die hem ervan weerhoudt verkeerde keuzes te maken. De verschijning van Harry – in combinatie met de vertel-rol van Dexter – weerspiegelt de echte identiteit van Dexter en is gedurende de serie regelmatig te horen.

“Geen bloed?”

Het eerste seizoen van Dexter is gelijk een van de beste. De Miami Metro Police komt namelijk een seriemoordenaar op het spoor die lichaamsdelen achterlaat op bepaalde plekken. Er is alleen iets bijzonders aan deze lichaamsdelen: al het bloed is eruit. Dit vindt Dexter fascinerend en hij wil er dolgraag achter komen wie deze persoon is. Plottwist! Dit is zijn biologische broer, waarvan Dexter nooit wist dat hij die had! 

Het eerste seizoen is een startschot van plottwists die alleen maar vaker voorkomen. Dexter gaat namelijk steeds meer ontdekken wat zijn eigen geschiedenis is voordat hij in het leven van Harry en Debra terechtkwam. Wie was zijn moeder? Waarom heeft hij altijd een drang om mensen te vermoorden? En zijn er andere manieren om te overleven, naast het volgen van de ‘code’? Deze worstelingen zorgen ervoor dat het personage Dexter zich blijft ontwikkelen gedurende de serie. Dat maakt het heel interessant om naar te kijken. Maar de vraag die je als kijker toch in je achterhoofd blijft houden is: komen mensen achter de geheime identiteit van Dexter?

[image_with_animation image_url=”38829″ animation=”None” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”50%” max_width_mobile=”default”]

“Are you?”

Vaak komen mensen dicht bij de waarheid en sommigen krijgen ook te weten wie Dexter daadwerkelijk is. Alleen zijn zus, Debra, ontspringt iedere keer de dans. Tot het einde van seizoen 6… Na tientallen jaren van geheimen en hints die Debra niet begreep, zag ze nu live hoe Dexter iemand vermoordde, met een gigantische cliffhanger tot gevolg. Seizoen 7 en 8 staan dan ook in het teken van het herstel in de relatie tussen Debra en Dexter. Seizoen 7 heeft dan ook weer een geniale plottwist, terwijl seizoen 8 in alles faalt. 

We zullen je in één zin vertellen wat daarin gebeurt: Debra overlijdt, Dexter pakt een boot en wil zichzelf van het leven beroven door in een orkaan te varen, de familie van Dexter vlucht naar Argentinië en dat is dan dat. En deze gebeurtenissen gebeuren ook allemaal in de laatste aflevering. Als kijker voelt dit als een enorme anticlimax. Komt onze antiheld, die al zoveel heeft meegemaakt en heeft overleefd, zo tot een einde? Door zichzelf van kant te maken?

[image_with_animation image_url=”38828″ animation=”None” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”50%” max_width_mobile=”default”]

Wat te verwachten van het nieuwe seizoen

Gelukkig is het antwoord op de vragen hierboven dus een nee. Dexter leeft! Hij is al een aantal jaren een nieuw leven begonnen in Iron Lake, met een nieuwe naam en een geheel nieuwe identiteit. Zijn Dark Passenger heeft hij voorgoed achter zich gelaten… totdat verschillende gebeurtenissen hem confronteren met zijn oude identiteit. 

Wat wij hopen is dat deze tweede kans met beide handen worden aangepakt. Het slechte einde van seizoen 8 moet worden weggepoetst en wij moeten weer verliefd worden op het personage. Ook is dit een kans om nieuwe kijkers, die de eerste acht seizoenen nog niet hebben gezien, op een goede manier kennis te laten maken met onze favoriete seriemoordenaar. Lukt het Showtime om dit voor elkaar te krijgen? 

De serie is op 7 november gelanceerd in Amerika. Hier, in Nederland, moeten we nog even geduld hebben voordat we het kunnen aanschouwen. Vanaf 20 december is de serie te zien via NPO Plus en vanaf 3 januari zal NPO de serie gaan uitzenden. Even geduld dus nog, maar ja, na zo lang wachten is het geduld nog wel even vol te houden.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

De trailers van Dexter

Nieuwsgierig geworden naar Dexter? We hebben de trailers voor je alvast op een rijtje gezet:

Deel dit artikel