Internationaal Filmfestival Assen viert 42ste editie weer in de bioscoop!

Interview
Steve Hetem op 10 maart 2022
Internationaal Filmfestival Assen viert 42ste editie weer in de bioscoop!

Meer dan films alleen

Het Internationaal Filmfestival Assen (IFA) viert de 42ste editie dit jaar op 11, 12 en 13 maart. Vorig jaar moesten ze hun hele programma door covid-19 noodgedwongen online aanbieden. Dit jaar kunnen ze gelukkig weer mensen ontvangen in de filmzalen in cultuurcentrum DNK te Assen. Toch hebben ze de keuze gemaakt om óók een deel online te vertonen. Ik sprak met Henriëtte Poelman, programmeur en artistiek leider van IFA, en vroeg haar naar een kijkje achter de schermen, de toekomst van hun (online) festival en het programma voor aankomend weekend.

IFA is het oudste filmfestival met een feministische traditie in Europa. Ze zijn het enige festival in Nederland waar vrouwelijke filmmakers centraal staan: elk jaar bestaat hun aanbod uit films van vrouwelijke makers. Met thema’s als (het doorbreken van) stereotiepe sekse- en genderrollen deelt IFA verhalen van over de wereld  om deze thema’s zichtbaarder – en vooral ook bespreekbaar – te maken.

Gracija Filopovic en Danica Curcic

Films spotten

Aankomende vrijdag begint het festival, maar er moet veel gebeuren voordat het zover is. Artistiek leider en programmeur Henriëtte is ook filmjournalist en ze kijkt veel films, het hele jaar door. Bij elke film die ze kijkt, staat haar IFA-radar aan: is dit een interessante film, is deze geschikt voor IFA en komt deze film uit in Nederland? In oktober begint dan het echte werk: dan is er een planning voor het festival en zijn er veel gesprekken met distributeurs. Ook wordt er al nagedacht over welke films en festivals er na IFA komen. Een filmfestival organiseren is meer dan alleen films kijken.

Naast lange speelfilms zijn er ook meerdere korte films die gemaakt zijn door aanstormend (jong) talent. Ook is er een online podcast, die nu al gratis te beluisteren is (Mother is Myth, over het beeld van moeders in films) en in de foyer van DNK zijn er meerdere kunstinstallaties. Wandel bijvoorbeeld door een installatie van Anna-Lucia Rijff. Zij liet zich inspireren door onder andere de Penrose Stairs en de trappenhuizen van M.C. Escher.

Ontmoeting

Waar een filmfestival geschikt voor is, is het ontmoeten van mensen na het kijken van een film. Vorig jaar deed IFA dit met een online foyer op hun website, waar je zelf een avatar kon maken en kon chatten met andere bezoekers in de virtuele lobby. Dit jaar mag het weer fysiek. Ontmoeting en verdieping is dan ook een doel van IFA: dat mensen met elkaar in gesprek gaan, hun eigen blik verbreden en deze dan weer verder verspreiden onder de maatschappij.

Coming-of-age en sensuele Arabische literatuur

Ik vroeg aan Henriëtte welke film ze zou aanraden als ze er echt maar één mocht kiezen. Een lastige vraag, gaf ze toe, maar ze noemde Murina in ieder geval een paar keer tijdens het gesprek. Ze liet merken dat ze deze film bijzonder vond dankzij het verhaal en de setting. Deze spannende film gaat over een jonge vrouw die het overheersende gedrag van haar vader zat is en hem wil vervangen door zijn rijke vriend. De film speelt zich af aan de Adriatische Zee.

Toen ik toch echt doorvroeg naar één filmtip, koos ze voor A Tale of Love and Desire. Het is een coming-of-age-film van de Tunesische regisseur Leyla Bouzid, van wie de film As I Open My Eyes in 2015 de openingsfilm van IFA was. In tegenstelling tot veel coming-of-age-films heeft deze film geen vrouw of homoseksuele blanke man in de hoofdrol, maar een Arabische jongeman die hetero is. De sensuele, Arabische literatuur die de hoofdpersoon bestudeert in de film speelt hierin een grote rol. Volgens de programmeur van IFA is het een heel tedere film.

Online aanbod

In 2021 moesten veel filmfestivals snel schakelen en een online aanbod presenteren in verband met de toen nog geldende coronamaatregelen. Omdat het tot in januari 2022 nog onduidelijk bleef of alles van het slot mocht, besloot IFA om voor de tweede keer een (gelimiteerd) online aanbod te presenteren. Als de bioscopen en filmzalen alsnog dicht moesten in maart, dan zouden ze hun online programma uitbreiden. Gelukkig hoefde dat niet, maar voor de zekerheid besloten ze toch om een deel online te houden. Dat was voornamelijk een praktische keuze, met als voordeel dat je zo een groter bereik hebt. Maar liever vult de organisatie het festival niet geheel op deze manier in, omdat je anders niemand tegenkomt om mee van gedachten te wisselen. Ondanks het grote bereik is de echte ontmoeting online toch een stuk beperkter en verdieping is juist wat IFA zo belangrijk vindt.

De 42e editie van het Internationaal Filmfestival Assen begint komend weekend, maar Henriëtte zou er misschien wel nog een dag bij willen hebben om de films beter te verdelen en zo nog meer ruimte te maken voor gesprekken. Op 11, 12 en 13 maart valt er hoe dan ook, zowel online als offline, genoeg te beleven. Van nagesprekken en Q&A’s, tot een DJ en een bezoek van het biermerk LUST. Op vrijdag wordt bovendien de jaarlijkse IFA Trofee uitgereikt; dit jaar wonnen de makers van ANNE+.

logo IFA

Internationaal Filmfestival Assen vindt plaats van 11 tot en met 13 maart 2022. Hier vind je informatie over hoe je tickets koopt en hoe je dit jaar alle (online) films kijkt.

Deel dit artikel