De vijf beste afleveringen van Rick & Morty

Achtergrond
Rebecca Nieuwenhuis op 14 juni 2020
De vijf beste afleveringen van Rick & Morty

Lachen, gieren, brullen

Dat je geen kind hoeft te zijn om een animatieserie leuk te vinden, bewijzen al die cartoons met volwassen onderwerpen wel. Family Guy, American Dad, Brickleberry, de series kunnen niet groots en gek genoeg. En toen verscheen in 2013 Rick & Morty, de serie die het niveau van animatie nog even een stapje opkrikte en al snel over de gehele wereld bekend werd. Hoewel alle afleveringen een eigen gouden randje hebben, zijn er natuurlijk altijd een aantal die er bovenuit springen. We zetten er vijf voor je op een rij.

Voor het geval je nog geen kennis gemaakt hebt met de wereld van Rick & Morty, even een kleine samenvatting. Zoals misschien te verwachten valt, draait de serie om de personages Rick en Morty. Rick woont bij het gezin van zijn dochter Beth, dat bestaat uit haarzelf, haar man Jerry, haar kinderen Summer en Morty en dus opa Rick. Rick is een slimme, maar erg sadistische dronkaard met een voorkeur voor avontuurlijke uitstapjes naar andere dimensies en planeten, bij voorkeur samen met zijn kleinzoon Morty. Dat die tripjes niet altijd even veilig zijn, lijkt niemand in dit huishouden echt te interesseren. Nu je van de basis op de hoogte bent: door naar de afleveringen!

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Seizoen 1, aflevering 5 - Meeseeks and Destroy

[image_with_animation image_url=”29939″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Een van de redenen dat Rick & Morty zo populair is, is het feit dat er ontzettend kleurrijke personages in de serie voorkomen. Neem bijvoorbeeld Mr. Meeseeks, die we leren kennen in de vijfde aflevering van het eerste seizoen. Rick heeft er een hekel aan om huishoudelijke klusjes te doen en besluit daar iets voor uit te vinden. Het resultaat van dat proces is de Meeseeks Box. Dit apparaat zorgt ervoor dat er een Meeseeks tot leven komt, de taak uitvoert en vervolgens weer verdwijnt. Jerry begrijpt dit echter niet en het duurt niet lang voordat er meer dan honderd Mr. Meeseeks in hun huis zitten; de chaos is vervolgens compleet.

Daarnaast is dit de aflevering waarin Morty eindelijk eens de keuze mag maken uit de vele avonturen die ze dit keer kunnen beleven. Het lijkt een simpele en onschuldige keuze te zijn, maar dit avontuur wordt duisterder dan alle avonturen die de twee al samen hebben meegemaakt. Morty laten kiezen is dus hartstikke onveilig, hoewel het wel zorgt voor een toffe aflevering.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Seizoen 3, aflevering 3 - Pickle Rick

[image_with_animation image_url=”29935″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Zelfs als je nog nooit een aflevering van Rick & Morty hebt gekeken, kun je bijna niet om deze aflevering heen. In het derde seizoen krijgt Rick het namelijk voor elkaar om zichzelf in een pratende augurk te veranderen. Hij probeert op deze manier onder een hulpverleningssessie met het gehele gezin uit te komen. Dit lukt hem, met name doordat Beth hem per ongeluk het riool in helpt.

Als eenzame augurk kun je misschien niet veel in een riool, maar als je Rick heet, dan is dit zo opgelost. Hij gaat de strijd aan met de vijandige ratten die in het water van het riool wandelen en maakt van zichzelf een moordlustige vechtmachine.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Season 1, aflevering 6 - Rick Potion #9

[image_with_animation image_url=”29940″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Ondanks de wilde avonturen die Morty dagelijks beleeft met zijn hyperintelligente opa, is hij ook een doodnormale tiener met doodnormale schooldingen. Een daarvan is een schoolfeest en dit biedt hem de perfecte kans om eindelijk eens achter zijn grote liefde Jessica aan te gaan. Morty wil zeker weten dat het goed gaat en vraagt Rick om een liefdesdrankje te maken. Zo gezegd, zo gedaan en Morty neemt het drankje mee naar school.

Wat Morty echter niet weet, is dat Jessica de griep heeft en het drankje dus een hele andere werking heeft. Uiteindelijk wordt de hele stad compleet geobsedeerd door Morty en moet hij vluchten voor alle mensen die hem de liefde willen verklaren.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Seizoen 2, aflevering 10 - The Wedding Squanchers

[image_with_animation image_url=”29933″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Opnieuw een aflevering waarin we een aantal bijpersonages kunnen aanschouwen. Bird Person (een persoon die ook een vogel is, duh) en Tammy besluiten elkaar voor eeuwig de liefde te verklaren op hun bruiloft. Wat een dag vol liefde had moeten zijn, verandert compleet door de komst van de Galactic Federation.

In veel aspecten is dit een doodnormale aflevering, maar het staat natuurlijk niet zonder reden op deze lijst. In deze aflevering heeft Rick namelijk de keuze zich op te offeren voor zijn familie en hij besluit dit te doen. Het is toch wel mooi om te zien dat deze dronkenlap stiekem wel erg veel van zijn familie houdt.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Seizoen 4, aflevering 7 - Promortyus

[image_with_animation image_url=”29932″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Het vierde seizoen is er eentje van vele uitersten, voornamelijk op het gebied van willekeurigheid. Alles lijkt maar te gebeuren en het kan niet gek genoeg. Een van de afleveringen die hierin uitblinkt is Promortyus, waarin Rick, Morty en Summer op een andere planeet aankomen. Op deze planeet bevinden zich aliens die zich aan de gezichten van mensen vastzuigen. De aliens zijn dus als het ware een dikke parasiet.

Het verhaal wordt in deze aflevering eigenlijk van achter naar voor verteld, waardoor je in eerste instantie ontzettend veel vragen hebt en alles zich uiteindelijk redelijk logisch ontvouwt. Ook komen Rick en Morty erachter dat Summer aanbeden wordt als koningin van dit ras; wat is er gebeurd!? Hier kom je natuurlijk achter tijdens deze wazige, maar goede aflevering.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Dat zijn ze: de afleveringen die volgens ons aan de top van de lijst zouden moeten staan, hoewel elke aflevering natuurlijk het kijken waard is. Wat denk jij? Klopt onze lijst of mis je er eentje (of meer)? Laat het ons weten in de reacties.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel