Op oorlogspad tegen Discords Muziekbots

Achtergrond
David Dijkhuis op 11 oktober 2021
Op oorlogspad tegen Discords Muziekbots

YouTube trekt een spoor van vernieling in miljoenen Discord-servers

Eind augustus werd de populaire muziekbot Groovy geraakt door een cease and desist van YouTube. In september moest ook de populaire bot Rythm eraan geloven. Één voor één worden de muziekbots die in miljoenen Discord-servers mensen samenbrengen met muziek neergehaald door de techgigant. Wat betekent dit allemaal?

Voor ruim 560 miljoen Discord-gebruikers, verspreid over meer dan twintig miljoen servers, is de muziekbot een graag geziene gast. De bots zorgen voor het ideale, zelf te kiezen achtergrondgeluid terwijl je even bijkletst met vrienden of voor een paar rondjes je favoriete multiplayer speelt. Zelf kon ik me de Discord-ervaring zonder Rythm eigenlijk niet voorstellen – al die keren dat ik tegen mijn vrienden heb gezegd “Zet ‘s een lekker muziekje aan” zijn bij lange na niet op één hand te tellen. In tal van Discord-communities spelen de muziekbots een sleutelrol.

De afgelopen twee maanden is hier behoorlijk wat verandering in gekomen. Rythm kondigde op 12 september aan dat het zijn diensten drie dagen later zou stoppen, na een dwangbevel van YouTube om de dienst direct aan banden te leggen. Dit dwangbevel kwam niet volledig onverwacht: een andere veelgebruikte bot, Groovy, kreeg een maand eerder te maken met dezelfde eis. Terwijl veel Discord-servers het puin oprapen na Youtube’s spoor van vernieling, is de tijd rijp voor een overzicht: waarom wilde YouTube eigenlijk van de muziekbots af? Welke opties hebben muziekliefhebbers nu nog  in Discord? En is er een nieuw leven aan de horizon voor de bots?

[image_with_animation image_url=”38497″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Waarom YouTube ingrijpt

In de officiële reden voor het dwangbevel zegt Google, in naam van YouTube, dat Groovy “de terms-of-service van de YouTube API schendt.” Voor YouTube is het problematisch dat bots zoals Groovy en Rythm de dienst aanpassen en gebruiken voor commerciële doeleinden. Beide bots speelden veel content van YouTube af buiten de site zelf om, wat neerkomt op een schending van het copyright.

Maar er zouden andere factoren mee kunnen spelen. Één specifiek interessant voorbeeld dat hieronder valt zijn de wegvallende advertentie-inkomsten. Ik heb talloze keren enorme playlists van Eurobeat in de wachtrij van de bot gezet (een aanrader als achtergrondmuziek voor snelle en dynamische games), maar met Rythm nooit een advertentie gehoord. Daar wordt YouTube natuurlijk niet blij van: het platform is financieel afhankelijk van advertenties. Als je YouTube-content kunt kijken zonder de advertenties is het niet verwonderlijk dat YouTube moord en brand schreeuwt en een cease and desist stuurt naar de grootste misdadigers.

Dan is er nog een tweede probleem: de premium-optie die bij veel bots aanwezig was. Groovy en Rythm stelden gebruikers in staat een premium-versie te kopen, waarmee ze meer konden doen met de muziek die de bot van YouTube trok. Denk bijvoorbeeld bass-boosten of muziek in nightcore-modus afspelen. Niet alleen omzeilden de bots YouTube’s muziekinkomsten, maar ze maakten zelf winst op andermans product. Met zo’n context is het bijna lastig om geen sympathie te hebben voor YouTube’s positie.

En zo begon een domino-effect aan instortende muziekbots. Youtube kon niks doen tegen Discord, omdat Discord niet degene was die de terms of service van het platform schond. Maar de bots, die de dienst verleenden, konden ze wél aanvallen. Eind augustus was Groovy het eerste slachtoffer.

De programmeur achter Groovy, Nick Amerlaan, gaf in een reactie aan The Verge toe dat hij de represailles van YouTube al langere tijd aan had zien komen. Rythms-ontwikkelaar Yoav zei het volgende tegen The Verge:

“I believe that now that we received the letter, all music bots will be getting them too in the following weeks and I strongly believe all of them will shut down. As someone that was a very early user on Discord it’s hard to envision Discord without music bots, they’ve become key to the experience and bring so much fun and engagement to a community. It’s a sad end of an era here for everyone on the platform.”

[image_with_animation image_url=”38498″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

“Een salvo aan cease and desists laten een spoor van vernieling achter in miljoenen Discord-servers”

Wat zijn nu je opties als muziekliefhebber op Discord?

Yoavs commentaar voorspelt weinig goeds voor muziekliefhebbers op Discord. Toch is er licht aan het eind van de tunnel. We moeten eerst de tunnel nog door, voordat we bij het licht zijn. Gelukkig heb je nu nog altijd meer dan genoeg opties om samen gezellig van wat achtergrondmuziek te genieten. Hier zijn mijn drie favoriete alternatieven die je uitgebreid kunt gebruiken om de gedeelde muziek terug te winnen!

1. Ditch YouTube

YouTube doet moeilijk? Ga van YouTube af! Er zijn tal van andere muziekdiensten die nog wel geïntegreerd zijn met muziekbots en die je nog altijd kunt gebruiken. Je hebt bijvoorbeeld Botify, een bot die – zoals de naam al verraad – geïntegreerd is met Spotify en zowel nummers als afspeellijsten kan draaien. Zelf gebruik ik Tempo, maar er zijn talloze andere opties. Met deze bots kun je muziek van andere diensten draaien, zoals SoundCloud en Monstercat. Jouw sterke, onafhankelijke Discord-server kan best zonder YouTube!

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
2. Ga naar YouTube met een andere bot

Eerlijk is eerlijk: soms heb je YouTube gewoon nodig. Er is een reden waarom 98% van Groovy’s muziek van YouTube afkwam. Laat het nu zo zijn dat YouTube nog lang niet alle bots heeft gevonden die de videos van het platform kunnen afspelen. Ik ga de namen van die bots niet van de daken schreeuwen, want voor je het weet zorgt het ervoor dat ook deze bots aan banden worden gelegd. Een simpele  zoekopdracht op Google brengt je heel ver.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
3. Stream YouTube zonder bot

Sneaky, maar het werkt wel. Stel dat ook de andere twee opties gewoon niet je ding zijn of straks niet meer werken. Het is namelijk een kwestie van tijd voordat ook deze uiteindelijk ten onder gaan aan een cease and desist. Dan is er altijd nog deze derde optie.

Discord laat je namelijk zonder veel problemen je scherm delen en je vrienden kunnen met een simpele klik je stream bekijken. Als je YouTube streamt, zeker met een adblocker, kun je gewoon alsnog muziek blijven draaien vanuit je browser. Je hebt de bot dan misschien niet meer, maar dat hoeft de muziek niet te stoppen. Als je creatief omgaat met de andere functies die Discord te bieden heeft, kun je gemakkelijk muziek het spraakkanaal in krijgen. Waar een wil is, is wat dat betreft een weg.

[image_with_animation image_url=”38499″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Hoe ziet de toekomst eruit voor Discord bots?

De toekomst voor muziekbots op Discord is verre van een recht en helder pad. Momenteel zitten we eigenlijk in een vacuüm: er is een gigantisch gat geslagen waar Groovy en Rythm ooit stonden, maar die leegte is nog niet gevuld. Toch borrelt er onder het oppervlak vanalles.

Rythm is nu dan wel aan banden gelegd, maar dat betekent absoluut niet dat het nooit meer terugkomt. Wie nu naar de site van Rythm gaat, krijgt de volgende tekst te zien:

“We’ve spent the last year working on something brand new in the music space that will revolutionize how we all listen to music.”

Rythm is nog niet uitgespeeld. En terwijl zij aan nieuwe plannen werken om muziek terug te laten komen, is ook Discord zelf fanatiek bezig om het vacuüm te vullen.

Het platform werkt samen met YouTube om mensen samen video’s te laten kijken met Watch Together. Watch Together is vergelijkbaar met je scherm delen, alleen kunnen meerdere mensen het scherm besturen en nummers suggereren. Daarnaast ga je waarschijnlijk advertenties tussen liedjes door horen. Niet vreemd dat YouTube de verloren advertentie-inkomsten terug wil.

Of het beter is dan de opties die we nu hebben, is nog maar de vraag. Zelfs als Watch Together niks wordt en het domino-effect van omvallende bots zich verder doorzet, kunnen we ons nog altijd beroepen op de behendigheid van de Discord-communities die gek zijn op hun muziek. YouTube mag dan wel op oorlogspad zijn, maar het lijkt erop dat ze een strijd begonnen zijn die ze nooit volledig kunnen winnen.

Deel dit artikel