Uren plezier

Waar begin je met Critical Role?

Achtergrond | Tips
Maxime Buitenhuis op 30 november 2021
Waar begin je met Critical Role?

Beeld: Timothy Dykes via Unsplash.

Waar een wil is…

In de ondertussen onwijs populaire webserie Critical Role volgen we de Dungeons and Dragons-game van een groepje professionele stemacteurs. Ze zijn flink op dreef: na twee succesvolle campaigns is kort geleden de derde van start gegaan. Maar waar begin je nu aan zo’n grote serie met meerdere campaigns en afleveringen van een paar uur lang?

Dat ligt er helemaal aan wat je precies uit de show wilt halen: wil je klein beginnen en kijken of tabletop-RPG’s misschien iets voor jou zijn, of ga je liever meteen all-in voor een episch verhaal? Hieronder lopen we door de verschillende releases van Critical Role heen en helpen we je een handje op weg.

Voor de completionists onder ons die écht alles willen zien – campaign 1: Vox Machina

Als je alles wilt zien en wel kunt tegen wat chaos, dan kun je beginnen met de eerste campaign waarin het verhaal van Vox Machina verteld wordt. Dat is de groep avonturiers waarmee de Critical Role-cast zelf in 2012 hun verhaal begon. Na drie jaar thuis gespeeld te hebben begon de cast met livestreamen, waardoor het wellicht wat abrupt aanvoelt dat je middenin hun verhaal begint.

Als je deze campaign graag wilt kijken maar niet ineens in de chaos gedropt wilt worden, dan kun je bij het eerste nieuwe plotpunt starten: het begin van de Briarwood-arc in aflevering 24.

Als je het hele verhaal wilt kunnen volgen – campaign 2: The Mighty Nein

Wil je beginnen met een verhaal dat een kop en een staart heeft en dat al helemaal voor je klaarstaat? Dan is de tweede campaign een solide keuze. De hele cast start hier met een nieuw personage en het verhaal speelt zich op een ander continent van de fictieve wereld Exandria af. Afgezien van een aantal easter eggs zijn er weinig verwijzingen naar de eerste campaign, waardoor je geen voorkennis nodig hebt. Je kunt het verhaal van de Mighty Nein dus helemaal vanaf het begin volgen.

Na ruim drie jaar en met een totaal van 141 afleveringen werd de campaign in juni afgesloten. Alle afleveringen zijn al beschikbaar, waardoor je de hele campaign van begin tot eind op je eigen tempo kunt volgen. Mocht je graag met Nederlandse ondertiteling kijken, dan is deze campaign ook een goed startpunt: een deel van de afleveringen heeft namelijk al Nederlandse ondertiteling dankzij de vrijwilligers van Critical Role Translate.

Als je het graag spannend houdt en de afleveringen live wilt zien – campaign 3

Mocht je een spoilermagneet zijn maar wel van verrassingen houden, dan kun je het best beginnen aan campaign 3. Deze is namelijk pas een maand geleden van start gegaan, dus je kunt nog bijkijken en daarna wekelijks de afleveringen volgen.

De cast is ondertussen verhuisd naar een gloednieuwe studio met een Efteling-achtig decor en ook de (wederom nieuwe) personages bevinden zich op een andere plek: op het continent Marquet, in de door een jungle omgeven hoofdstad Jrusar. Wat de campaign ons allemaal nog zal brengen is een grote verrassing, maar we kunnen ervan uitgaan dat ook dit een groots verhaal zal worden.

Als je met iets korters wilt beginnen: Exandria Unlimited of UnDeadwood

Wil je simpelweg kijken of Dungeons and Dragons of andere tabletop-RPG’s met langere formats iets voor jou zijn? Dan kun je aan een van de twee miniseries van Critical Role beginnen. Let wel op: beide shows hebben andere spelleiders dan je in de campaigns zult vinden, waardoor de speelstijl wat verschilt.

Exandria Unlimited volgt – onder leiding van Aabria Iyengar – een groepje avonturiers in Exandria. De acht afleveringen tellende miniserie speelt zich tussen de gebeurtenissen van de tweede en derde campaign af, en kan dus een opstap vormen naar de derde campaign.

UnDeadwood is een losstaande miniserie van vier afleveringen. Onder leiding van Brian W. Foster onderzoeken vijf vreemdelingen samen een aantal bovennatuurlijke verschijnselen in hun stadje. UnDeadwood gebruikt een ander RPG-systeem en speelt zich niet af in Exandria, dus je kunt de serie compleet los bekijken van andere Critical Role-releases.

Als je nergens aan vast wilt zitten: een van de vele one-shots

Naast de campaigns en miniseries hebben de castleden van Critical Role menig one-shot gespeeld, waarbij ze regelmatig worden bijgestaan door gastspelers. Deze korte verhalen worden vaak ook in andere RPG-systemen gespeeld dan Dungeons and Dragons en kunnen dus juist fris aanvoelen voor de ervaren D&D-spelers onder ons. Daarnaast zijn ze vaak wat luchtiger, omdat er met de regels gespeeld wordt en er regelmatig minder serieuze situaties voorkomen.

Zo volgen we een groepje beren op zoek naar honing in Honey Heist, zien we hoe presentator Stephen Colbert mee wordt genomen naar een fantasiewereld in zijn korte D&D Adventure en gaan we de ruimte in met The Nautilus Ark: A Johnson Corp Odyssey. Je kunt de volledige lijst van Critical Role one-shots hier vinden.

Als je de afleveringen veel te lang vindt…

Dan zijn de longform-series misschien niet jouw ding. Wees echter niet getreurd: binnenkort kun je een deel van de avonturen van de eerste campaign (én wat daaraan voorafging) in geanimeerde vorm vinden op Amazon Prime. Vanaf 4 februari 2022 is The Legend of Vox Machina te streamen.

Waar kun je Critical Role vinden?

Je kunt Critical Role de eerste drie weken van elke maand live bekijken via Twitch en YouTube. De afleveringen worden van donderdag op vrijdagnacht om 4 uur gestreamd, met herhalingen om 8 uur ‘s ochtends en 6 uur ‘s avonds. Daarna is de aflevering vanaf maandagavond te vinden op Critical Role’s  YouTube-kanaal.

Daarnaast kun je Critical Role ook als podcast luisteren, bijvoorbeeld op SpotifyApple Podcasts of Google Podcasts. Daar zijn de afleveringen een week na de uitzending te beluisteren.

Geschreven door

Maxime Buitenhuis

Hoofdredacteur sinds april 2020. Het enige nadeel aan Maxime als hoofdredacteur is dat ze minder tijd heeft om haar goede takes over Eurovisie en Star Wars op papier te zetten.

Deel dit artikel