Kiezen tussen de Switch en Switch Lite
Welke Nintendo Switch moet ik kiezen?
Tot voor kort was het kopen van een Nintendo Switch redelijk makkelijk: het enige dat je zelf kon kiezen was de kleur van de Joy-Con. In september gaat daar verandering in komen met de lancering van de Switch Lite en moet je jezelf afvragen: waar game ik eigenlijk het meest? Er zijn namelijk wat cruciale verschillen tussen de twee versies. Om de keuze tussen de Nintendo Switch en Switch Lite wat makkelijker te maken hebben we die verschillen voor je op een rijtje gezet.
Dat Nintendo met een nieuwe console kwam, was voor weinig gamers een echte verrassing. Begin juli kondigde Nintendo na verschillende geruchten aan dat de Switch een kleiner broertje gaat krijgen: de Switch Lite. Naast het feit dat het apparaat een kleiner scherm heeft, is de Lite ook geen console meer te noemen: de Lite zal niet beschikken over de mogelijkheid om deze op een extern beeldscherm aan te sluiten.
Aangezien de Lite enkel als handheld te gebruiken is, zijn ook de los te koppelen Joy-Con en het standaardje aan de achterkant van het apparaat verdwenen. Ook de batterij is in de Switch Lite iets kleiner geworden. Doordat het beeldscherm wat kleiner is en er niet continu draadloze signalen voor de Joy-Con nodig zijn, gaat de accu echter een stuk langer mee.
Specificaties van de NIntendo Switch en Nintendo Switch Lite
Vriend en vijand werd bij de onthulling van de Nintendo Switch verrast door de grafische kracht van de console c.q. handheld. Hoewel deze niet vergelijkbaar is met de andere consoles van de achtste generatie, laat ook Nintendo zien dat het met de tijd meegaat en vooruitgang kan boeken op de vorige generatie. Dat is voornamelijk te danken aan de Nvidia Tegra X1-chip. Deze beschikt over een quad-core CPU met een snelheid van 1,02 gigahertz en een Nvidia GPU. Daarbij zal de GPU sneller werken wanneer deze in de meegeleverde dock zit dankzij de continue stroomtoevoer.
Qua geheugen heeft de Nintendo Switch 4 gigabyte LPDDR4 tot zijn beschikking als werkgeheugen en 32 gigabyte eMMC opslag voor games, save-bestanden en het interne besturingssysteem. Dit alles kan uitgebreid worden met een MicroSD-kaart tot 2 terabyte. Genoeg dus om heel wat games op te slaan en mee te nemen. Daarnaast maakt de console/handheld ook gebruik van een cartridgesysteem om games af te spelen.
Hoewel het grootste gedeelte van de specificaties van de Nintendo Switch en Nintendo Switch Lite gelijk zijn, zitten er ook enkele verschillen tussen. Aan de buitenkant zien we allereerst een kleiner scherm op de Switch Lite in verhouding tot de normale Switch. Hoewel ze beiden gebruik maken van een LCD-scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels, heeft de reguliere Switch een scherm van 6,2 inch, terwijl de Lite een 5,5 inch scherm heeft. Dit zorgt voor een respectievelijke 267 en 237 pixels per inch.
Aan de binnenkant is enkel de batterij van beide versies anders: de reguliere heeft een batterij goed voor 4310 milliampère-uur, terwijl de Lite-versie het moet doen met 3570 milliampère-uur. Doordat de Switch Lite echter zuiniger is in zijn stroomgebruik, gaat deze naar verwachting drie tot zeven uur mee. Iets meer dan de geschatte 2,5 tot 6,5 uur van de normale Switch.
Nintendo Switch (2017) | Nintendo Switch Lite (2019) | |
CPU | quad-core Cortex-A57 & quad-core Cortex-A53 geklokt op 1,02 gigahertz | quad-core Cortex-A57 & quad-core Cortex-A53 geklokt op 1,02 gigahertz |
GPU | Nvidia GM20B Maxwell-gpu | Nvidia GM20B Maxwell-gpu |
Werkgeheugen | 4 gigabyte LPDDR4 | 4 gigabyte LPDDR4 |
Opslag | 32 gigabyte eMMC (uitbreidbaar met microSD-kaart tot maximaal 2 terabyte) | 32 gigabyte eMMC (uitbreidbaar met microSD-kaart tot maximaal 2 terabyte) |
Beeldscherm | 6,2 inch 1280 x 720 pixels LCD | 5,5 inch 1280 x 720 pixels LCD |
Pixels per inch | 237 | 267 |
Batterij | 4310 milliampère-uur | 3570 milliampère-uur |
Releasedatum | 3 maart 2017 | 20 september 2019 |
Prijs | € 329,99 | € 229,99 |
Kies je kleur
Bij beide modellen van de Nintendo Switch is het mogelijk om naar eigen smaak een kleur te kiezen voor je console/handheld. Hoe zich dit fysiek uit, verschilt echter wel per variant. Voor de reguliere Nintendo Switch is het centrale gedeelte altijd hetzelfde antraciet-grijs, waarbij slechts de verschillende speciale edities nog een patroon op de achterzijde hebben. Wil je personaliseren, dan kan dat bij dit model vooral met de Joy-Con die je aan het beeldscherm klikt. Deze zijn namelijk in verschillende kleuren te verkrijgen, zoals de standaard grijze, blauwe en rode kleuren, maar ook in neon-groen, geel en dit najaar paars.
Aangezien de Switch Lite geen los te koppelen Joy-Con heeft, is het natuurlijk niet mogelijk om te personaliseren. In plaats daarvan komt Nintendo met drie verschillende basisuitvoeringen voor de Lite: geel, grijs en lichtblauw. Daarnaast verschijnen er speciale edities, zoals de Pokémon Sword/Shield-editie die in november verschijnt. In tegenstelling tot de reguliere Switch lijkt het erop dat alle speciale edities van de Switch Lite wel een volledig eigen kleur krijgen.
Welk model moet je kiezen?
Een beslissing kunnen we niet voor je nemen over welk model van de Nintendo Switch je moet kiezen, maar we kunnen de keuze wel voor je versimpelen met één vraag: wil je jouw Switch-games op een tv kunnen spelen? Is jouw antwoord daarop een volmondig ja, dan is de keuze simpel: kies voor de reguliere Nintendo Switch. Wil je games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Fire Emblem: Three Houses of Pokémon Sword/Shield enkel onderweg, vanuit je bed of vanaf de bank in handheld mode spelen? Dan is de Switch Lite een uitstekende keuze, vooral omdat je ook nog geld overhoudt voor een extra game.
Is je standpunt wat genuanceerder, dan zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Ben je fan van split-screengames, dan is de reguliere Switch een verstandige keuze. Games zoals Mario Kart 8 Deluxe ondersteunen in handheld-modus split-screen, maar tot maximaal twee personen. Wil je met meer dan twee personen split-screen spelen, dan heb je een tv nodig. Ook bij bijvoorbeeld Super Smash Bros. Ultimate is een tv handiger, omdat in handheld-modus de gevechten al snel te chaotisch worden om te volgen. Hebben je vrienden echter ook een Switch en dezelfde game, dan kun je ook draadloos lokaal verbinding maken, waardoor iedereen zijn eigen scherm heeft maar wel samen kan spelen.
Een laatste overweging is het verschil in prijs. Doordat de Switch Lite enkele functies mist, zoals het aansluiten op een tv, heeft Nintendo de kleinere variant een lager prijskaartje gegeven: 229 euro in Nederland. Dit is ongeveer 100 euro minder dan de reguliere Switch (afhankelijk van bij welke webwinkel je kijkt). Daarmee is de Switch Lite een stukje makkelijker om in te stappen, vooral wanneer je de console cadeau geeft aan bijvoorbeeld kinderen of familie als eerste console. Mocht je de console c.q. handheld voor jezelf kopen, dan houd je een mooi bedrag over om accessoires of games van te kopen. Denk daarbij aan een extra game (of zelfs games) of een handig accessoire zoals een case of powerbank. Voor meer accessoire-ideeën kun je ook ons artikel voor Switch-accessoires nalezen.
Daarmee hebben we alle belangrijke verschillen tussen de Nintendo Switch en Nintendo Switch Lite op een rijtje gezet. Heb jij je keuze al gemaakt of ben je nog aan het twijfelen? Laat het ons weten in de reacties.
Geschreven door:
[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]