Waarom is er zoveel ophef over anti-cheat-systeem Riot Vanguard?

Discussie
Bianca van Steeg op 24 april 2020
Waarom is er zoveel ophef over anti-cheat-systeem Riot Vanguard?

Het systeem dat in de ziel van je computer kijkt

Veel van ons zullen Riot Games vast wel kennen: maar liefst tien jaar geleden brachten zij het ontzettend populaire spel League of Legends uit. Sindsdien hebben ze een paar spin-offs hiervan uitgebracht. Tijdens de stream waarin het 10-jarige jubileum van Riot werd gevierd, werd het zogenaamde ‘Project A’ aangekondigd, nu sinds een week of twee bekend als de first-person shooter Valorant.

Zoals vaker met nieuwe games van grote studio’s, krijgt Valorant een hoop aandacht de afgelopen weken. Alleen is dat in dit geval niet alleen vanwege de nieuwe gameplay, maar ook vanwege het nieuwe anti-cheat-systeem dat het met zich meebrengt: Riot Vanguard. Hoe zit dit systeem nou eigenlijk in elkaar, en waarom hebben mensen hier zo veel problemen mee?

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Elke week blikken we terug op een opvallende ontwikkeling van de afgelopen week en deelt de redactie ongevraagd zijn (onpopulaire) mening. Deze week: de nogal agressieve anti-cheat software Riot Vanguard.

[image_with_animation image_url=”28411″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Het centrale zenuwstelsel van je PC

Riot Vanguard werkt ietwat anders dan de meeste anti-cheat-systemen. Vanguard zelf start op zodra Valorant wordt opgestart, maar de onderliggende driver van het systeem draait al op de achtergrond vanaf het moment dat je je PC opstart. De meeste anti-cheat-systemen opereren op applicatieniveau, maar Vanguard gaat verder dan dit en opereert in het diepste van je computersysteem, namelijk op kernelniveau. Dit zou je ook kunnen zien als het centrale zenuwstelsel van je PC. Hierdoor heeft het programma eigenlijk toegang tot alles op je PC.

Doordat Vanguard zo werkt, is het een stuk lastiger te omzeilen. Bij andere systemen zou je de cheat namelijk al kunnen laden voordat het anti-cheat-systeem wordt opgestart. Veel van deze cheats laden ook in de kernellaag van de PC, waar andere anti-cheat-systemen dus niet bij kunnen. Hierdoor maakt Vanguard het dus een stuk moeilijker om cheats te gebruiken.

Het probleem hiermee ligt in het feit dat het systeem dus op kernelniveau opereert. Een programmeerfout in de driver kan tot een volledige crash in het systeem leiden. Ook zouden kwaadwillenden de driver kunnen gebruiken als achterdeur om in het hele systeem te komen.  Als deze niet goed beveiligd is, kunnen kwaadwillenden tot de kern van je computer doordringen. Hier liggen de grootste zorgen van spelers.

Alle games van Riot moeten eraan geloven

Het is mogelijk om de driver te verwijderen, maar Valorant zal dan niet meer op kunnen starten. Vanguard wordt nu alleen nog gebruikt voor Valorant, maar Riot heeft al bekendgemaakt dat dit systeem voor alle Riot-games gebruikt zal worden. Met als gevolg dus dat als je de driver verwijdert, je waarschijnlijk geen enkele game van Riot zal kunnen opstarten.

Zelf heb ik weinig problemen met dit systeem. Ik vind het goed dat Riot echt tot het uiterste gaat om cheaters aan te pakken, zodat er nog veel plezier in de spellen blijft. Riot bestaat ondertussen ook al meer dan tien jaar, dus ik heb er wel het vertrouwen in dat ze alles op alles zullen zetten om ervoor te zorgen dat dit systeem geen nadelige gevolgen zal hebben voor de spelers. Toch snap ik de kriebels bij mensen wel, één klein foutje vanuit Riot kan al fatale gevolgen hebben.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Krijg jij al de kriebels bij de gedachte aan een systeem van buitenaf dat in het diepste van je PC opereert? Of heb je net als Bianca wel vertrouwen in Riot en denk je dat dit allemaal wel goed zal komen en veilig is? Laat het ons weten in de comments of praat mee op Discord.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel