Wordt 2021 het jaar waarin we overstappen naar 5G?

Sponsored
Pixel Vault op 28 januari 2021
Wordt 2021 het jaar waarin we overstappen naar 5G?

Is dit het moment om de switch te maken?

Smartphonefabrikanten als Samsung, Apple, OnePlus en Motorola hebben al verschillende modellen die 5G ondersteunen en de uitrol van het 5G-netwerk in Nederland gaat ook gestaag door. Is dit het goede moment om over te stappen op het nieuwe netwerk?

Hoewel 2020 als hét jaar van 5G werd verklaard, zaten er in elk geval in Nederland behoorlijk wat haken en ogen aan overstappen op 5G. Het grootste probleem was de uitrol en dekking van het 5G-netwerk, maar ook het aanbod aan smartphones die het nieuwe netwerk ondersteunen was nog beperkt.

Nieuw aanbod smartphones

De grote smartphonefabrikanten introduceerden in 2020 al de eerste toestellen met 5G-ondersteuning en de verwachting is dat dit de standaard wordt dit jaar. In elk geval is het verstandig om te kijken naar een 5G-telefoon als je abonnement dit jaar afloopt. Afgelopen week is tijdens de CES 2021 de nieuwe Samsung S21-lijn aangekondigd, die direct 5G ondersteunt. Inmiddels kun je de Samsung S21 kopen bij Tele2.

Daarbij is het goed om te controleren of een smartphone zich ook softwarematig al kan verbinden met het 5G-netwerk. Sommige fabrikanten hebben namelijk al wel de technologie in de smartphones zitten, maar brengen pas later een update uit die het mogelijk maakt om te verbinden met 5G. Android Planet heeft een mooi overzicht van smartphones die 5G ondersteunen.

Hoe staat het met de dekking van 5G?

Waar in 2020 op veel plekken nog helemaal geen 5G-dekking was, ziet de dekkingskaart van Nederland er inmiddels een stuk beter uit. Dat wil nog niet zeggen dat de dekking net zo goed is als die van 4G. Op sommige plekken zul je dus gewoon nog met de snelheid van 4G moeten surfen.

Daarom is het goed om te kijken hoe het zit met de 5G-dekking bij jou in de buurt en bijvoorbeeld op de route naar je werk of andere plekken waar je komt. Providers hebben eigen dekkingskaarten, waarop je kunt zien of jouw woonplaats een goede dekking heeft.

Inmiddels is het netwerk wel zover dat je in de meeste gemeentes in Nederland gewoon kunt verbinden met het 5G-netwerk. Afgezien van een paar afgelegen plekken kunnen we dan zo langzamerhand ook wel spreken van landelijke dekking. Dat betekent dat je ook beter onderweg games kunt streamen.

[image_with_animation image_url=”34648″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Zoveel sneller is 5G

Op papier is internet via het 5G-netwerk tot twintig keer sneller dan via het 4G-netwerk. In de praktijk zal die sprong alleen nog wel even uitblijven. Dat heeft ermee te maken dat nog niet alle frequenties waar 5G van gebruikmaakt al in de lucht zijn. De belangrijke 3,5 GHz-band wordt pas in 2022 geveild, waarna pas echt een grote sprong in download- en uploadsnelheid mogelijk wordt.

Het 5G-netwerk maakt op dit moment nog alleen gebruik van de 700 MHz-band. Via deze verbinding kun je tot 10 procent sneller internet verwachten. Deze sprong is dus beperkt, maar aangezien veel telefoonabonnementen twee jaar lopen kan het geen kwaad om nu al 5G-ready te zijn. Daarnaast is 10 procent voor de veelgebruiker nog steeds een significante vooruitgang.

Advertorial

Dit artikel is geen redactioneel stuk, maar een advertorial in samenwerking met Tele2. Heb je hier vragen of opmerkingen over? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel