Razer Blackwidow V3 Mini HyperSpeed

Review
Kevin Rombouts op 5 september 2021
Razer Blackwidow V3 Mini HyperSpeed

Voor elk bureau, maar niet voor elk budget

Het is misschien wel de grootste trend in toetsenbordland sinds de terugkeer van de mechanische toetsenborden: kleine toetsenborden. ‘Hoe minder toetsen, hoe beter het toetsenbord’ lijkt het devies te zijn geworden, met formaten als de 60 procent en tenkeyless lay-outs die steeds vaker de kop op steken. Ook voor Razer zijn deze formaten geen onbekende meer. Met de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed proberen ze de gebruiker van bijna alle gemakken te voorzien, al komt dat wel met een prijs.

Sinds een aantal jaar mogen toetsenborden weer van alle gemakken voorzien zijn. Waar je het in eerste instantie moest doen met het standaard toetsenbord dat bij je pc zat, kan het tegenwoordig niet gek genoeg. Ingebouwde displays, hot-swappable switches en natuurlijk een overvloed aan RGB-verlichting. Razer probeert met de BlackWidow V3 Mini Hyperspeed — een naam om je nek over te breken — het groots aan te pakken, door het allemaal wat kleiner te houden.

'Gemakkelijk' mee te nemen

Met het nieuwe model kiest Razer voor het eerst voor een 65 procent lay-out voor hun toetsenborden. Daarmee lijkt het toetsenbord op het eerste gezicht op de Huntsman Mini, maar zit er wel een essentieel verschil tussen de twee: het toevoegen van de vier pijltoetsen. Hoewel deze voor gamen vandaag de dag niet meer belangrijk zijn, blijken ze onmisbaar tijdens de normale werkdag. Dat je ook nog eens de delete-, page down-, page up- en insert-toetsen krijgt, is een mooie bonus — zeker gezien deze vier toetsen ook als macro-toetsen kunnen dienen.

Dit alles komt dan ook in een redelijk compact pakket: met nog geen 32 centimeter breed en 14 centimeter diep, is er eigenlijk op elk bureau wel ruimte voor de BlackWidow V3 Mini Hyperspeed. Een bijkomend voordeel waar veel gamers naar op zoek zijn, is daarmee ook de extra muisruimte die je overhoudt op je ultra-grote muismat. Desondanks is het geen licht toetsenbord, met ruim 700 gram op de weegschaal. Even in je rugtas gooien gaat dus wel, maar er een vierdaagse mee wandelen zouden we zeker achterwege laten.

Daarbij is het jammer dat er nog geen accessoires beschikbaar zijn die het makkelijk maken om mee te nemen. Hoewel de keycaps stevig op hun switches zitten, ben ik toch stiekem altijd bang dat er eentje afschiet als het toetsenbord mijn tas in gaat. Een carrying cover, zoals bijvoorbeeld ook de toetsenborden van Keychron hebben, zou een ideale toevoeging zijn. Helemaal nu Razer net een lijn met accessoires voor hun toetsenborden heeft geïntroduceerd.

[image_with_animation image_url=”38122″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Misschien moet je hier een pro-gamer voor zijn, maar voor ons normale stervelingen heeft HyperSpeed geen significant voordeel over andere opties.

Hyper-net-zo-snel

Een van de belangrijkste toevoegingen aan de BlackWidow V3 Mini Hyperspeed is de toevoeging van Razers HyperSpeed-technologie. Het toetsenbord wordt daarvoor standaard geleverd met een kleine USB-dongle, die eigenlijk permanent in de pc kan blijven zitten. Mocht je hem wel mee willen nemen, dan bevat het toetsenbord gelukkig een klein vakje onderop om deze in op te bergen: een welkome toevoeging die nog al eens over het hoofd wordt gezien.

Voor de HyperSpeed-technologie maakt Razer gebruik van een eigen ontwikkelde frequentie-technologie, gebaseerd op de bekende 2,4 gigahertz golflengte. Dit zou razendsnelle responstijden moeten garanderen door hogere polling tussen je toetsenbord en computer, maar in het dagelijkse gebruik is hier maar weinig van te merken. Misschien moet je hier een pro-gamer voor zijn, maar voor ons normale stervelingen heeft HyperSpeed geen significant voordeel over andere opties.

Desondanks is het wel fijn dat de Blackwidow V3 Mini Hyperspeed met verschillende opties zoals de Hyperspeed-technologie komt. Naast de eerder genoemde technologie beschikt het toetsenbord namelijk ook over een standaard USB-C aansluiting om bedraad te verbinden en op te laden. Ook is er de optie voor Bluetooth, waarbij tot maximaal drie apparaten draadloos gekoppeld kunnen worden. Hier biedt HyperSpeed wel een voordeel wat betreft stabiliteit en snelheid van je connectie, maar het gemak van Bluetooth is onderweg weer onverslaanbaar.

Voorlopig in twee smaken

Mechanische toetsenborden bieden vandaag de dag ontelbare opties om een toetsenbord helemaal eigen te maken. Van custom keycaps tot complete bouwpakketten om je eigen toetsenbord te maken: het kan niet gek genoeg, mits de portemonnee toereikend is natuurlijk. Razer speelt het met de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed gewoon veilig, door de opties vooral in het visuele te houden. Het toetsenbord zelf kan immers alleen gekozen worden met Razers eigen groene (clicky) switches, of de eigen gele (lineaire) switches.

Wie het toetsenbord wil aanpassen, moet dan ook vooral naar de software en beschikbare accessoires grijpen. In de software is weinig nieuws aan de horizon: Razers Synapse-software is ondertussen geen onbekende meer en biedt alle gebruikelijke mogelijkheden voor het tweaken van de RGB-verlichting en de functies van alle toetsen. Geinige recente toevoegingen zijn de ondersteuning voor Philips Hue en Nanoleaf, maar met ‘geinig’ is het dan ook wel gezegd.

Daadwerkelijk nieuw zijn Razers toetsenbord-accessoires die los te bestellen zijn. Zo schitteren er naast de standaard ABS-keycaps ook PBT-keycaps (te bestellen in vier kleuren), biedt Razer polssteunen in drie verschillende formaten en zijn er ‘Phantom’ ABS-keycaps te bestellen, vergelijkbaar met de populaire ‘pudding’-keycaps. Die laatste zijn overigens ook direct mee te bestellen bij de BlackWidow V3 Mini Hyperspeed, al betaal je daar momenteel nog wel twintig euro extra voor.

[wpv-view name=”gerelateerde-post-klein” postid=”32239″]

[image_with_animation image_url=”38124″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Het toetsenbord zelf kan immers alleen gekozen worden met Razers eigen groene (clicky) switches, of de eigen gele (lineaire) switches.

Draadloos, maar niet eindeloos

Een van de claims die Razer maakt, is die van een batterijduur die zo’n tweehonderd uur mee zou moeten gaan op een volle accu. Dit is ook meteen een claim die ik in twijfel wil trekken, want uit mijn ervaring houdt die tweehonderd uur absoluut geen stand. Hoewel HyperSpeed zuinig te werk gaat, is een batterijduur van ruim acht dagen continu gebruik moeilijk voor te stellen. Dit komt voornamelijk door de RGB-verlichting die het toetsenbord natuurlijk ten overvloede biedt.

Een logisch argument daartegen zou zijn om de verlichting gewoon helemaal uit te zetten, maar dan is het toetsenbord praktisch onbruikbaar, tenzij je vertrouwt blind kunt typen zonder aanslagen te missen. Met de lichtjes uit verdwijnen de letters op de ‘Phantom’-keycaps volledig. Goed voor een stealthy overkomen, maar minder goed voor de dagelijkse productiviteit.

Ondanks deze wat uit de kluiten gewassen claim, heb ik niet te klagen gehad over de accuduur van het toetsenbord. Een volle werkdag op kantoor het toetsenbord draadloos gebruiken is geen probleem, helemaal als je hem daarna thuis gewoon weer aan de kabel kunt leggen. De meegeleverde, gevlochten kabel is lang genoeg om ook achter je bureau bij je pc te komen. Iets waar Razer met de opgerolde kabels die bij de keycaps-sets zitten minder over heeft nagedacht: die reiken nipt tot achter mijn beeldscherm, laat staan mijn pc.

[image_with_animation image_url=”38127″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Een stevig prijskaartje

Natuurlijk komt de Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed met een prijskaartje en dat is er voor vele eentje waar ze toch een tweede keer over na moeten denken. Beginnende bij 189,99 euro voor de standaard zwarte ABS-keycaps of 209,99 euro voor de modellen met de ‘Phantom’-keycaps, is het toetsenbordje niet goedkoop.

Het is dan ook niet even makkelijk om de nieuwe Mini aan iedereen aan te raden. Allereerst moet je nagaan of 65% wel wat voor jou is: wil je een compacte lay-out hebben, of hecht je echt veel waarde aan zaken als losse functietoetsen en media-knoppen. Daarnaast kan het gebrek aan hot-swappable switches voor dit geld best een tegenvaller zijn, helemaal wanneer andere bedrijven dit wel bieden — meer dan eens voor minder geld.

Daarentegen kan ik de kwaliteit van de BlackWidow V3 Mini HyperSpeed niet ontkennen. De gehele behuizing is gemaakt van een aluminium constructie en is dan ook nauwelijks in te drukken of te buigen. Daarnaast vraagt Razer natuurlijk een bonus voor het gebruik van diens eigen switches en de implementatie van de HyperSpeed-technologie. Het is dan ook aan jou om te bepalen wat je het belangrijkste vind in een toetsenbord. Mocht je de sprong wagen, dan ben ik er vrij zeker van dat de kleine krachtpatser in ieder geval niet tegenvalt.