PowerVision S1

Review
Tom Kauwenberg op 11 oktober 2021
PowerVision S1

Een ambitieuze gadget, met veel haken en ogen

Drone-makers PowerVision beloven dé smartphone-gadget te introduceren met de PowerVision S1. Enerzijds luxe 4120 mAh-powerbank, anderzijds een veelzijdige gimbal: allemaal samengebracht in een minuscuul pakketje. Is dit de gadget die je smartphone verdient?

PowerVision is, zeker in de Benelux, geen al te bekende naam in de consumentenelektronica. Het van origine Beijingse bedrijf heeft echter een tamelijk rijke historie in allerhande drones, met sinds 2009 ook enkele opmerkelijke uitstapjes. Na onder meer een onderwaterrobot en een vliegend Transformer-ei, richt PowerVision zich nu meer op toegankelijke smartphone-accessoires. Dat komt natuurlijk niet zonder grootse beloftes.

Mag het een magneetje meer zijn?

Allereerst vormt de S1 het beginsel van een overkoepelend smartphone-mountingsysteem. PowerVision omzeilt Apple’s populaire MagSafe en herpakt traditionele magneten om de S1 wat extra flair te geven. Met behulp van magnetisme kleeft je telefoon aan het draadloze laadpunt, en zo worden bijvoorbeeld ook verschillende mounts aan de uitklapbare stabilisator bevestigd. 

De traditionele telefoonklem met magneet is nog vrij rechttoe-rechtaan, maar de magneetplaatjes die je achterop je telefoon kunt plakken (en tevens als kickstand kunnen functioneren), maken het al wat interessanter. Deze opplakplaatjes kunnen echter, net als de klem, het draadloze opladen weer beperken. Voor selecte smartphones biedt PowerVision compatibele hoesjes aan, die de draadloze laadkracht niet ontnemen.

PowerVision levert zelfs wat plakmagneetjes bij de verschillende mounts, zodat je je smartphone “aan alles” kunt monteren. Volgens het marketingmateriaal is dat allemaal bijzonder revolutionair; zelf zie ik niet in hoe enkel een klemmetje niet gewoon makkelijker was geweest.

Het hele gehannes om een magnetisch ecosysteem is ambitieus, maar het voelt tegelijkertijd ook omslachtig. Veel smartphones kunnen hierdoor bijvoorbeeld al niet (gemakkelijk) compatibel zijn met alle functies van de S1 — en magnetisme komt de gimbal-resultaten ook niet bepaald ten goede. Doordat de magnetische verbinding bijtijds kan verdraaien of verschuiven, wil de stabilisatie van de S1 nog wel eens in de war raken.

[image_with_animation image_url=”38514″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Het hele gehannes om een magnetisch ecosysteem is ambitieus, maar het voelt tegelijkertijd ook omslachtig aan.

Snuggere robotarmpjes voor selecte creators

Wie de veelzijdige gimbal überhaupt wil gebruiken, dient daarvoor beroep te doen op de Vision+S1-applicatie —beschikbaar voor Android en iOS. PowerVision zet de app neer als een all-in-one oplossing voor foto en video met de S1, compleet met vlotte videobewerking en ondersteuning voor streaming via externe applicaties. 

Die livestream-compatibele apps blijken vooralsnog wel georiënteerd naar de Aziatische markt, met “voor ons” hoogstens Facebook, YouTube en TikTok als herkenbare verschijningen. Van nota bene Instagram of Twitch zijn hier, opvallend genoeg, geen sprake. 

Desalniettemin: waar het kan, filmt en streamt de S1 bijzonder stabiel en soepeltjes. Los van een sneltoets om tussen portret- en landschapmodus te wisselen, biedt de app bijzonder veel toegankelijke functies. Voor videoprofessionals loont bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om vanuit de app alsnog alle native instellingen van je camera te kunnen bedienen.

[image_with_animation image_url=”38510″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”large_depth” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

De Vision+S1-applicatie belooft, naast simpele gimbal-besturing en opnames, ook veel “slimme” oplossingen. Met behulp van AI kan de S1 gemakkelijk onderwerpen volgen en handgebaren herkennen — ook op een afstandje. Het heeft iets weg van GoPro’s slimme functies, zij het nu als oplossing voor smartphones. Zeker in combinatie met het uitvouwbare standaardje van de S1 biedt dat vernuftig, handsfree opname-gemak.

Niet geheel verrassend voor drone-veteranen, weet PowerVision te overtuigen in robotische precisie en video-oplossingen met AI. Op een puur technisch vlak stabiliseert en bestuurt de gimbal bijzonder lekker en “snapt” de app je bewegingen en bedoelingen — zelfs in gevallen van verouderde cameraatjes. Echter, dat zijn vooral de prestaties op papier; in de realiteit worden de beloftes veelal dwarsgelegen door opvallende haken en ogen.

Je gadget of je leve— eh, gegevens?

In het geval van de Vision+S1-applicatie is het bijvoorbeeld al opmerkelijk dat de applicatie niet alleen om camerarechten vraagt, maar ook toegang eist tot je locatie, telefoonfuncties en contacten. Afhankelijk van de software-versie kan het weigeren van dat verzoek je toegang tot de video-opties en gimbal-besturing blokkeren. Geen gegevens delen? Geen leuke gadget meer voor jou. 

Of PowerVision die gegevens nu veilig opslaat of niet; voor een adviesprijs à 189 euro verwacht je dat het apparaat niet ook nog eens om persoonlijke data vraagt, eer je de gadget überhaupt mag gebruiken. Niet cool, PowerVision.

[image_with_animation image_url=”38511″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Stabiele smartphone, wankele verbinding

Daarbovenop komt ook een opmerkelijk zwakke Bluetooth-verbinding. Mogelijk betreft dit een tijdelijke bug of een mankement van mijn eigen telefoon, maar de S1 lijkt te pas en te onpas “weg te vallen”. In die situaties blijft de gimbal nog fier rechtop, maar opnames (en mogelijk ook streams) kunnen hierbij genadeloos crashen. De S1 stabiliseert je smartphone, maar laat klaarblijkelijk je videoproductie wankelen.

Firmware-updates kunnen obstakels als deze later verhelpen, maar het feit dat PowerVision hier voor een Bluetooth 5.0-zender heeft gekozen, getuigt niet van maximaal vertrouwen. Voor een luxeproduct als deze had een nieuwer en/of stabieler Bluetooth 5.2-alternatief niet misstaan. Afhankelijk van de software-versie en eventueel je telefoon, kan de S1 op deze manier aardig wat kopzorgen opleveren.

Mocht je, net als ik, denken dat je wankele verbindingen kon omzeilen met de USB-C-aansluiting, dan heb je pech. De fysieke connector verleent enkel toegang tot het powerbank-gedeelte van de S1. Met het oog op professionele(re) video-opnames had een stabiele fysieke verbinding met de gimbal sowieso de voorkeur gehad, maar PowerVision dacht daar blijkbaar anders over.

[image_with_animation image_url=”38518″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

De S1 stabiliseert je smartphone, maar laat je videoproductie wankelen.

Te veel haken en ogen?

Op veel fronten weet PowerVision de beloftes van de S1 waar te maken, maar het laat ook wel erg veel steekjes vallen. Qua robotische precisie, camerabesturing en AI-technieken merk je dat de ambitie niet misplaatst is, maar missers als het magnetische ecosysteem en missers in de app gooien roet in het eten. Een stevige, vaste klem en fysieke verbinding was de stabiliteit tegemoet gekomen — en ik zou stellen dat de gadget meer vertrouwen wekt als deze geen privégegevens “gijzelt”.

Op papier is de PowerVision S1 nog steeds een ontzettend veelzijdige gadget voor je smartphone, maar het zal niet voor iedereen even makkelijk zijn in de praktijk. De S1 werkt het best op moderne en populaire smartphones, het liefst in combinatie met het bijbehorende, magnetisch hoesje. Voor die niche komt dit aardig dichtbij een volwaardige gimbal, zeker gezien het formaat en (in videoproductieland schappelijke) prijspunt. Beschik je echter niet over ‘s werelds meest compatibele smartphone, dan vergaat al een groot gedeelte van de gadget-factor. 

Zeker in het geval van de wankelende Bluetooth-verbinding, kan het voorkomen dat de PowerVision S1 ineens volstrekt nutteloos wordt voor langere of tijdgevoelige opnames. Mocht die instabiliteit niet verholpen worden — of wil je het telefoonnummer van je moeder gewoon niet afstaan aan PowerVision — dan blijft van alle mooie beloftes enkel een prijzig powerbankje over.

Deel dit artikel