De Teufel Stereo M 2 is een stevige, veelzijdige speakerset

Beeld: Teufel

Toonaangevend

De Teufel Stereo M 2 is een stevige, veelzijdige speakerset

Review
Maxime Buitenhuis op 13 maart 2024

Beeld: Teufel

Voor een kleine tv-set of een grote boekenplank

Het doet mij als audiofiel eigenlijk pijn om toe te geven dat ik, sinds ik vorig jaar verhuisd ben, nog geen goed paar speakers bij de tv had staan. In het appartement is niet echt plek voor een uitgebreide surroundset, en de torenspeakers van een mooi stereopaar ontnemen ons uitzicht op het park – het grootste deel van de woonkamer is namelijk niet omgeven door muur, maar door glas. Enfin, daar komt de nieuwe Teufel Stereo M 2-set, die ik aanvankelijk op de muziekkast wilde zetten…

Maar daar was de kast niet groot genoeg voor; deze boekenplankspeakers zijn vrij groot voor het begrip. En dus zette ik ze naast de tv, met als idee om ze later nog even bij de mediakast te testen. Wat bleek? Ze stonden naast de tv eigenlijk heel erg goed. We duiken hieronder in de details van deze set actieve speakers.

De Teufel Stereo M 2 is een stevige, veelzijdige speakerset
De touch-controls van de M2, Teufel

Snelle start

De Stereo M 2 zit stevig verpakt met een set kabels en een handleiding. Zonder poespas, maar vanuit de startblokken wel meteen klaar om van start te gaan. Binnen korte tijd zijn de speakers aan het netwerk verbonden en hebben ze ook contact met de tv, via wifi of met een optische kabel – eigenlijk verloopt het allemaal vrij vlekkeloos.

De primaire speaker heeft bovenop een aan/uit-knop, instellingen om tussen bronnen te schakelen en een touch-control-wieltje voor het volume. Dit ziet er allemaal gelikt uit en is prettig verwerkt in het strakke ontwerp van de speakers. De robuuste, hoekige body van mat zwart of wit mdf wordt door spaarzame details gesierd. Het geheel is daardoor tijdloos en past al snel bij verschillende soorten interieurs. In plaats van de fysieke knoppen van de M 1 is hier gekozen voor een wat eigentijdser design en dat past prima bij deze set moderne luidsprekers. De bewegingssensor die de lichtjes op het touchpaneel aanzet, doet een duit in het zakje van het luxe gevoel dat de speakers uitstralen.

Om te starten heb je verder alleen de Teufel Home-app nodig, en dat zal voor de meesten die voor actieve netwerkspeakers kiezen eigenlijk geen probleem zijn. Sterker nog, deze companion app is simpel,  intuïtief en werkt erg prettig. Je kunt het volume aanpassen en verschillende voorkeursmodi instellen met de driebands-equaliser. Daarmee is het dus niet alleen mogelijk om de equaliser in real time te gebruiken, maar ook om eigen modi te kiezen voor film, game en muziek – of bijvoorbeeld een voor overdag en eentje voor ‘s nachts. Heb je meer Teufel-apparaten in huis, dan kun je per kamer ook verschillende instellingen kiezen.

De tweeter is samengevoegd met de platmembraan-middentoner om het geluid van hoog en midden samen te voegen tot één puntbron.

De Teufel Stereo M 2 is een stevige, veelzijdige speakerset

Beeld: Close-up van de primaire Stereo M 2-speaker, Teufel

Alleskunner

Dat ik de speakers bij de televisie getest heb, maakte dat ik ze voor ontzettend veel verschillende soorten media heb kunnen gebruiken. En dat kwam heel goed uit, want de M 2 is een hele stevige allrounder.

Wanneer de luidsprekerafdekking van de speakers af komt, valt meteen de grote tweeter op. Deze is samengevoegd met de platmembraan-middentoner, om het geluid van hoog en midden samen te voegen tot één puntbron. Dat werkt prima voor de stereoset, want deze geluidssegmenten komen inderdaad mooi samen in de mix. Dat is wel met name zo wanneer je écht midden voor de speakers zit. Zit je een meter verder naar links of rechts, dan merk je dat deze tonen net wat sneller wegvallen. Dat is een kwestie van goed afstellen, maar wel iets om rekening mee te houden als je de set overweegt voor een kleinere ruimte.

Overigens vult het geluid ons appartement verder erg mooi en klinken alle tonen heel vol en warm – vooral als het volume wat omhoog gaat. De woofer geeft een volle, ronde bas die van toegevoegde waarde is in zowel muziek, als film en games. Met name actiescènes en opzwellende muziek voelen dynamisch aan. Bij sommige films klinken de stemmen snel modderig, maar dat hebben we eerder te danken aan de mix van tegenwoordig dan aan de speakers. Bij oudere films doet dit probleem zich dan ook niet voor. Luister je iets met veel gepraat of merk je dat het te gehorig is in andere kamers, dan zet je gewoon met de equaliser de bas iets lager. Dat gaat in prettige gradaties, zodat je gemakkelijk een goede balans kunt vinden tussen goed geluid en niet te veel overlast. Daarnaast zijn er presets voor voice en night, die vooral in deze situaties prima hun werk doen.

De Teufel Stereo M 2 is een stevige, veelzijdige speakerset
De stereoset kan met gemak aan een platenspeler via de line-in, Teufel
De Teufel Stereo M 2 is een stevige, veelzijdige speakerset
Achterzijde van de primaire speaker, Teufel
De Teufel Stereo M 2 is een stevige, veelzijdige speakerset
De verschillende onderdelen van de speakers, Teufel

Klassiek blijft relevant

De eerdergenoemde mediakast met daarin een cd-speler en receiver kon helaas uiteindelijk geen extra testgelegenheid vormen, want op de bijna vijftig jaar oude receiver kunnen alleen passieve speakers worden aangesloten. Echter, ook zonder externe tech heeft de Stereo M 2 duidelijk gemaakt dat de ingebouwde receiver een stevige basis vormt voor een vol geluid.

Daarnaast mogen we zeker niet klagen over de aansluitingen die de speakerset wél te bieden heeft: naast de draadloze mogelijkheden en de moderne USB-C, is er ook plaats gemaakt voor de klassieke line-in, een coax-aansluiting en een universele 3,5 mm-audiopoort. Dat geeft tal van opties; platenspelers, telefoons of cd-spelers kunnen alsnog gemakkelijk aangesloten worden, ondanks het feit dat de speakers in de richting van een volledig draadloze ervaring leunen. Het is prettig om die veelzijdigheid te vinden in een relatief compact paar speakers, dat zowel in geluid als design de show steelt. Voor een vergelijkbaar prijskaartje kun je ook kijken naar een surroundset met losse versterker, maar voor wie krap zit in ruimte en de draadloze mogelijkheden op prijs stelt is de Stereo M 2 een erg mooie set.


De Teufel Stereo M 2 is nu in zwarte en witte kleurstellingen verkrijgbaar voor een adviesprijs van 999,99 euro.

Conclusie

De Teufel Stereo M 2 is een stevige, veelzijdige speakerset

Beeld: Teufel

De Teufel Stereo M 2 is zowel in formaat als in geluid een stevige set actieve speakers. Op een lage kast of sterke boekenplank komen ze prima tot hun recht, maar wat mij betreft hebben ze hun plek naast onze tv-set dik verdiend. Met een mooie bas en vol middensegment kan de speaker de meeste soorten media heel erg goed aan. Soms zijn de stemmen wat onduidelijk, maar dat is deels intrinsiek aan de hedendaagse mix die vooral voor de bios bedoeld is. Gelukkig is daar dan de app met equaliser, waarmee je de stemmen makkelijk naar de voorgrond haalt. Aan de Stereo M 2 hangt een stevig prijskaartje, maar daarvoor krijg je een hele complete set actieve speakers, waarbij je geen losse versterkers meer nodig hebt.

Pluspunten

  • Helder geluid
  • Prettige app met duidelijke functies
  • Streamen zonder merkbare lag
  • Verschillende aansluitingen

Minpunten

  • Wel erg groot voor boekenplankspeakers
  • Beide speakers moeten afzonderlijk aan de stroom
De Teufel Stereo M 2 is een stevige, veelzijdige speakerset

Beeld: Teufel

Geschreven door

Maxime Buitenhuis

Hoofdredacteur sinds april 2020. Het enige nadeel aan Maxime als hoofdredacteur is dat ze minder tijd heeft om haar goede takes over Eurovisie en Star Wars op papier te zetten.