No Pro

Logitech slaat de letterplank weer mis

De toetsenbordontwikkelaars bij Logitech G zijn het pad wederom bijster. Nadat het voor e-sporters bestemde Logitech G Pro X TKL ons vorig jaar vooral met vragen achterliet, lijkt de gloednieuwe Logitech G Pro X 60-toetsenbord weinig beterschap te bieden. Wéér gaat Logitech voor draadloze functies en andere gimmicks, terwijl het merk achterloopt op de daadwerkelijke spelprestaties…

De Logitech G Pro X 60 is, hoe kon het ook anders, een 60% -toetsenbord bedoeld voor professionele gamers. De opkomst van kleinere toetsenborden voor gamers is een jaar of vijf geleden ingezet, maar Logitechs persbericht doet ons geloven dat het een revolutionaire nieuwigheid voor e-sporters is. “[De Pro X 60] is makkelijker mee te nemen op reis”, zo stelt een van de door Logitech gesponsorde Valorant-spelers. “Goh”, luidde onze respons. “Dat hadden we niet verwacht van een letterlijk kleiner toetsenbord.”

Ironisch is vooral hoe Logitech geen woord rept over de spelprestaties van het plankje. Voor het eerst in bijna een decennium heeft Logitech G nieuwe schakelaars laten maken – optische zelfs, met een vaag verwoorde “Keycontrol”-technologie – maar de fabrikant zegt efficiënt niets over responstijden, (aanpasbare) actueringsafstanden of de vermeende duurzaamheid van de nieuwe switches. Lees: de dingen die voor e-sporters daadwerkelijk van belang zijn.

Mocht je dan toch graag een draadloos minitoetsenbord met onduidelijke prestaties zoeken: de adviesprijs voor de Logitech Pro X 60 bedraagt 199,99 euro. Niet om het een of ander, maar de door e-sporters bejubelde en bewezen Wooting 60HE is verkrijgbaar voor een tientje minder. Dat plankje hangt weliswaar aan de kabel, maar levert al bijna drie jaar de duurzaamste, meest responsieve en volledig aan te passen schakelaars. Tel uit je winst.

KORT

Geschreven door

Tom Kauwenberg

Redacteur sinds augustus 2020. Chef toetsenbord. Eigenlijk alles wat met tech te maken heeft, gaat eerst langs Tom. Laat je dus niet misleiden door zijn shitposting.