Uit de klauwen

De MSI Claw grijpt ons nog niet echt

Met nieuwe chips komen nieuwe laptops van bekende hardwareboeren, maar voor MSI blijft het daar anno 2024 niet bij. De bekende laptopfabrikant maakt, net als de concurrent, plaats voor een heuse gaminghandheld: de Claw. Op een lokaal MSIOlogy-evenement – team naamgeving is goed op dreef in Taiwan – nam MSI het apparaatje voor het eerst mee naar de Benelux.

Wie oplette tijdens de CES 2024-onthullingen zag in MSI’s aankondiging al duidelijk een zwarte ROG Ally. De MSI Claw is in globale vorm, schermspecificaties en zelfs complete knoppenindeling vrijwel volledig afgekeken van ASUS’ eerder verschenen handheld. MSI’s unieke twist is de implementatie van een Intel Core Ultra 5- of Ultra 7-chip, nota bene voor ultrabooks afgebakken processoren en dus volledig Intel. Dat is toch weer eens wat anders dan het gebruikelijke spul van AMD.

De MSI Claw-handheld in gebruik. Specifiek in focus is een van de twee hall effect-pookjes, met RGB-verlichte ring eromheen.

In onze korte hands-on merken we dat games als Forza Horizon 5 en Borderlands 3 – beide overigens fraai geoptimaliseerd – prima draaien op het kleine 1080p-systeempje. Framerates van rond de 60 fps zijn niet ondenkbaar, zonder dat de games daarvoor lelijk of korrelig hoeven te ogen. Maar ook daarmee ontkomt de Claw niet aan een soort ‘goedkopere ROG Ally’-gevoel. Het microtextuur-loze chassis mist grip en MSI’s eigen besturingssoftware lijkt vooralsnog een beta-versie van wat de concurrent een jaar terug al neerzette.

De MSI Claw heeft een vanafprijs van 829 euro voor het Intel Core Ultra 5 135H-model, met een 512 GB SSD. Het topmodel, met een Intel Core Ultra 7 155H en 1 TB aan opslag kost 949 euro. Voor dat soort bedragen grist de Claw ons niet direct weg van eerdere succesvolle handhelds, al is het dan ook wel erg lastig om de magie van de Steam Deck te evenaren.

Beeld van de MSI Claw in gebruik op een MSI-evenement. Op het apparaat wordt Forza Horizon 5 afgespeeld.

KORT

Geschreven door

Tom Kauwenberg

Redacteur sinds augustus 2020. Chef toetsenbord. Eigenlijk alles wat met tech te maken heeft, gaat eerst langs Tom. Laat je dus niet misleiden door zijn shitposting.