Vijf SSD’s voor je PlayStation 5

Tips
Tom Kauwenberg op 25 oktober 2021
Vijf SSD’s voor je PlayStation 5

Snelheid komt met een prijskaartje

Op zoek naar de perfecte uitbreiding van je PlayStation 5? Het aanbod in snelle NVMe SSD’s groeit gestaag, maar waar begin je dan die zoektocht? We tippen je alvast op vijf verschillende SSD’s die nu al compatibel zijn met Sony’s console.

Mocht je nog niet bekend zijn met de SSD-vereisten van de PlayStation 5, vrees niet: ook daar hebben we praktische tips voor in ons adviesartikel over een SSD installeren in je PS5. Sony stelt immers nogal wat specifieke eisen aan het schijfje wat je precies in de console prikt, dus enige voorkennis over die specificaties kan nooit kwaad.

Zoek je vooral sprankelende voorbeelden van snelle SSD’s, dan zijn onderstaande schijfjes stuk voor stuk geschikt voor gebruik met de PlayStation 5. We vertellen je wat ertoe doet bij elke SSD én natuurlijk hoeveel je globaal kwijt bent aan de extra gigabytes.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Gigabyte Aorus Gen4 7000s (1TB / 2TB)

[image_with_animation image_url=”38611″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Met gaming-merk Aorus zet Gigabyte wederom meer snelle SSD’s op de markt. De zogenaamde Gen4 7000s-lijn vormt een mooie match voor de PlayStation 5. De Gen4 in de titel doelt uiteraard op de ondersteuning van de PCIe 4.0 x4-interface, waar Sony diens console op heeft gebouwd.

Leessnelheid 7.000 MB/s
Schrijfsnelheid 5.500 MB/s
Adviesprijs voor 1 TB 210 euro
Heatsink Standaard inbegrepen

De 7000s in de noemer slaat op de snelheid van de schijf, die tot een fraaie 7.000 MB/s reikt. Dat betreft, zoals wel vaker met opslagbeloftes, puur de leessnelheid — precies de factor waar de PlayStation 5 baat bij heeft. De schrijfsnelheid ligt hier op 5.500 MB/s, wat zeker voor het schappelijke prijspunt geen verkeerde belofte is.

De Gigabyte Aorus Gen4 7000s wordt standaard geleverd met een heatsink, welke de hele kaart inkapselt. Ondanks het iets omvangrijkere uiterlijk past de SSD nét aan in de PlayStation 5. Ongeveer hetzelfde opslagkaartje wordt ook zonder het additionele koelement verkocht, maar voor dat model zijn de lees- en schrijfsnelheden wel flink teruggedraaid — tot net ónder de vereisten van de PlayStation 5.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

WD_Black SN850 (500GB / 1TB / 2TB)

[image_with_animation image_url=”38608″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Opslaggigant Western Digital komt de gamer tegemoet met het WD_Black-vaandel. De SN850 is de nieuwkomer onder het zwarte label, welke zich prima leent voor next-gen opslag. De kaart trekt dezelfde 7.000 MB/s leessnelheden als Aorus’ nieuwe SSD, maar schrijft iets langzamer à 5.300 MB/s.

Leessnelheid 7.000 MB/s
Schrijfsnelheid 5.300 MB/s
Adviesprijs voor 1 TB 219,99 euro (met heatsink)
Heatsink Optioneel

De bonuspunten voor Western Digital komen voort uit de efficiënte heatsink. De SSD wordt eventueel ook zonder geleverd, maar met is de kaart een aardig koele verschijning. In totaal is de kaart mét koelelement niet dikker dan 8.8mm, wat ruim in de PlayStation 5 past. Wel wordt het bijna jammer dat het zijpaneel weer op terug op zijn plek geschoven moet; de SN850 ziet er namelijk bijzonder chique uit.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Seagate FireCuda 530 (500GB / 1TB / 2TB / 4TB)

[image_with_animation image_url=”38609″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

De FireCuda 530 is Seagate’s meest luxe reeks gaming-SSD’s tot dusver. Met PCIe 4.0 worden schrijfsnelheden opgehoogd tot 7.300 MB/s, terwijl schrijfsnelheden op 6.000 MB/s presteren. Qua prestaties zit dat zonder twijfel in het topsegment, maar vooral de versies met additionele heatsink gooien de hoogste ogen.

Leessnelheid 7.300 MB/s
Schrijfsnelheid 6.000 MB/s
Adviesprijs voor 1 TB 242 euro (zonder heatsink)
Heatsink EKWB-heatsink (optioneel)

Seagate’s hitteverspreider komt namelijk niet uit eigen fabrikaat, maar uit dat van EKWB. Hardware-liefhebbers zullen die naam herkennen als hét merk voor oppervlaktekoeling — en niet zonder reden. De FireCuda 530 blijft met de fraai ontworpen heatsink bijzonder koel onder druk, maar past alsnog netjes in een PlayStation 5.

Bovendien is Seagate een van de eerste partijen die dit kaliber SSD’s uitbreidt tot 4 TB. Dat model is momenteel exorbitant prijzig, maar de markt voor grotere volumes is in ieder geval opengebroken. Nu is het enkel afwachten op de concurrentie — en daarmee hopelijk ook de eerste prijsdalingen.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Samsung 980 Pro (250 GB / 500 GB / 1TB / 2TB)

[image_with_animation image_url=”38607″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Het oogt iets zakelijker — en dat is het ook — maar het NVMe-aanbod van Samsung mag niet ontbreken in een overzicht als deze. De 980 Pro-lijn is de Gen 4-voortzetting van eerdere NVMe-kaarten, met bijbehorende sprong in snelheid.

Leessnelheid 7.000 MB/s
Schrijfsnelheid 5.000 MB/s
Adviesprijs voor 1 TB 220 euro
Heatsink Niet van toepassing

De Samsung 980 Pro trekt een leessnelheid van 6.400 MB/s, met een schrijfsnelheid à 2.700 MB/s. Dat steekt iets lager af tegenover de snoeiharde gaming-schijven, maar Samsung draait alsnog prima mee in je PlayStation 5. Wie een beetje goed zoekt, vindt deze schijven bovendien voor een aantal tientjes minder dan bovenstaande alternatieven.

Een toegewijde heatsink is niet van toepassing bij de 980 Pro, maar de kaart loopt sowieso niet ál te snel op in hitte. Eventueel zou je dat gemis zelf nog kunnen overbruggen met een stukje thermische tape, indien nodig. Mocht je dus niet per se de allerhoogste snelheden of meeste luxe zoeken, dan kun je bij Samsung vaak een sterkere prijs-per-gigabyte scoren.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Crucial P5 Plus ( 500 GB / 1TB / 2TB)

[image_with_animation image_url=”38610″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Voor de leek klinkt het merk misschien onbekend, maar Crucial is een gevaarte als het geheugen aankomt. Voorheen ging dat vaker om werkgeheugen, maar tegenwoordig levert Crucial ook vaker NVMe-opslag. Voor PlayStation 5-gamers is dan voor de prijstechnisch sobere P5 Plus-reeks relevant. De ‘Plus’ is hier overigens wel cruciaal; die staat hier voor de overstap op de PCIe 4.0-interface, welke grofweg tweemaal zo snel is als de non-Plus P5-voorganger.

Leessnelheid 6.600 MB/s
Schrijfsnelheid 5.000 MB/s
Adviesprijs voor 1 TB 220 euro
Heatsink Niet van toepassing

De P5 Plus trekt leessnelheden van 6.600 MB/s, ongeacht het volume van de opslag. Het kleinste model schrijft à 4.000 MB/s iets langzamer weg dan de grotere alternatieven (1 TB en 2 TB), welke op 5.000 MB/s aftoppen. Dat zijn niet per se de hoogste cijfertjes, maar het scheelt bar weinig van het absolute topsegment.

Wat Crucial vaak onderscheidt van andere partijen, blijkt de doelgerichte focus: weinig poespas, maximale prestaties. Als consument zie je dat nog wel het meest terug in de schappelijke prijspunten. Onder die prijstechnische afweging is ook de inclusie van een heatsink komen te vervallen. Dat hoeft (wederom) geen doodzonde te zijn, maar het kan je wel gemakkelijk twee tientjes besparen, zonder opslagruimte in te leveren.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Met Sony’s eisen en het recente uitrollen van PCIe 4.0 is de keuze in PlayStation 5-capabele SSD’s nog niet gigantisch, maar het zal niet lang duren voordat deze snellere schijven de nieuwe standaard zijn. Wie nog heel even wacht, heeft straks meer smaakjes om uit te kiezen — tegen lagere prijzen bovendien. Dat gaat nu des te meer op voor de 2 TB- of zelfs 4 TB-alternatieven, die momenteel bizar prijzig afsteken tegen het middensegment.

Heb je zelf nog vragen, opmerkingen of tips over het uitbreiden van je PlayStation 5-opslag? Laat vooral van je horen met een reactie hieronder. Je mede-gamers staan klaar om je uit de brand te helpen of verder te praten over snoeiharde SSD’s…

Deel dit artikel