Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in iOS 15

Achtergrond
Kevin Rombouts op 10 september 2021
Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in iOS 15

Vooral oplossingen voor pandemie-perikelen

Je kunt er je klok op gelijkzetten: ieder najaar krijgen Apple-gebruikers een vrachtlading aan vernieuwingen en verbeteringen voor hun iPhones, iPads en Macs. Ook dit jaar is dat niet anders met de release van iOS 15 op telefoons en iPad OS 15 op de tablets. Hoewel veel wijzigingen onder de motorkap plaatsvinden, zien we ook dit jaar weer wat belangrijke wijzigingen in het dagelijkse gebruik. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.

Met meer dan een jaar aan pandemie-perikelen achter de rug, zien we in iOS 15 een aantal updates die duidelijk zijn geïnspireerd door wat we het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Samen dingen doen zonder bij elkaar te zijn en goed op de hoogte blijven van familie en vrienden spelen een belangrijke rol. Maar ook zaken als thuiswerken en productief blijven komen duidelijk terug naar voren.

Nieuwe notificaties (die ook niet te veel mogen storen)

Een iPhone die de hele dag loopt te pingelen, daar wordt niemand gelukkig van. Helemaal wanneer je even moet focussen kunnen notificaties een doodsteek zijn. Het beheren van notificaties is dan ook lang niet altijd even gemakkelijk. Daar wil Apple dit jaar wat aan veranderen met een nieuw design en nieuwe opties.

In het design hebben afbeeldingen een belangrijkere rol gekregen: app-iconen zijn duidelijker aanwezig, zodat je makkelijk kunt herkennen om welke app het gaat en bij berichten en telefoontjes is de foto van je contactpersoon aanwezig. Een andere nieuwe toevoeging is het geplande overzicht. Hierbij worden je notificaties van bepaalde apps gebundeld om ervoor te zorgen dat ze maar op een bepaald moment worden afgeleverd. Zo word je niet de hele dag lastig gevallen met nieuwsberichten, aanbiedingen en andere niet-essentiële notificaties.

Voor wie dat niet genoeg is, zijn de nieuwe focus-standen een goede oplossing. Dit is een uitbreiding op de slaap- en rij-standen van voorgaande updates, maar nu nog meer naar smaak in te richten. Maak bijvoorbeeld een werk-stand die tijdens werkuren afleidende apps als Twitter en Reddit uitschakelt. Of een sportstand die automatisch je sport-apps naar voren brengt zodra je de sportschool in stapt.

[image_with_animation image_url=”38168″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Blijf in contact met familie en vrienden

Als we ons iets hebben beseft tijdens de pandemie, is het wel hoe belangrijk en fijn het is om in contact te blijven met familie en vrienden. Het videobellen is daarbij een belangrijk onderdeel, maar de bewegende vakjes in FaceTime waren niet bij iedereen even geliefd. Daarom heeft Apple nu ook een optie om een standaard grid in te stellen toegevoegd met iOS 15.

Daarnaast lijken Tim Cook en kompanen zich ook gerealiseerd te hebben dat niet iedereen een iPhone of Macbook heeft. Het is nu dan ook mogelijk om uitnodigingen te maken voor een FaceTime-gesprek en die te delen met niet-Apple gebruikers die wel beschikken over een browser. Een simpele, maar lang uitgebleven toevoeging voor het platform.

Wanneer je veel linkjes van je familie of vrienden krijgt doorgestuurd, kan het lastig zijn om die bij de hand te houden. Hetzelfde geldt voor foto’s, nieuwsberichten, boeken en meer. Daarom komt Apple in iOS 15 met verschillende secties in hun eigen apps waar deze gedeelde zaken gemakkelijk terug te vinden zijn. Open Safari en je ziet gedeelde links, blader door je foto’s en je ziet gedeelde afbeeldingen en meer. Helaas lijkt het voorlopig wel beperkt te zijn tot dingen die zijn gedeeld in de Berichten-app. Gedeelde content uit andere berichtenapps vallen buiten de boot.

[image_with_animation image_url=”38169″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Zo wordt het dus mogelijk om een nieuwe aflevering van Ted Lasso samen met je familie te kijken, of naar een nieuwe plaat met je vrienden te luisteren.

Kijk samen een filmpje of luister een album

Een andere interessante toevoeging die Apple later dit jaar in een losse update voor iOS 15 introduceert is het nieuwe SharePlay-principe dat Apple introduceert. Hiermee wordt het mogelijk om samen met vrienden of familie een film of album te luisteren zonder al te veel gedoe. Ook deze functie maakt gebruik van Apple’s FaceTime en zorgt ervoor dat je tijdens een belletje een app kunt openen en content kunt delen met diegene aan de andere kant van de lijn.

Zo wordt het mogelijk om een nieuwe aflevering van Ted Lasso samen met je familie te kijken, of naar een nieuwe plaat met je vrienden te luisteren. Pauzeert iemand de content, dan stopt deze ook bij de rest. Spoelt iemand door, dan zien andere gebruikers dat ook. Het moet het gevoel van samen op de bank zitten nabootsen en werkt dan ook niet alleen met iPhones, maar ook met iPads, Macs en de Apple TV. De functie werkt niet standaard en moet via een API geïntegreerd worden in een app, maar onder andere Disney, Twitch en TikTok gaan de functie toevoegen.

[image_with_animation image_url=”38170″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Een nieuw design voor Safari en het weer

Verschillende veelgebruikte apps van Apple krijgen met iOS 15 een nieuw design. De meest controversiële tot nu toe is Apple’s vertrouwde browser Safari, die een nieuw ontwerp krijgt. De belangrijkste wijziging is terug te vinden in de URL-balk, waarbij de techgigant origineel had besloten om deze onderaan de telefoon te plaatsen. Dit maakt het makkelijker om met je duim bij de balk te komen en door tabbladen te swipen, maar dit stuitte al snel op verzet. Een aantal van de veranderingen zijn ondertussen dan ook al optioneel gemaakt door Apple.

Een andere app met een nieuw design is de Weer-app, al is deze een stuk minder controversieel. Naast nieuwe animaties die beter aansluiten op het huidige weer, heeft de app ook verschillende nieuwe functies. Dit is deels te danken aan Apple’s overname van Dark Sky – voorheen een van de beste weer-apps op iOS. Zo zie je nu naast de voorspelling ook gemakkelijk de verwachte neerslag, luchtkwaliteit en UV-index voor jouw locaties in een handig overzicht. Redenen om een andere weer-app te installeren worden dan ook steeds zeldzamer.

[image_with_animation image_url=”38167″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Ook dit veranderd in iOS 15

Naast de bovenstaande wijzigingen verandert er natuurlijk nog meer in iOS 15. Zo krijgen steden in de Kaarten-app een nieuw design met meer details, al gaat dit voornamelijk nog enkel om grote Amerikaanse steden. Ook worden route-instructies in de app duidelijker, met verbeterde weergaves voor afslagen en lastige kruisingen.

De Gezondheid-app krijgt een aantal verbeteringen. Zo gaan trend-analyses een belangrijkere rol spelen en voegt de app nieuwe statistieken toe voor je loop-stabiliteit. Dit moet helpen om te voorspellen of iemand gevoelig is voor balansstoornissen. Daarnaast maakt de app het mogelijk om gezondheidsgegevens veilig te delen met familie en doktoren. Een huisarts moet wel beschikken over specifieke software, dus verwacht hier voorlopig in Nederland nog maar weinig van.
Voor mensen die vaak foto’s maken van flyers, boeken en handgeschreven notities zijn Live Text en Visual Lookup veelbelovende toevoegingen. Hiermee wordt het mogelijk om tekst uit foto’s te selecteren en te kopiëren, of via een foto van een plant of dier te achterhalen wat voor soort het is. Helaas lijkt de functie in Nederland nog niet geactiveerd te zijn, dus mogelijk moeten wij nog een jaar wachten.

Voor mensen die op zoek zijn naar meer privacy biedt Apple ook een aantal tools. Zo is er het App Privacy Rapport. Dit moet je inzicht geven in welke apps gebruikmaken van verschillende onderdelen zoals camera’s, de microfoon en je locatie. Ook vraagt Apple nu toestemming wanneer een app je wil volgen, zodat je daar meer controle over hebt. Daarnaast is het nu mogelijk om tracking-pixels in e-mailberichten uit te schakelen, zodat bedrijven niet meer kunnen achterhalen wanneer je e-mails opent en met welk apparaat je dat doet.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Genoeg wijzigingen in iOS 15 dus. Voor nieuwsgierigen is de bèta nu al gratis te installeren, maar mocht je dat niet zo belangrijk vinden, dan volgt de volledige update waarschijnlijk eind september. Wat is voor jou de belangrijkste toevoeging? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel