Toch nog een volledig Formule 1-seizoen

Preview
Twan Alofs op 20 juni 2020
Toch nog een volledig Formule 1-seizoen

Digitaal rondscheuren op Zandvoort

Dat hij ook dit jaar weer uitkomt, mag geen verrassing meer zijn. Elk Formule 1-seizoen gaat namelijk gepaard met een nieuwe Formule 1-game van de Engelse ontwikkelaar Codemasters. Weet F1 2020 genoeg vernieuwing door te voeren? In deze preview blikken we alvast vooruit op alle nieuwe spelmodi.

Net als voorgaande jaren brengt Codemasters de game uit in de zomer, ongeveer halverwege het seizoen. De ontwikkelaars doen dit zodat ze de prestaties van de teams lang genoeg kunnen monitoren om de prestaties zo waarheidsgetrouw over te zetten naar de game. Dit jaar tast men echter een beetje in het duister, omdat het Formule 1-seizoen pas op 5 juli echt van start gaat, bijna vier maanden later dan gepland. Gelukkig kiest Codemasters ervoor om de game wel rond dezelfde periode als normaal uit te brengen. 

[image_with_animation image_url=”30054″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De releasedatum van F1 2020

Ook dit jaar verschijnt de game daarom zoals gezegd in de zomer en om precies te zijn is dat op 10 juli 2020. Sinds 2009 is de serie in handen van Codemasters en dit wordt dan ook de twaalfde game van deze ontwikkelaar die om het officiële Formule 1-seizoen draait. De game verschijnt ook dit jaar weer voor de Xbox One, de PlayStation 4 en de pc. Verder verschijnt de game ook voor het eerst op Google Stadia.

Jaarlijks vernieuwend?

Formule 1-games bestaan al sinds 1976 en verschijnen met uitzondering van 2007 en 2008 jaarlijks. In 2009 nam Codemasters de licentie over, al verscheen de game toen enkel nog voor de Wii en PlayStation Portable. Vanaf 2010 werd de game multiplatform, al liet men Nintendo vanaf dat moment gek genoeg liggen.

De grote vraag die natuurlijk bij dit soort jaarlijkse sportgames wordt gesteld, is de volgende: welke nieuwe features rechtvaardigen de aankoop van de nieuwste editie? De ontwikkelaar heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om de game zo vernieuwend mogelijk te maken. Zo werden er, op verzoek van de fans, weer klassieke auto’s toegevoegd, kwam er een carrièremodus waarbij je zelf een eigen coureur mocht maken en werd het eindelijk mogelijk om je wagen door het seizoen heen te ontwikkelen.

[image_with_animation image_url=”30056″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Maak je eigen seizoen

F1 2020 draait natuurlijk om het officiële Formule 1-seizoen. Door de coronacrisis krijgt het Formule 1-seizoen helaas een hele andere invulling. Zo zijn de races in onder andere Zandvoort, Monaco en Australië afgelast. Gelukkig kun je straks gewoon racen op deze circuits, want Codemasters houdt in de verschillende speelmodi de oorspronkelijke kalender aan. Daarbij krijg je meer keuzevrijheid bij de invulling van de kalender in de carrièremodus. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een volledig seizoen, een seizoen met zestien races of een seizoen met tien races. Je bepaalt zelf op welke circuits er gereden wordt wanneer je voor een onvolledig seizoen gaat. Daarbij is het ook nog zo dat je elk seizoen opnieuw kunt kiezen hoe lang de kalender is.

Verder bevat de game natuurlijk alle wagens van alle teams. Gedurende het seizoen zal Codemasters deze ook updaten naar de juiste kleurstellingen en bestickeringen. Ook gaat men de prestaties van de teams door het seizoen heen tweaken. Stel dat Racing Point sneller wordt dan Ferrari, dan zal dit doorgevoerd worden in de game. Naast de auto’s van het huidige seizoen worden er ook vier klassieke wagens toegevoegd in de Michael Schumacher-editie van de game. Dit zijn de Jordan 191, de Benetton B194, De Benetton B195 en de Ferrari F1-2000.

De gameplay van F1 2020

Het mag ondertussen wel duidelijk zijn: F1 2020 is een racegame. De game kent eigenlijk alle features die racegames tegenwoordig hebben. Zo bevat de game dezelfde carrièremodus als in de voorgaande jaren. Je kiest voor welk team je wilt rijden en probeert daarna zo goed mogelijk de doelen binnen dat team te behalen. Elk team heeft hierbij haar eigen doelstellingen. Zo verwacht Williams bijvoorbeeld niet dat je direct kampioen wordt, maar proberen ze vooral de weg terug omhoog te vinden.

Tevens bevat de game de mogelijkheid om een los raceweekend te spelen, waarbij je zelf kiest of je de vrije trainingen en kwalificatie ook wilt rijden. Nieuw hierbij is dat je dit niet meer alleen op de bank hoeft te doen. Voor het eerst sinds F1 2014 is het weer mogelijk om split screen te racen. Om alles hierbij overzichtelijk te houden, is de HUD wel enigszins aangepast.

[image_with_animation image_url=”30062″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Het elfde team op de grid

Voor wie geen zin heeft om voor een bestaand team te rijden, is er dit jaar een nieuwe gamemodus toegevoegd. Je kunt namelijk als elfde team op de grid plaatsnemen in My Team. Wanneer je kiest voor deze spelmodus, dan bouw je een team vanaf de grond op. Zo beslis je over de kleurstelling van je auto’s, kies je een coureur die samen met jou gaat rijden en bepaal je wie je als motorleverancier wilt hebben. Nieuw daarbij is dat motorontwikkelingen overgedragen worden naar andere teams. Stel: je kiest de krachtbron van Mercedes en Mercedes voert een motorupgrade uit. In dat geval krijg jij als afnemer van dit motorblok die upgrade ook.

Het geeft de game ten opzichte van voorgangers weer een klein beetje extra realisme mee. Een ander stukje realisme vinden we in het aantrekken van een coureur. Het is natuurlijk aantrekkelijk om in je eerste seizoen al een coureur als Verstappen of Hamilton aan te trekken, maar dit gaat helaas niet lukken. Buiten het feit dat je het salaris waarschijnlijk niet kunt betalen, wil de coureur ook niet komen omdat je faciliteiten nog niet voldoende zijn. Deze faciliteiten kun je weer upgraden door geld te verdienen en hiervoor is het zaak dat je steeds betere sponsoren aantrekt. Het zal dus een lange weg naar de top worden.

Deze weg kun je bewandelen vanaf 10 juli 2020. Dan verschijnt de game voor Xbox One, PlayStation 4, pc en Google Stadia.

De trailers van F1 2020

Nieuwsgierig geworden naar F1 2020? We hebben de trailers voor je alvast op een rijtje gezet:

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel