Metroid Dread is een flashback naar vroeger

Preview
Jermaine van Haarlem op 26 september 2021
Metroid Dread is een flashback naar vroeger

Spanning in 2D

Sommige franchises moeten even een flinke rustpauze nemen voor ze sterker en beter terugkeren. Na 19 jaar gewacht te hebben komt er een nieuwe 2D-Metroid-game uit en geeft Nintendo eindelijk waar fans zo lang naar hebben uitgekeken. De vraag is alleen of dit voor nieuwkomers ook een goede zet is geweest.

Dat Nintendo wil knallen met deze game werd al snel duidelijk. Zo is bekendgemaakt dat Metroid Dread de verhaallijn rondom Samus gaat afsluiten. Tijdens een interview liet bedenker Yoshio Sakamoto echter weten dat het niet betekent dat we Samus niet meer te zien krijgen. Het einde van Metroid Dread laat namelijk zien hoe de franchise in de toekomst verder gaat. Een spannende stap dus, want we hebben bij meerdere franchises al gezien dat dit ook de verkeerde kant op kan vallen.

De releasedatum van Metroid Dread

Lang hoeven we in ieder geval niet te wachten op Metroid Dread, want vanaf 8 oktober 2021 kunnen we er al mee aan de slag op de Nintendo Switch. Er is momenteel niet bekend of er nog een uitbreiding aan zit te komen.

Metroid zorgde voor een geheel eigen genre

25 jaar geleden maakten we kennis met het eerste deel uit de Metroid-franchise. Samus Aran – die de hoofdrol heeft in de games – zat het niet mee. Als kind was ze al haar ouders verloren, werd ze geadopteerd door een buitenaards ras en moest ze overleven in een wereld waarin alles haar aanviel. In haar (vaak) oranje ruimtepak schiet ze de meest vreemde wezens uit elkaar. 

Hoewel wij tegenwoordig weten dat Samus een vrouw is, werd tot vlak voor het einde van de eerste game  gedacht dat Samus een man was. Je kunt Samus dus een van de eerste kick-ass vrouwen noemen in de gamewereld. Dat ze de vloer met aliens kon aanvegen bewees ze in de vele games die verschenen. Er zijn namelijk al 11 titels verschenen rondom Samus en een aantal games waarin ze even opduikt, zoals de Smash Bros-franchise.

Samus VS Ripley... uhh, Ridley

De Metroid-games draaien om de avonturen van Samus als premiejager. De verhalen focussen vooral op de vreemde organismen genaamd Metroid en de ruimtepiraten die de krachten van de Metroid willen beheersen. Samus werkt vooral voor de Galactische Federatie, die haar op allerlei missies stuurt. De verhalen hebben veel weg van de Alien-filmreeks waarin Ellen Ripley de hoofdrol speelt. Zo spelen de meeste verhalen zich vooral af in de claustrofobische gangen van verlaten ruimteschepen of een basis op een planeet. Tijdens je avonturen kom je ook aartsrivaal Ridley regelmatig tegen. Dit groteske, vliegende beest is de leider van de ruimtepiraten en is dus op zoek naar de kracht van de Metroid. 

In Metroid Dread bevinden we ons op de planeet ZDR. Samus zit daar vast en wordt achtervolgd door een AI genaamd E.M.M.I. In bepaalde gebieden in het spel zal E.M.M.I. op je jagen. Je hebt dan de keuze om je te verstoppen of weg te rennen. Dit stuurt Metroid meer dan voorheen richting het horror-genre.

De gameplay van Metroid Dread

Metroid Dread wordt een echte klassieke 2D-platformer, net als de eerste delen uit de franchise. Wat in de trailer gelijk opvalt is het feit dat de game op 60fps draait. Dit is ook wel nodig als je wordt opgejaagd door een robot met een eigen wil. Ook valt op dat de minimap deze keer een stuk uitgebreider is. Zo zie je waar de vijanden zich bevinden. Om dit voordeel weg te nemen zijn je vijanden heel snel, dus kun je niet te lang wachten met het verzinnen van een tactiek. 

Er zullen ook een aantal klassieke elementen terugkeren. Zo kun je weer in een Morph Ball veranderen en kun je je pak verder upgraden. Ook je wapens worden niet vergeten, waardoor je naarmate je verder komt in de game een paar flinke upgrades aan je arsenaal kunt toevoegen. Hoewel de game zich vooral op nieuwe spelers richt, komen er dus genoeg bekende elementen terug voor de oude rotten.

Lekker door de levels glijden

Door de jaren heen heeft Samus al aardig wat leuke upgrades gehad. In Metroid Dread kunnen we nu ook door smalle openingen glijden zonder eerst in een bal te veranderen. Ook is het mogelijk om tijdens het rennen een vijand een mep te verkopen. Daarnaast krijgt Samus de upgrade om als een soort spin tegen de muur te plakken en vijanden van bovenaf neer te knallen.

De trailers van Metroid Dread

Nieuwsgierig geworden naar Metroid Dread? We hebben de trailers alvast voor je op een rijtje gezet:

Deel dit artikel