Wat we verwachten van de nieuwe Tom Clancy’s Splinter Cell

Vooruitblik
Esther Bolt op 23 september 2020
Wat we verwachten van de nieuwe Tom Clancy’s Splinter Cell

Zou het dan eindelijk zover zijn?

Het nieuws dat Sam Fisher als Operator naar Rainbow Six Siege zou komen werd bitter ontvangen. Leuk hoor, dat we Sam weer eens te zien krijgen, maar waarom hier en niet in een nieuwe Tom Clancy’s Splinter Cell? Nu we eindelijk weer een glimp van hem hebben kunnen opvangen, lijkt de honger naar die game bovendien alleen maar erger te worden. Maar wat verwachten we inmiddels nog van die eventuele nieuwe Splinter Cell?

In 2002 kwam de eerste Tom Clancy’s Splinter Cell naar onze computers. Pandora Tomorrow en Chaos Theory volgden al snel in 2004 en 2005. Inmiddels zijn er acht delen. Het tot nu toe laatste deel verscheen in 2013. Dat is inmiddels zeven jaar geleden. Niet zo gek dus, dat Sam Fisher als Operator in Rainbow Six Siege als een matig zoethoudertje wordt gezien. Toch kan het best zijn dat dit onderdeel is van een grotere marketingstunt voor – zou het dan toch? – de nieuwe Splinter Cell.

Tom Clancy’s Splinter Cell door de jaren heen

Niet alle Splinter Cell-games werden met evenveel lof ontvangen. Zo vormen de eerste drie games vaak een front, met Chaos Theory als het absolute hoogtepunt. Met Double Agent, het vierde deel, koos Ubisoft voor nieuwe gameplay. De titel zegt het al: je speelde voor twee kampen en dat leverde veel nieuwe soorten opdrachten, dialogen en gameplay-opties op. Een interessant idee, maar de uitwerking betekende het einde van die oude vertrouwde gameplay waardoor iedereen in eerste instantie zo verknocht raakte aan Sam Fisher en zijn collega’s bij Third Echelon.

Met Conviction, het vijfde deel, sloeg Ubisoft de plank helemaal mis. Althans, de reviews waren niet mals. De gameplay was gehaast en ongeduldig, waardoor het verhaal out-of-character voelde. De game wilde niet meer dat je nog lang zou nadenken over stealth-acties en dwong je om vol de confrontatie aan te gaan. Dit was niet de Sam Fisher die we kenden.

Ubisoft leek de feedback ter harte te nemen en keerde in Blacklist terug naar de oude vertrouwde – en zelfs verbeterde – gameplay. Wel kozen ze voor een nieuwe stemacteur. Niet veteraan Michael Ironside, maar Eric Johnson vertolkt de geheim agent in Blacklist. Dit streek volledig tegen de haren van de echte diehard fans in. Het lijkt voor hen goed nieuws te zijn dat Sam Fisher in Rainbox Six Siege weer ingesproken wordt door Michael Ironside.

Wat kunnen we dus verwachten?

We verwachten niet anders dan dat de nieuwe Splinter Cell deze lijn zal volgen. Bovendien ziet Sam Fisher er in Rainbox Six Siege uit zoals we stiekem al hoopten. Die zeven jaar hebben hem redelijk grijs gemaakt, maar hij ziet er nog steeds gehard uit: klaar om Fourth Echelon weer aan de grond te zetten. Over de gameplay valt daarentegen weinig te zeggen. Het is te verwachten dat deze in de kern op die van Blacklist zal lijken, maar dan verbeterd met ontwikkelingen die de afgelopen jaren met zich mee hebben gebracht.

Toch is het niet geheel ondenkbaar dat Ubisoft een hele nieuwe weg inslaat. Zeven jaar is lang en doet afvragen waar ze die tijd voor gebruikt hebben. Om die reden verwachten we dus ook veel van de nieuwe verhaallijn. Hij is duidelijk ouder geworden en de eventuele nieuwe game zal dit niet negeren. Ze zullen dus niet gewoon verder gaan waar ze in Blacklist gebleven waren.

Misschien wordt Sam Fisher in de nieuwe game ingezet als een soort Vic(tor) Coste in Conviction en Blacklist, maar stiekem hopen we natuurlijk dat we hem gewoon weer als hoofdpersoon krijgen. De mogelijkheden zijn uiteindelijk eindeloos en hier kunnen we nog lang over speculeren. Een ding is in ieder geval zeker: Ubisoft is onze Sam nog niet vergeten en voorlopig zullen we het met die zekerheid moeten doen.

Hoe denken jullie dat de nieuwe Splinter Cell eruit gaat zien? Laat het ons weten in de reacties!

Deel dit artikel