Diablo 4

Preview
Robert Zomers op 15 november 2019
Diablo 4

Diablo hult zich in het duister, net als de releasedatum

Hoewel de Diablo-games niet bekend staan om hun gezellige, vrolijke kleuren, moet dit vierde deel er nog eens een schepje bovenop doen aan duistere en bloederige taferelen. Blizzard zette op Blizzcon 2019 duidelijk de toon voor het nieuwe deel in de serie. Daarom is het jammer dat we nog even op de game moeten wachten.

Blizzard sloeg in 2018 de plank flink mis toen het bedrijf alleen de mobiele game Diablo Immortal aankondigde. De fans wilden een volwaardig vervolg op Diablo 3 en de mobiele titel schoot in het verkeerde keelgat bij de fans. Dit debacle hoopt Blizzard recht te zetten met Diablo 4.

Releasedatum Diablo 4

Hoewel steeds meer ontwikkelaars ervoor kiezen om niet meer door te tellen bij opeenvolgende games in een serie, houdt Blizzard het bij simpele nummering. De volgende Diablo wordt dus Diablo 4 en komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Helaas is er nog geen releasedatum bekendgemaakt tijdens Blizzcon 2019, dus blijft het nog even afwachten wanneer we aan de slag kunnen met de game. Het kan namelijk heel goed zijn dat de game nog niet voor 2020 op de planning staat.

Ook opvallend is dat Blizzard niets heeft gezegd over de volgende generatie. Zowel Xbox als PlayStation hebben een nieuwe console aangekondigd die in 2020 moet uitkomen, maar bij Blizzard lijken ze de dev-kits nog niet ontvangen te hebben. Al is het natuurlijk aannemelijker dat ze de lippen gewoon nog even stijf op elkaar houden.

De hellemonsters van Sanctuary

Het worden hoe dan ook drukke jaren voor fans van Diablo, want er staan nu dus drie Diablo-titels op de planning. Naast dit nieuwe deel en de mobiele game komt er ook nog een remaster aan van Diablo 2. Uit de laatstgenoemde lijkt Blizzard ook vooral inspiratie te halen voor Diablo 4. Waar we in Diablo 3 te maken kregen met wat meer cartooneske figuurtjes, is het in Diablo 4 weer donkerder en realistischer.

Realistisch in grafische zin, want het blijft natuurlijk een serie die bol staat van de meest absurdistische hellemonsters. De meeste Diablo-levels evenaren namelijk met gemak de schilderijen van de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch en doen daar zo mogelijk nog een schepje bovenop.

Uiteindelijk moet er in Diablo 4 net als in de vorige delen een Prime Evil verslagen worden, die het ultieme kwaad belichaamt. In dit deel is dat Lilith, de dochter van Mephisto die we ook al in Diablo 2 tegenkwamen. Lilith is samen met de aartsengel Inarius verantwoordelijk voor het creëren van Sanctuary: de wereld waarin de Diablo-games zich afspelen.

[image_with_animation image_url=”24320″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Er waren eens een tovenaar, druïde en barbaar

Net als in de vorige Diablo-games moet je in Diablo 4 een klasse kiezen. Blizzard heeft op Blizzcon 2019 drie van de uiteindelijk vijf speelbare klassen bekendgemaakt. De barbarian maakt wederom zijn opwachting en de druid en sorcerer uit Diablo 2 keren terug. De sorcerer werd in het derde deel vervangen door de wizard en de druid was tot ergernis van veel Diablo 2-fans afwezig. In Diablo 4 kunnen spelers gelukkig weer gewoon veranderen in een beer.

Verder moet Diablo 4 veel opener worden en minder lineair. De wereld zal bestaan uit grotere zones, waar je zowel te voet als te paard doorheen kunt reizen. Ook krijg je volgens Blizzard meer zeggenschap over de volgorde waarin je de game doorloopt. De campagne hoeft niet chronologisch doorlopen te worden en het verloop ervan wordt bepaald door verschillende keuzemomenten.

De wereld bevat meerdere grote steden waarin je spullen kunt kopen en andere spelers tegen kunt komen. Uiteraard is de game ook weer samen met vrienden in co-op te spelen.

Geen offline-modus

Opvallend is dat de game geen offline-modus zal bevatten. Hoewel je Diablo 4 helemaal solo zult kunnen spelen, moet je wel verbonden zijn met internet. Nu zal dit voor veel spelers geen grote verandering zijn, want Diablo 3 kende ook een aantal online-componenten. Toch is het een bijzondere keuze om de game helemaal niet offline speelbaar te maken en we hoeven dus niet te verwachten dat we Diablo 4 onderweg of op vakantie kunnen spelen. Daarnaast is het ook een probleem voor spelers die thuis geen (stabiele) internetverbinding hebben.

Deel dit artikel