Andy, Sam en Max zijn terug in Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp!

Preview
Paul Schulte op 27 oktober 2021
Andy, Sam en Max zijn terug in Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp!

Eindelijk weer een ouderwetse strategy game

In het voorjaar van 2022, waar de periode van de bloemetjes en de bijtjes weer zal beginnen, gunt Nintendo ons een remake die het spelen waard is: Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp. Ontwikkelaar Wayforward krijgt van Nintendo de mogelijkheid om de bekende strategiegame opnieuw op de markt te brengen. We zijn benieuwd wat de remake ons brengt en vooral of dat het hetzelfde klassieke strategy-gevoel terugbrengt.

Origineel werd de Advance Wars-serie in het jaar 2001 voor het eerst gereleased en deel twee volgde in 2003. Beide games verschenen destijds op de GameBoy Advance. Na het derde deel uit 2005 is het een lange tijd stil geweest rond de franchise. Maar kunnen we binnenkort weer genieten van Andy en zijn partners?

Releasedatum van Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp

Tijdens de E3 van 2021 presenteerde Nintendo middels Nintendo Direct een scala aan releases voor een lange periode. Hoewel het grote publiek vooral uitkeek naar meer informatie over Breath of the Wild 2 en nieuwe Mario-games, was het toch een prettige verrassing dat Nintendo een trailer vrijgaf van de game die in het voorjaar van 2022 uitkomt, namelijk Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp.

In eerste instantie stond de release gepland op 3 december 2021, maar Nintendo heeft aangegeven nog wat extra tijd nodig te hebben om te finetunen. Tot dusver is er nog niks bekend over een bèta, demo of early access, maar de game is al wel te pre-orderen.

Jubileumeditie

Officieel is deze game al 20 jaar oud en kun je dus spreken van een jubileumeditie, waarbij zoals al aangegeven het eerste deel op de GameBoy Advance verscheen. De handheld-traditie blijft in stand, want naast delen 1 en 2 op de Advance, werd het derde uitgebracht op de DS. Deze remake op de Nintendo Switch maakt het cirkeltje dan ook weer rond.

Advance Wars is een turn-based strategy game, waarbij de speler per beurt een actie mag uitvoeren om zo het spel te winnen. Je kunt het zien als een uitgebreide vorm van Risk, waarbij het leger centraal staat. Als een van je pionnen de aanval opzoekt met een tegenstander volgt er een korte cutscene, waarin de uiteindelijke winnaar van de strijd overblijft. Deze cutscenes kun je als speler ook uitzetten om een snellere veldslag te simuleren. De snelheid van het spel kun je dus zelf bepalen.

Het tweede deel – Advance Wars: Black Hole Rising – wordt gezien als het beste deel in de franchise. Waar het eerste deel snel uit te spelen was, een makkelijk niveau hanteerde en de extra features wat karig waren, draaide deel twee deze minpunten juist om in hun sterkste punten. Daarom wordt het zeer interessant om te zien wat de combinatie van deze twee delen gaat worden.

[image_with_animation image_url=”38038″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Elk personage heeft zijn eigen specialiteit: een CDT-kracht […] en kan worden ingezet als jij vindt dat het tijd wordt voor wat extra geweld!

The Orange Army redt de wereld!

Het verhaal focust zich op hoofdpersonage Andy, een lid van de Orange Army. Hij merkt dat een kwade macht de aarde probeert over te nemen en het is aan Andy om deze te redden door slagvelden te winnen. Gedurende het spel komen zijn compagnons Sam en Max hem helpen en zijn deze personages ook te spelen.

Elk personage heeft zijn eigen specialiteit: een CDT-kracht. Deze kracht wordt middels een powerbar gedurende de veldslag gevuld en kan worden ingezet als jij vindt dat het tijd wordt voor wat extra geweld! Maar ook de tegenstander heeft de mogelijkheid om zijn CDT-kracht in te zetten, dus tactische keuzes zijn aan te bevelen.

[image_with_animation image_url=”38041″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

De gameplay van Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp

Zoals al gemeld is Advance Wars een turn-based strategy game, waarbij jij de rol van tactisch adviseur speelt. Tijdens elke beurt heb je de mogelijkheid om al je individuele troepen te verplaatsen en om vanuit je hoofdkwartier nieuwe troepen te ‘kopen’. Je inkomen wordt daarbij bepaald door de hoeveelheid steden die je tot je beschikking hebt.

Hoe meer steden, hoe meer inkomen je per beurt krijgt en dus hoe meer of duurdere troepen je kunt kopen. Je wint het spel als je het hoofdkwartier van de tegenstander hebt veroverd (of je verliest als de tegenstander die van jou verovert). Dat doe je door met je infanterie op het hoofdkwartier te staan en er punten vanaf te halen.

De Switch-editie behoudt de klassieke en simpele visuele effecten voor een nostalgisch gevoel, maar het 16-bit stijltje is nu vervangen door een meer 3D-design. Hoewel het grafisch wat is veranderd, is de kern van de gameplay hetzelfde gebleven. Dit neemt niet weg dat het spel wel als een gehele nieuwe game zal gaan aanvoelen en met de nieuwprijs van ongeveer 60 euro is dit ook de minimale verwachting.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

De trailer van Advance Wars 1 + 2 Re-Boot Camp

Ben je benieuwd naar hoe de game er uitziet? Kijk hieronder naar de trailer:

Deel dit artikel