Vijf toffe games met een Cyberpunk-wereld

Achtergrond
Jermaine van Haarlem op 23 oktober 2020
Vijf toffe games met een Cyberpunk-wereld

Beeld: Cyberpunk 2077 Screenshot Cyberware

Tijd voor een upgrade

Het is eindelijk aftellen geblazen tot we Cyberpunk 2077 kunnen spelen. Ondertussen proberen we de tijd te overbruggen met games die een soortgelijke stijl hebben. Kun jij ook niet wachten tot Cyberpunk 2077 er is? Check dan nu alvast deze vijf games.

Voor we gaan beginnen met onze lijst, maak ik eerst even duidelijk wat Cyberpunk precies inhoudt. Cyberpunk (Cybernetica en Punk) is een sci-fi genre dat vooral focust op computertechnologie en de grote contrasten in de sociale orde. Je hebt bijvoorbeeld de arme low-lifes waar het merendeel van de mensheid toe behoort. Daarnaast heb je de High Techs, deze mensen zijn rijk en bezitten de meest  geavanceerde technologische snufjes. De verhalen met een Cyberpunk-sausje spelen zich vaak af in de toekomst in een dystopie. De problemen die vooral aan bod komen zijn zelfstandige AI, grote bedrijven die het voor het zeggen hebben of werelden waar  het milieu niet meer is wat het moet zijn. Als jij je alvast wil onderdompelen in zo’n Cyberpunk-wereld dan moet je vooral deze games spelen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Deus Ex: Mankind Divided (2016)

[image_with_animation image_url=”32642″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

We beginnen dit lijstje met de shooter Deus Ex: Mankind Divided. Dit vervolg op Deus Ex: Human Revolution wordt als goedmakertje gezien van zijn voorganger. Mankind Divided is overigens het eerste deel  uit de serie waar hetzelfde hoofdpersonage in terugkeert. Normaal heeft elke game uit de reeks een ander hoofdpersonage.  In de Deus Ex-games staan de thema’s body augmentation en de corrupte bevolking centraal. Deze twee thema’s zijn typisch Cyberpunk. 

Als Adam Jensen moet jij je stealth en vechtvaardigheden gebruiken om een wereldwijd complot te ontrafelen. Tijdens deze missie krijg je ontzettend veel keuzes voor je kiezen die invloed hebben op het verloop van het spel. Iets wat we in de voorstukjes en gameplay videos van Cyberpunk  2077 ook terugzien. 

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

The Red Strings Club (2018)

[image_with_animation image_url=”32639″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Waar Deus ex je vol in de actie stort, pakt de point-and-click game The Red Strings Club het iets subtieler aan. Als bartender is het jouw taak om de vele kleurrijke figuren in de bar te bedienen. Een simpel idee dat dieper gaat dan je denkt. Als bartender praat je met je klanten en heb je gesprekken die erg goed geschreven zijn en steeds dieper gaan. Tijdens deze gesprekken serveer jij drankjes en als je de juiste drankjes serveert, krijg je de juiste reactie van de klant. In de gesprekken wordt subtiel duidelijk wat de klant graag drinkt zodat jij meer informatie kunt ontrafelen. 

Hoewel je het grootste deel van de game als bartender speelt, krijg je ook de mogelijkheid om als hacker en android (een robot die vrijwel identiek is aan een mens)  te spelen. Als de android moet je verschillende implantaten aanbrengen bij hoge functionarissen. De keuzes hierin hebben effect op het einde van het spel. De hacker verschijnt pas veel later in het spel, maar daar kan ik niet veel over zeggen zonder te spoilen. 

Langzaamaan word je meegenomen in een verhaal met augmentaties, robots, herinneringen die zijn opgeslagen op mobiele apparaten en een bedrijf dat geleidelijk de macht overneemt. Je krijgt moeilijke keuzes voor je kiezen en er staan je een aantal goed doordachte verrassingen te wachten. Zover wij kunnen inschatten zit het net als in The Red Strings Club ook in Cyberpunk 2077 wel goed met het verhaal. 

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Shadowrun Returns (2013)

[image_with_animation image_url=”32638″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Toen Shadowrun in 1993 op de Super Nintendo verscheen werd het meteen een van de belangrijkste rpg’s uit zijn tijd. Helaas werden de Shadowrun-games daarna alleen maar slechter en slechter. Tot er in 2012 een kickstarter werd opgericht om de game een fatsoenlijke revival te geven. De turn-based strategy game Shadowrun Returns maakt dankbaar gebruik van de  wereld uit het origineel en voegt daar zijn eigen nieuwe elementen aan toe. Zo is er een open einde waardoor spelers zelf kunnen bepalen hoe hun reis verloopt. Wil je een bijdehante gast zijn die zich overal uitlult of een hacker die ook nog weet hoe je een potje moet knokken? Het kan allemaal. 

De start van het verhaal is vrij simpel. Je wordt gebeld over het feit dat je oude partner Sam is vermoord en jij wilt uitzoeken wie dit heeft gedaan. Shadowrun Returns heeft allerlei elementen uit Dungeons en Dragons gebruikt, maar weet fantasie met Cyberpunk prima te combineren. In de gameplay video’s van Cyberpunk 2077 zagen we ook al dat je een eigen personage kunt creëren en ook de route die wij als speler willen volgen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Beneath a Steel Sky (1994)

[image_with_animation image_url=”32640″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Deze point-and-click adventure-game speelt zich af in de dystopische toekomst van Australië. Hoofdpersoon Robert Foster groeit vredig op in de Gap. Een plek tussen de twee grote steden: Sydney en Melbourne. Wanneer zijn pleegfamilie wordt vermoord door een AI genaamd LINC, zweert Foster dat hij het verleden en de intenties van LINC gaat achterhalen en wraak zal nemen. Wat volgt is een avontuur met slimme puzzels, goede dialogen en de nodige humor. Dat de game populair blijft blijkt uit de goed ontvangen remakes. Het lange wachten op een eventueel vervolg werd een tijd terug eindelijk beloond toen de sequel officieel werd aangekondigd. 

In Beneath a Steel Sky loop je rond in Union City. Deze stad is gebaseerd op Sydney en leent een aantal bekende elementen. In Cyberpunk 2077 lopen we rond in Night City. Deze is op zijn beurt weer gebaseerd op Californië. Beide steden zijn voorzien van de nodige cyberpunk elementen als veel neon licht, veel metaal en de nodige cybernetische personages. 

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Dex (2014)

[image_with_animation image_url=”32641″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

In deze side-scroller actie rpg speel je als een jonge vrouw genaamd Dex terwijl je probeert te overleven in Harbor Prime. Deze stad wordt gerund door grote bedrijven die weer vallen onder een overkoepelende organisatie genaamd: The  Complex. Wanneer Dex het doelwit wordt van The Complex moet ze er alles aan doen om zo  lang mogelijk te overleven. Tijdens haar vlucht komt ze de hacker Raycast tegen die haar in veiligheid brengt. Raycast leert Dex dat een AI genaamd Kether de touwtjes in handen heeft en koste wat het kost verslagen moet worden. 

Met Dex krijg je vaardigheidspunten toegewezen voor de manier waarop jij een missie volbrengt. Ga je alles stapje voor stapje hacken, of knal je met je wapens naar binnen? Vervolgens kun je je personage beter maken door verschillende augmentaties te kopen. In Cyberpunk 2077 werd het al gauw duidelijk dat je je lichaam kan aanpassen om bepaalde vaardigheden te bemachtigen. Denk hierbij aan een cybernetisch oog waarmee je door muren kunt kijken, of messen die uit je armen schieten. 

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

We hopen dat het wachten op Cyberpunk 2077 wat minder erg wordt met deze games. Welke games mis jij nog op dit lijstje? Laat het ons weten in de comments!

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel