Pokémon Ranger

Afgestoft
Bianca van Steeg op 15 juli 2020
Pokémon Ranger

Niet vechten, maar vriendschappen sluiten!

We kennen allemaal de klassieke Pokémon-games: je krijgt een starter-Pokémon van de professor, wordt op pad gestuurd om de Pokédex te completen en verslaat ondertussen de Pokémon League om kampioen te worden. Maar de Pokémon Company heeft ons over de jaren heen ook andere manieren gegeven om met Pokémon om te gaan, door middel van spin-offs. Een van deze spin-offs is de Pokémon Ranger-serie.

Kort geleden moest ik mijn kamer opruimen en hierdoor vond ik allerlei oude DS-games die ik helemaal was vergeten, waaronder de klassieke Pokémon Ranger uit 2007 en de nieuwste Pokémon Ranger: Guardian Signs uit 2010. Toen ik een paar weken terug in een winkel voor tweedehands games ook nog Pokémon Ranger: Shadows of Almia uit 2008 vond, wist ik dat het tijd was om mijn Capture Styler af te stoffen.

Op pad in de Fiore-regio

In de klassieke Pokémon Ranger game speel je als Lunick of Solana, het mannelijke of vrouwelijke hoofdpersonage van deze game. Dankzij je drive en motivatie om een Ranger te worden, word je uitgenodigd naar de Fiore-regio om te kijken of je ook de potentie hebt. Je arriveert in de haven van Fall City om hier Spenser te ontmoeten, de leider van het team in Ringtown. Er is al meteen drama; een Plusle of Minun (afhankelijk van of je als het vrouwelijke of mannelijke personage speelt) wordt achtervolgd door een Houndoom. Spenser raakt bevriend met de Houndoom om je te laten zien hoe je vriendschap moet sluiten met Pokémon en jij mag hetzelfde proberen bij de Plusle of Minun. Als je hierin slaagt, word je gecertificeerd als echte Pokémon Ranger en komt de gevangen Pokémon de rest van je avontuur met je mee als je Partner Pokémon. Je avontuur kan nu echt van start gaan. 

Pokémon meenemen op avontuur gaat hier niet met Poké Balls zoals in de hoofdgames. In deze games gebruik je je Capture Styler om bevriend te worden met verschillende Pokémon. Deze Styler gebruik je door op het onderste scherm van je DS rondjes te tekenen rond de Pokémon, zonder dat deze lijn wordt onderbroken. Deze lijn wordt onderbroken door Pokémon die ertegenaan lopen, als je je stylus loslaat of als de lijn wordt aangevallen door de Pokémon. Je gebruikt de hulp van de Pokémon waarmee je bevriend raakt om Pokémon te bevrijden van mensen die ze voor kwaad willen gebruiken of om obstakels op je pad weg te halen. In deze game ga je op tegen de Go-Rock Squad, die met de Super Styler legendarische Pokémon hebben gevangen om de macht over de Fiore-regio te krijgen.

Ik zal heel eerlijk zijn: deze klassieker is mijn minst favoriete binnen de Ranger-serie. Hij krijgt punten voor deze nieuwe manier van omgang met Pokémon en de verhaallijn is ook zeker niet slecht, maar daar houdt het wel een beetje mee op. De keuze van Partner Pokémon is er in feite gewoon niet. Verder doe je in het spel alleen de missies van de verhaallijn, je hebt geen opdrachten van burgers die je ernaast kunt doen. Hierdoor ben je al vrij vlot door het hele spel heen. 

De postgame is hierdoor ook behoorlijk beperkt. Na het verslaan van de kwaadaardige Go-Rock Quad, krijg je missies die je leiden naar vijf legendarische Pokémon om met deze vriendschappen te sluiten. Nadat je vriendschap hebt gesloten met de laatste van deze, is het spel toch echt voorbij. Natuurlijk kun je nog vrij ontdekken en proberen om bevriend te worden met alle Pokémon die er zijn te, maar een echt doel heb je niet meer. In de tijd dat dit de enige was van de Ranger-serie, was het een op-en-top fantastische game. Nu ik vergelijkingsmateriaal heb, dankzij Shadows of Almia en Guardian Signs, voelt de klassieker toch als een ontzettend lege game.

Van leerling naar professional

De tweede game van de serie die uitkwam, was Pokémon Ranger: Shadows of Almia. In deze versie start je als student aan de Ranger School van de Almia-regio en de game begint meteen met een tutorial over hoe je vriendschappen met Pokémon moet sluiten. Nadat je de basis die je nodig hebt als Ranger geleerd hebt, word je de wijde wereld ingestuurd om aan de slag te gaan als Area Ranger. Hier krijg je dan ook een echte Capture Styler in plaats van je School Styler. Nadat je je kwaliteiten verder hebt geperfectioneerd en jezelf hebt bewezen als echte Pokémon Ranger, word je gepromoveerd tot Top Ranger en krijg je de Fine Styler, die het makkelijker maakt om vriendschappen te sluiten met Pokémon door nieuwe functies.

In de Almia-regio krijg je te maken met Team Dim Sun. Zij hebben een manier ontwikkeld om Pokémon te hypnotiseren. Dat doen zij door middel van de Gigaremo en de Miniremo, die hun kracht krijgen van een 

speciale zwarte steen. De gehypnotiseerde Pokémon krijgen je gevoelens van vriendschap niet binnen en kunnen dus ook niet met je meegaan. Met behulp van de Pokémon om je heen is het aan jou om de Gigaremo te vernietigen en een eind te maken aan de plannen van Team Dim Sun.

Deze game is zeker weten mijn favoriet binnen de Ranger-serie. De opbouw van beginnende Student Ranger naar Area Ranger naar Top Ranger geeft een fantastisch gevoel in het verhaal. Verder heb je in deze game de keus uit meerdere Partner Pokémon. Je eerste Partner ontmoet je tijdens een missie, terwijl je stage loopt vanuit de Ranger School. Als Pokémon Ranger krijg je in dit spel de keuze uit zeventien verschillende Partner Pokémon. Natuurlijk kun je ze niet allemaal tegelijk meenemen, maar de optie tot afwisseling is ontzettend leuk. 

Daarnaast is er in deze game meer te doen dan alleen de verhaallijn met Team Dim Sun. Je hebt namelijk Quests, kleine opdrachten van burgers die je tussen je missies door kunt doen. Door deze Quests krijg je power-ups voor je Styler, zoals schadereductie van aanvallen, een langere Capture Line of de mogelijkheid om Poké-assists langer te gebruiken. Ook kun je via deze opdrachten nieuwe mogelijke Partner Pokémon ontmoeten. Met dank aan deze Quests is er ook nadat je de Almia-regio hebt gered van rampspoed nog genoeg te doen.

[image_with_animation image_url=”30834″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Trouble in Paradise

De laatste van de reeks is Pokémon Ranger: Guardian Signs. Deze game gooit je meteen in de actie. Je bent met je partner Ben of Summer door de lucht aan het vliegen om een stel Pokémon Pinchers die achter Latias of Latios aanzitten tegen te houden. Wie je partner is en welke Pokémon er verschijnt hangt af van het geslacht van je karakter. Jij beschermt je partner tegen een aanval van de Pokémon Pinchers en wordt hierdoor uit de lucht geschoten. Je belandt op het strand van Dolce Island, waar je een Pichu ontmoet die altijd met een ukulele rondloopt. Deze Pichu besluit uiteindelijk je Partner Pokémon te worden en samen gaan jullie op pad om eerst je partner te redden, en vervolgens de rest van de Oblivia-regio.

Je raadt het misschien al, maar in deze game is het team waar je het tegen opneemt de Pokémon Pinchers. Ook de Pokémon Pinchers hebben hun manier van Pokémon controleren: de Control Gauntlets. In tegenstelling tot de Gigaremo hebben deze meer tijd nodig om Pokémon onder hun controle te krijgen. Hierdoor kan het signaal verbroken worden voordat de Pokémon gevangen is. De controle hiervan kan gebroken worden wanneer de Pokémon bevriend raakt met een Ranger. 

Dit nieuwste deel zit bij mij heel erg in het midden. Ik vind het ontzettend jammer dat ze met de Partner Pokémon weer terug zijn gegaan naar maar één Partner Pokémon, in tegenstelling tot de keuzes. Maar deze game bracht ook een nieuw interessant deel mee: Emblems, oftewel de Guardian Signs. Deze Guardian Signs teken je om de hulp in te roepen van Pokémon waarmee je een speciale band hebt gevormd. Deze hulp kun je gebruiken bij zowel het sluiten van vriendschappen met Pokémon als in het veld om rond te reizen of obstakels te omzeilen.

Net als Shadows of Almia heeft Guardian Signs ook diverse Quests om te doen tussen het redden van de wereld door. Hierdoor ben je dus ook met deze game weer lekker lang zoet. Een andere nieuwe functie die deze game geeft, is co-op play. Er zijn zijmissies die je samen kunt doen met je vrienden die ook Guardian Signs spelen. Hiermee kun je extra bonussen krijgen die je helpen in je missies. Als ik vrienden had, had ik zeker graag gebruik gemaakt van deze functie.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Tot dusver deze afgestoft van de Pokémon Ranger-reeks. Heb je zelf nog meningen over deze goude oude games? Laat het ons horen via onze Discord-server of in de opmerkingen.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel