De vijf meest over-de-top-games

Achtergrond
Rebecca Nieuwenhuis op 6 juni 2020
De vijf meest over-de-top-games

Hoe gekker hoe beter

Saints Row: The Third Remastered verscheen vorige week en de game is nog net zo over de top als enkele jaren geleden. Opnieuw mogen we de straten van Steelport op de meest vage manieren onveilig maken. Een tijger vervoeren, rondmeppen met een paarse dildo of naakt op straat lopen, het kan allemaal. In deze game kan het niet gek genoeg zijn. Nu is Saints Row: The Third niet de enige game die zo over de top is en ik wil je graag vijf titels geven die minstens hetzelfde niveau raken.

Mocht je Saints Row nou allang hebben uitgespeeld en snak je naar een nieuwe game waarin niks ergens op slaat, dan wil ik je aanmoedigen om de onderstaande titels uit te proberen. Stuk voor stuk zwaar over de top en meestal ook vreselijk hilarisch. Van slechte woordgrappen tot aan rare personages.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Trover Saves the Universe

De humor uit Trover Saves the Universe komt je mogelijk bekend voor, want de makers van de game zijn ook verantwoordelijk voor de hitserie Rick & Morty. De game is net zo wazig als de serie en goed voor een aantal uur fijn vermaak. In het begin van de game ontmoet je Trover, een blauw figuurtje met twee ogen die ook weer ogen hebben. Vaagste beschrijving ooit, ik weet het, maar ik kan er niet meer van maken helaas. Jij neemt zelf de rol aan van een Chairorpian, een persoon die Trover aanstuurt terwijl je zelf op een veilig plekje rondkijkt.

Je gaat niet zomaar op pad, maar bent op een heuse reddingsmissie. Jouw twee geliefde honden zijn gestolen door een monster genaamd Glorkon en jij gaat ze terughalen voordat hij ze gebruikt om de wereld over te nemen. Glorkon en Trover hebben de gekke ogen gemeen en kunnen deze verwisselen voor ogen met andere krachten, kan allemaal gewoon.  De meest droge humor in je gesprekken met Trover, die je af en toe zwaar geïrriteerd vertelt wat je wél moet doen, vult de boel nog even perfect aan.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

South Park: The Stick of Truth

Nou is alles aan South Park natuurlijk al over de top, maar toen er ook nog eens games van de serie werden uitgebracht, was het einde helemaal zoek. In The Stick of Truth maken we kennis met de New Kid, ook wel bekend als Sir Douchebag. Al na drie tellen wordt duidelijk wat voor toon de game hanteert, als we naast classes als Warrior en Archer ook uit ‘Jew’ mogen kiezen. 

The Stick of Truth is een heilig voorwerp en er zijn dan ook twee kampen die strijden om de stok. In je zoektocht naar de stok kom je echt de meest bizarre dingen tegen. Op een gegeven moment word je gekidnapt door aliens, welke je op de meest ongemakkelijke manier proben. Of wat dacht je van een abortus bij een jongen van tien jaar oud. De serie is op zijn tijd al bizar, maar deze game doet er nog net even een graadje bovenop.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Bulletstorm

In Bulletstorm stap je in de schoenen van Grayson Hunt, een militair en onderdeel van de groep Dead Echo. Zij beschermen, natuurlijk met behulp van wapens, de mensheid tegen alle gevaren waar ze tegenaan lopen. Dit stuk van de game is nog aardig normaal. Het ‘over de top zijn’ zit hem voornamelijk in de gameplay van deze titel. Iemand zomaar doodschieten levert namelijk niet zo veel punten op en je wilt de hoogste score halen om zo betere spullen te krijgen. Het is dus aan jou om zo creatief mogelijk te zijn.

Dit kan betekenen dat je een inkomende raket terugmept (kan gewoon), iemand een mep geeft met een cactus of dat je je drilboor uit je zakken trekt en daarmee een paar extra gaten in je vijand drilt. In Bulletstorm is niks te gek en het ligt allemaal aan jouw eigen creativiteit. De game werkt heerlijk en is daarom ook perfect voor een lui dagje wanneer je toch wel wat wilt lachen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Skate 3

Skate 3 is het derde deel van een franchise die de hoofdrol biedt aan skateboarders (Duh!). De titel heeft meerdere redenen om in deze lijst thuis te horen, maar de eerste is toch wel dat de game ontzettend buggy is. Met je skateboard vastzitten in een muurtje? Check. Ineens met je benen door de grond zakken? Check. Een ramp die je ineens als een raket de lucht in schiet? Check, check, triple check. Je kunt nog geen vijf minuten spelen zonder glitch, maar ergens geeft dit de game juist charme.

De tweede reden is het meest noemenswaardig en betreft de challenge-modus met de naam Hall of Meat. Deze challenge plaatst je op een hoog gebouw, waarbij het de bedoeling is dat jij jezelf als een ragdoll laat vallen en zo zoveel mogelijk schade aanricht aan je lichaam. Het tofste is nog dat je als een soort X-Ray naar je personage kijkt en diens botten gewoon aan alle kanten ziet breken. Perfect voor het sadistische randje dat iedereen wel heeft.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Carmageddon

Er zijn inmiddels wel meerdere versies van Carmageddon, maar ik heb het over de versie die in 1997 verscheen. In een gamewereld waarin alles nog lekker gepixeleerd was, wist Stainless Games de wereld te veroveren met het gruwelijke eerste deel van de slopende serie. Het concept is heel simpel: je stapt in een auto en doet mee aan races in allerlei soorten en maten. Nu klinkt dit nog vrij braaf, maar de ‘over de topheid’ van deze titel zit hem in het feit dat elke voetganger als doelwit kan worden gezien.

Terwijl je je best doet om braaf over de banen te crossen, kun je ontzettend veel punten verzamelen door schade aan te richten. Medeweggebruikers, voetgangers en lantaarnpalen. Niks, maar dan ook niks is veilig voor het slopende gehalte van jouw auto. Niet iedereen heeft de eerste PlayStation meer in de kast staan, maar mocht je de beschikking hebben over een pc, dan kun je de game daar ook op spelen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Ik moet zeggen dat ik me behoorlijk vermaakt heb met het spelen van deze games, maar wat zijn jullie favoriete over-de-top-games?. Mogen jullie er net zo veel plezier uit halen als dat ik zelf deed. En onthoud: het kan nooit gek genoeg.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel