De tijdlijn van The Legend of Zelda

Achtergrond
Rebecca Nieuwenhuis op 4 september 2019
De tijdlijn van The Legend of Zelda

Alles op een rijtje

De actie-avonturenreeks van The Legend of Zelda bestaat al meer dan dertig jaar en verovert al sinds de release van het origineel vele gamersharten. Nu zijn er inmiddels zo veel games verschenen dat het makkelijk is om in de war te raken over de chronologie van de serie. Een tijdlijn is dan wel handig om duidelijk te hebben hoe het allemaal zit. Vooral nu Link’s Awakening een reboot krijgt, dan is het wel zo leuk om te weten waar de game ergens in de tijdlijn zit.

Let op!

Deze tijdlijn houdt enkel de officiële The Legend of Zelda-games aan. De spin-offs zijn hier dus niet in verwerkt.

De tijdlijn van Zelda is niet een zeer ingewikkelde, maar wel eentje die wat extra uitleg behoeft. De games zijn niet in chronologische volgorde verschenen, maar werken toe naar een centrale spil.  In dit geval is dat Ocarina of Time. Dit is het deel in de franchise dat bepaalt welke tijdlijn we op gaan. Er zijn hierin drie opties: Link verliest, Link wint en gaat terug naar zijn kindertijd of Link wint en blijft een volwassene. Het klinkt ingewikkeld, maar valt reuze mee. We zetten de games even voor je op een rijtje.

In den beginne

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
Skyward Sword

De hele wereld van The Legend of Zelda begint met Skyward Sword. Dit is namelijk de eerste game nadat de aarde en de lucht überhaupt gemaakt zijn. Vlak nadat de wereld is gemaakt door Hylia, brak er een oorlog uit. Deze oorlog is bekend als de Ancient Battle en werd gevoerd tussen Hylia en Demise (die we kennen als Ganondorf). Toen Hylia doorhad dat de strijd een gevaar was voor de mensen, zorgde ze ervoor dat er een stuk grond de lucht in ging en een veilige haven werd om alles weer op te bouwen.

Hylia kon een verzegeling op Demise plaatsen, maar het lukte haar niet om deze helemaal sluitend te maken. Daarvoor had ze de Triforce nodig, die niet te gebruiken is door een godin. Ze kiest ervoor om herboren te worden als een sterfelijke vrouw en de gebeurtenissen van Skyward Sword beginnen.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
The Minish Cap

Nadat Demise verslagen is en de aarde weer wat opgebouwd is, ontstaat het land dat Hyrule genoemd wordt. De strijd is echter nog niet compleet geleverd, want er is een nieuw gevaar in de wereld: Vaati. Al in het begin van de game verandert hij Zelda in een stuk steen en verdwijnt daarna snel in een zoektocht naar de Triforce. Het is aan Link om hem daarvan te weerhouden.

[image_with_animation image_url=”28912″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
Four Swords

Als je denkt dat dat het einde was van Vaati, kan ik je teleurstellen. Zo snel laat deze magische vijand ons niet winnen. Four Swords draait opnieuw om Vaati en hoe hij weer opstaat in Hyrule. Naar aanleiding van deze wederopstanding gebeurt er nog iets anders. Er breekt een fikse oorlog uit in Hyrule die bekend staat als de Hyrulean Civil War. Net als voor de gebeurtenissen van Skyward Sword ontstaat er een flinke ruzie in de bevolking van Hyrule en breekt er weer oorlog uit.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
Ocarina of Time

Ocarina of Time is de game waarin het allemaal gebeurt. In deze game speel je niet alleen als kind, maar ook als volwassene, dus er zijn behoorlijk wat opties om uit te kiezen. Ganondorf staat op uit de diepste krochten van de aarde en probeert het koninklijk huis in te palmen. Helaas lukt dat aardig en krijgt hij de kans om Zelda te ontvoeren. Link gaat een poging doen hem te stoppen. Vanaf dat moment zijn er drie tijdlijnen mogelijk, hieronder diep ik deze uit.

De drie tijdlijnen

Splitsing 1: Link wordt verslagen

De eerste mogelijkheid is dat Link wordt verslagen in zijn strijd tegen Ganondorf. Hierdoor komt Ganondorf in het bezit van alle stukken van de Triforce en verandert hij in Demon Lord Ganon. Of dit nu als kind of als volwassene gebeurt, het effect is in beide gevallen even treurig. Zoals te verwachten valt, zijn de komende games er enkel op gericht om Demon Lord Ganon te verslaan, die behoorlijk wat chaos aan weet te richten.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
A Link to the Past

Ganondorf krijgt het voor elkaar om Ganon te worden. Waar Ganondorf nog iets menselijks heeft, is dat met Ganon helemaal weg en heeft hij slechts wat weg van een grote dikke demon. Na deze transformatie breekt er een zware en donkere tijd aan voor Hyrule, waarin onze antagonist het rijk over weet te nemen.

Na jaren van verdriet lukt het om Ganondorf op te sluiten, dankzij Zelda en de zeven Sages. Er lijkt een vrij vredevolle tijd aan te breken, totdat de priester Agahnim besluit dat het een goed idee is om Ganondorf weer te bevrijden. In A Link to the Past probeert Link Agahnim en uiteindelijk ook Ganondorf te verslaan door de Donkere Wereld, een parallelle dimensie waarin Ganondorf opgesloten zat, te laten verdwijnen.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
Link’s Awakening

Volgens een eerdere chronologie viel Link’s Awakening na Oracle of Ages en Oracle of Seasons, maar Nintendo heeft deze twee titels inmiddels omgedraaid. Link vindt het in deze game nodig om goed te trainen voordat hij iets kan betekenen voor Hyrule. Hij is daarom op een boot vertrokken.

Nadat zijn training ten einde is, pakt Link de boot terug naar Hyrule. Onderweg treft hij een storm en hij strandt op het eiland Koholint. Opvallend is dat de eilandbewoners beweren dat er niks anders op zee is en dat zij de enige mensen op het eiland zijn. Er zijn dus flink wat raadsels op te lossen voordat Link van het eiland kan ontsnappen.

[image_with_animation image_url=”28911″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
Oracle of Ages & Oracle of Seasons

Na de gebeurtenissen van Link’s Awakening, komt Link weer in Hyrule terecht. Daar maakt hij kennis met Twinrova: een heksentweeling die groot fan is van Ganondorf. Ze willen dan ook alles in hun macht doen om hem weer op te roepen. Dankzij de Oracle of Ages of Oracle of Seasons (ligt natuurlijk aan welke versie je pakt, want elk heeft zijn eigen orakel in de game) wordt Link opnieuw ingezet als de held. Hij verslaat de tweeling die zich vervolgens opoffert voor Ganon. Ook hem kan Link verslaan, maar het is zo op het nippertje dat hij besluit in een ander land te gaan trainen.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
The Legend of Zelda

The Legend of Zelda is de eerste game in de franchise en vertelt het verhaal van Zelda. Om de constante wederopstandingen van Ganondorf tegen te gaan, besluit de koning de Triforce veilig op te bergen. Zodra er een persoon zou komen die waardig was en de juiste leeftijd had bereikt, zou de Triforce aan die persoon toegekend worden. Zijn dochter Zelda ontving al gauw de Triforce of Wisdom en zijn zoon verwachtte de Triforce of Courage te krijgen.

Dit bleef echter uit en na de dood van de koning eiste de prins dat Zelda alles zou vertellen zodat hij alsnog aan de triforce kon komen. Dit weigerde ze en in zijn boosheid spreekt hij een spreuk uit waardoor Zelda eeuwig zal slapen. Hij heeft direct spijt en maakt een nieuwe regel in het koninkrijk dat elke eerstgeboren dochter in het koninklijk huis Zelda moet heten.

Op een dag, eeuwen later, valt Ganondorf het land binnen en hij krijgt de Triforce of Power in handen. Om het koninkrijk te beschermen splintert de prinses van het koninkrijk, ook Zelda genaamd, de Triforce of Wisdom in acht stukken en verspreidt deze over de wereld zodat Ganondorf ze niet te pakken kan krijgen. Wanneer Link in beeld komt, is het aan hem om de stukken weer te verzamelen en Ganondorf daarmee te verslaan.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
The Adventure of Link

Het is inmiddels zes jaar na de gebeurtenissen van het allereerste deel van de franchise en dezelfde Link als in het vorige deel wordt 16. Kort daarna verschijnt de Triforce of Courage op zijn hand en bezorgd gaat hij ermee naar Impa. Impa neemt hem mee naar het North Castle waar hetzelfde logo op een niet te openen deur zit. Link kan de deur wel openen en daarbinnen ligt de eerste Zelda, nog steeds in diepe slaap. Hij gebruikt de Triforce om haar te wekken en kan samen met haar de strijd aangaan om de wederopstanding van Ganondorf tegen te houden. Daarmee is deze tijdlijn eindelijk verlost van alle verdoemenis.

[image_with_animation image_url=”28910″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Splitsing 2: Link wint in zijn kindertijd

De tweede mogelijkheid is dat Link de strijd met Ganondorf aangaat en deze wint. In deze tijdlijn heeft Zelda de kracht om zeven jaar terug in de tijd te gaan, waardoor Link weer jong is. De tweede tijdlijn is daarmee geboren en vertelt dat de Sacred Realm gespaard blijft van Ganondorf.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
Majora’s Mask

Veel theorieën vertellen dat Majora’s Mask over de vijf fases van rouw gaat. Het verhaal op de tijdlijn lijkt dit nog aardig te ondersteunen. In de strijd met Ganondorf raakt Link namelijk zijn trouwe compagnon Navi kwijt. Hij zoekt hoog en laag naar haar en verdwaalt daarbij in een bos. Dat bos leidt echter tot de parallelle wereld die wij kennen als Termina.

Die plek heeft zijn eigen problemen en Link gaat het gevecht aan tegen de neerstortende maan. Link heeft drie dagen om de wereld van dit onheil te behoeden. Gelukkig heeft hij ook de mogelijkheid om de tijd drie dagen terug te draaien, maar dat heeft weer diens eigen neveneffecten.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
Twilight Princess

Een aantal jaar later, in de gewone wereld, heeft Zelda door dat Ganondorf maar blijft doorgaan en daardoor geëxecuteerd moet worden. Doordat Ganondorf de Triforce of Power in zijn bezit heeft, gaat hij niet dood en breekt hij bijna vrij. De Sages besluiten hierop hem vast te zetten in de Mirror of Twilight, waardoor hij terecht komt in de Twilight Realm. Midna wordt hier van de troon gestoten, getransformeerd en treft Link net op het moment dat hij haar nodig heeft. Ze bundelen hun krachten in de strijd tegen Ganondorf.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
Four Swords Adventures

In Four Swords Adventures is onze held niet alleen en dat is maar goed ook. Hoe hij het elke keer voor elkaar krijgt is de grote vraag, maar Ganondorf staat opnieuw op en steelt de Mirror of Twilight. Hij is echter niet alleen in de strijd om Hyrule, want hij brengt de oude bekende Vaati met zich mee, die ook wel zin heeft in een potje knokken.

[image_with_animation image_url=”28909″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Splitsing 3: Link wint in zijn volwassen jaren

De derde en laatst mogelijke tijdlijn vertelt over een volwassen Link die Ganondorf weet te verslaan en hem weet te verzegelen, zodat hij hopelijk niet meer vrijkomt in de wereld.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
The Wind Waker

Die verzegeling blijft echter niet heel lang in stand, want vlak daarna staat Ganondorf weer op. Na weer een strijd geleverd te hebben wordt hij opnieuw verslagen, maar heel Hyrule overstroomt en wordt één grote zee. Dat is waar de gebeurtenissen van The Wind Waker in de tijdlijn terechtkomen.

Link is hier een kleine jongen die van helemaal niks weet. Zijn zusje wordt gekidnapt en dan begint zijn strijd. Hij krijgt hulp van een boot met de naam King of Red Lions en piratenkapitein Tetra, die een belangrijke invloed heeft op het verhaal. 

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
Phantom Hourglass

De volgende game gaat door op het verhaal dat de wereld overstroomd is en plaatst Link opnieuw in een boot waarmee hij de wereld af kan reizen. De game heeft een net iets ander verhaal dan de rest, doordat je steeds opnieuw dezelfde tempel betreedt om een verdieping hoger te komen.

Dit is een hele andere speelmanier dan degene die we kennen van de franchise en deze keert ook niet meer terug in latere games. Ook treffen we in deze titel eens niet Ganondorf. Je hebt namelijk de taak om je vriendin Tetra te redden van een groot vijandelijk schip.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
Spirit Tracks

Vlak na de gebeurtenissen van de vorige game, gebeurt er iets heel bijzonders. Reizigers vinden een compleet nieuw continent en in de jaren daarna wordt er een nieuw koninkrijk opgericht dat opnieuw de naam Hyrule draagt. Helemaal koek en ei is het nog niet, want we krijgen te maken met een nieuwe antagonist: Demon King Malladus.

Nog nooit eerder heeft deze in de franchise gezeten en het is dan ook een onverwachte nieuwkomer, maar desalniettemin een flinke uitdaging voor Link. Ook tof is het nieuwe vervoersmiddel waarmee Link zich verplaatst. Hij heeft dit keer namelijk een trein tot zijn beschikking.

Het begin en het einde: Breath of the Wild

In Breath of the Wild heeft Link 100 jaar in een grot gelegen. Door hem in slaap te houden, kon hij overleven om op te staan wanneer hij nodig was. Ganondorf heeft flink huisgehouden in Hyrule en wanneer Link op staat staat hem dan ook een flink avontuur te wachten.

Al voor de release van Breath of the Wild ontstond de vraag waar deze game zich bevond in de tijdlijn. Nintendo had hier een simpel antwoord op: alle tijdlijnen leiden naar Breath of the Wild. Wat er ook gebeurt, de gebeurtenissen leiden altijd naar hetzelfde. Hoewel het niet officieel bevestigd is, kan het zijn dat Nintendo dit als een mooi beginpunt ziet voor een compleet nieuwe tijdlijn. 

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Het is altijd erg interessant hoe langere franchises zich verhouden op een tijdlijn. Dat ontwikkelaars zover kunnen denken, maakt de gamewereld net dat beetje magischer. Welke franchise dan ook, het blijft me fascineren hoeveel liefde ontwikkelaars en regisseurs in hun product stoppen. Het is dan ook nog even afwachten wat de toekomst van The Legend of Zelda ons gaat brengen, maar als bovenstaande enigszins een indicatie is, zit dat waarschijnlijk wel goed.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel