Alles over de League of Legends LEC Summer Split

Achtergrond
Bianca van Steeg op 4 juni 2020
Alles over de League of Legends LEC Summer Split

Wie pakt de zomertrofee?

Recent hebben we jullie uitgelegd hoe de eSports-kant van League of Legends eruitziet. Nu de dagen langer worden en de temperaturen hoger, is het dus ook tijd voor de Summer Split van dit jaar. Na elk weekend zullen we jullie ook een korte samenvatting geven van de games van deze Split. Maar om alvast warm te draaien, delen wij nu onze verwachtingen binnen de LEC.

Het vorige seizoen begon de Europese favoriet G2 spectaculair met een winstreak van zes games. Vitality viel daarentegen door de mand met slechts twee overwinningen gedurende de gehele Split. In de playoffs stonden uiteindelijk de volgende teams tegenover elkaar: G2, MAD Lions, Fnatic, Misfits Gaming, Origen en Rogue. MAD Lions leek goed te beginnen met een overwinning tegen het gevreesde G2 in de eerste ronde, maar werd in de halve finale ingemaakt door Fnatic en kreeg een goede dosis wraak van G2. In de finale tussen Fnatic en G2 slaagde G2 er vrij moeiteloos in om de overwinning te pakken.

Wisselingen in teamcomposities

Na de Spring Split zien we bij een aantal teams een verandering in uit welke spelers het team bestaat en welke lane deze spelers spelen. Vitality is één van deze teams waar veel is veranderd. Skeanz (jungler), Steeelback (support) en Saken (midlane) worden teruggezet naar het academieteam van Vitality om daar verder te trainen. Ook Selfie (midlane) verlaat het team, maar het is niet bekend naar welk team hij vertrekt. Nji, uit het academieteam, zal de rol van jungler op zich nemen en Milica neemt de midlane over. Labrov en Jactroll zullen afwisselend de support-rol op zich nemen.

Misfits Gaming heeft ondertussen een nieuwe botlaner (ADC) voor zich gewonnen: Kobbe, die voorheen voor Team SoloMid in de LCS speelde. Ook Excel eSports heeft hun toplaner Expect ingeruild voor Kryze, die voorheen voor Unicorns of Love speelde, en midlaner Mickey maakt ruimte voor de Nederlandse Special uit het academieteam van Excel. 

De laatste wisseling die tot nu toe is bevestigd, is binnen G2. Voor de Spring Split wisselden Caps en Perkz om van lane, waarbij Perkz de midlane en Caps de botlane bespeelde. Dit heeft zeker ups en downs gehad, maar uiteindelijk is besloten om voor de Summer Split weer terug naar de oude posities te gaan. En dan hebben we nog het geval van Mikyx en Wunder… ik zal je eerlijk zeggen, ik weet zelf ook niet meer zeker waar dit heen gaat. Op 1 april bracht G2 voor de grap naar buiten dat Wunder naar de support-rol zou gaan en Mikyx naar de toplane, maar op 14 mei maakten zowel de laners als hun coach opnieuw deze aankondiging. Sindsdien hebben we niks meer gehoord, dus of dit nu een grap of waarheid is, blijft ons onduidelijk.

[image_with_animation image_url=”29534″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Verwachtingen voor het eerste weekend

Aan de hand van hoe teams het in de vorige Split tegen elkaar opnamen, heb ik voor een paar matches van het eerste weekend mijn verwachtingen op een rijtje gezet. Laten we beginnen met Schalke 04 tegen Vitality op dag 1. Tijdens de Spring Split hebben Vitality en Schalke 04 twee keer tegen elkaar gespeeld en beide keren heeft Vitality verloren. Schalke liet in beide games betere objective control en map control zien. Vitality maakte meer fouten dan het team zich kon veroorloven en wist de plays van Schalke 04 niet te compenseren. Gezien Vitality maar twee games heeft gewonnen tijdens de gehele Spring Split, verwacht ik dat het team dit weekend opnieuw het onderspit zal delven. 

Als volgende hebben we op de tweede dag G2 tegen Origen. G2 wordt regelmatig het beste team van Europa genoemd binnen de League of Legends eSports, en maakt deze eer vaak genoeg waar. Tijdens de Spring Split hebben ze twee overwinningen behaald tegen Origen. Het was echter wel te zien dat deze overwinningen niet zo moeiteloos gingen als G2 waarschijnlijk had gewild. Origen slaagde erin om een goede hoeveelheid tegengas te geven en heeft G2 een aantal keer kunnen afstraffen voor hun plays, maar toch was dit niet genoeg om de games te winnen. Niet gek dus, dat Origen een 3e plek heeft kunnen scoren. Op basis van hoe goed Origen het eigenlijk al deed tegenover G2, verwacht ik dat Origen deze match best wel eens zou kunnen winnen. Mits ze natuurlijk wel geleerd hebben van de matches tegen G2 van de vorige Split.

Op de derde dag gaan we kijken naar de match tussen Fnatic en Excel eSports. Fnatic is net als G2 een team dat ontzettend hoog op de ranglijsten staat in Europa. Twee keer hebben ze tijdens de Spring Split tegenover Excel gestaan en beide keren heeft Fnatic het kunnen winnen. De eerste game leek Excel het erg goed te doen en zag het er naar uit dat het team een goede kans maakte op de overwinning. Na zo’n 15 minuten werden ze echter slordig en slaagde Fnatic erin om het tij te keren. De tweede game was al vanaf het begin af aan in voordeel van Fnatic. Voor dit eerste weekend verwacht ik dan ook niks anders dan dat Fnatic de overwinning scoort, mede omdat de nieuwe toplaner Kryze van Excel nog een groentje is binnen de LEC.

[image_with_animation image_url=”29535″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Tenzij ze op persoonlijk niveau een complete transformatie zijn ondergaan, heb ik geen hoge verwachtingen.”

Verwachtingen voor het seizoen

Voor het seizoen verwacht ik in elk geval dat Excel een moeizame start zal maken. Kryze is nog een groentje en ook hun midlaner Special is er een tijdje uit geweest, dus de kans is goed aanwezig dat vooral deze spelers moeite zullen hebben. Kijkende naar de rest van Excel, denk ik niet dat de overige drie leden dit kunnen compenseren. Na de eerste paar weekenden zullen ze de vaart wel oppikken, omdat Kryze dan goed heeft kunnen inkomen. Waarschijnlijk zal het team op een plek in het midden eindigen.

Ook bij Vitality liggen mijn verwachtingen niet erg hoog. Jactroll maakte in de Spring Split redelijk veel fouten en zowel de nieuwe support Labrov als midlaner Milica zijn groentjes in de LEC. SK Gaming eindigde bij de vorige Split op de één na laatste plek, en zij hebben niks veranderd aan hun teamcompositie. Tenzij ze dus op persoonlijk niveau een complete transformatie zijn ondergaan, heb ik van dit team geen hoge verwachtingen.

Van Misfits heb ik daarentegen wel hogere verwachtingen. Hun nieuwe ADC Kobbe is al bekend met de intensiteit van deze competitie, aangezien hij eerder in de LCS heeft gespeeld. Sterker nog: voorheen speelde hij voor Team Solomid, een team dat redelijk hoog staat aangeschreven binnen de LCS. Zolang de samenwerking tussen hem en Denyk goed verloopt, maak ik me weinig zorgen over Misfits.

[image_with_animation image_url=”29519″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Verwachtingen voor de playoffs

Er zijn twee teams waarvan ik verwacht dat die zonder al te veel kleerscheuren het seizoen doorkomen en door kunnen stromen naar de playoffs: Fnatic en G2. Beide teams hebben meerdere keren laten zien dat zij aan de top van Europa staan en dat zal voor de Summer Split niet anders zijn. Een herhaling van de finale van de Spring Split, waarin Fnatic en G2 tegen elkaar staan, zou me dan ook niet verbazen.

Aan de hand van de veranderingen binnen Misfits Gaming, verwacht ik dat zij het seizoen zullen eindigen met een sterke derde plek en dus net als Fnatic en G2 in de winners’ bracket van de playoffs komen. In de vorige Split haalden ze de playoffs ook, maar dan in de losers’ bracket, waar ze er in de eerste ronde al uitgeslagen werden door Rogue. Mijn onderbuikgevoel zegt me dat ze in deze Summer Split de halve finales zullen halen.

Voor de laatste plek in de winners’ bracket zal het waarschijnlijk nek aan nek gaan tussen Origen en MAD Lions. MAD Lions heeft zich aan het eind van de vorige Split sterk bewezen met drie overwinningen tegen G2, en dit doet me geloven dat ze daaruit ook zeker nog verder zijn gegroeid. Ik vermoed dus dat MAD Lions de laatste plek in de winners’ bracket zal halen en Origen het met een plek in de losers’ bracket moet doen. Voor de laatste plek binnen de playoffs zal het spannen tussen Rogue en Excel. Rogue heeft het met de laatste Split wel gehaald, maar ik gok dat als de nieuwe compositie van Excel het goed weet uit te spelen, zij het dit keer zullen behalen.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Wat zijn jouw verwachtingen voor deze Summer Split? Is er misschien een team waarvan jij echt hoopt dat ze de trofee halen? Laat het ons weten in de reacties of praat mee via Discord!

Geschreven door: Bianca van Steeg

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel