League of Legends LEC Summer Split samenvatting: weekend 7

Verslag
Stan van der Burg op 4 augustus 2020
League of Legends LEC Summer Split samenvatting: weekend 7

Een weekend vol verrassingen

Het begin van de zomer is nabij en dat betekent dat de Summer Split van de League of Legends eSports weer van start gaat. Dit is ook de laatste kans voor teams van over de hele wereld om zich te kwalificeren voor Worlds, de wereldkampioenschappen. Wij nemen je aan het eind van elk weekend mee in een samenvatting van wat er is gebeurd binnen de LEC.

We zijn alweer bij de een-na-laatste week van de LEC Summer Split aangekomen. Je zou misschien verwachten dat de eindstand nu toch redelijk duidelijk moet zijn. RGE en MAD staan bovenaan en S04 lijkt onderaan te blijven bungelen, maar met de 2-0 van vorige week kan het team voor een comeback zorgen. Ik zit dan ook helemaal klaar om te zien wie er uiteindelijk bovenaan het middenveld eindigen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Uitslag LEC 2020 Spring

Team Wedstrijden Reeks
1 G2 Esports 15 – 3 8 gewonnen
2 Fnatic 13 – 5 1 verloren
3 Origen 13 – 5 1 verloren
4 MAD Lions 11 – 7 1 gewonnen
5 Misfits Gaming 10 – 8 1 verloren
6 Rogue 9 – 9 4 verloren
7 Excel Esports 7 – 11 4 verloren
8 FC Schalke 04 6 – 12 1 gewonnen
9 SK Gaming 4 – 14 2 gewonnen
10 Team Vitality 2 – 16 1 gewonnen

Dag 1: Cleane gameplay en explosieve teamfights

[image_with_animation image_url=”30212″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
S04 - XL

De strijd om first blood vindt plaats na zes minuten speeltijd. XL’s toplaner Kryze keert terug naar zijn lane via teleport, terwijl zijn jungler Caedrel in een bosje staat te wachten. Samen willen ze het gevecht aangaan met S04’s toplaner Odoamne, maar ook S04’s jungler Gilius komt net in de toplane aan via de river. Zodra het gevecht losbarst, maken ook beide midlaners zich klaar voor het gevecht via hun eigen teleports. XL’s midlaner Special weet first blood te scoren op Gilius, waarna ook Odoamne en Kryze het loodje leggen. Tijdens het teruglopen naar de midlane komt S04’s midlaner Abbedagge echter Caedrel tegen en deze weet hem snel te verslaan, waardoor het toch 2-2 in kills wordt. Het volgende gevecht vindt na twaalf minuten speeltijd plaats in de botlane, waarbij S04’s support Dreams met zijn Tahm Kench-ult achter XL’s botlaners terechtkomt. Ook Gilius voegt zich bij het gevecht en samen weten ze XL’s ADC Patrik te verslaan door een Senna-ult van S04’s ADC Neon.

Dit geeft S04 zelfvertrouwen. Na het vernietigen van de towers in de bot- en toplane, blijft het team met vier spelers bij elkaar en weet het in de toplane twee kills te scoren op de botlaners van XL. Na het verkrijgen van de Rift Herald pusht S04 twee midlane turrets. S04 lijkt de complete controle te hebben over de match. Na de midlane turrets gaat ook de tweede botlane turret eraan, waarna ook de Drake en de Baron opgepakt worden. Niet veel later wordt ook de tweede toplane turret zonder problemen neergehaald. Na 25 minuten speeltijd vindt er een teamfight in de botlane plaats tijdens de push van S04, waarbij beide teams twee teamgenoten verliezen. S04 heeft echter nog de Baron-buff en gebruikt die om de bot- en midlane tegelijk te pushen. Beide base turrets gaan neer, maar tijdens het terugtrekken van S04 gaat XL het gevecht aan. Dit komt XL echter duur te staan, want Odoamne respawnt en voegt zich bij zijn team voor een vier tegen vier gevecht. De voorsprong die S04 heeft wordt sterk benut en het korte gevecht eindigt dan ook, na het respawnen van XL’s midlaner Special, in vijf kills voor S04 tegen nul kills voor XL. Daarmee heeft S04 vrij spel en wint het team de game.

[image_with_animation image_url=”30211″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”30216″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
MSF - SK

Deze game start rustiger. Na twaalf minuten gaat MSF’s support denyk, die zijn plaats als support van het team weer heeft teruggenomen van Doss, als Sett voor een flash play op SK’s midlaner ZaZee. Deze weet echter weg te flashen en denyk met zijn Orianna-ult in de turret te trekken voor first blood, zonder dat denyk’s midlaner en jungler hem kunnen helpen. Niet veel later gaat SK zelf het gevecht aan in de midlane. Deze keer wordt ZaZee bijgestaan door een combinatie van SK’s jungler Trick als Kha’Zix en SK’s support Limit als Yuumi. Met een prachtige combinatie van Yuumi’s speedup, Kha’Zix’ stealth-ult en Orianna’s ult weet SK twee kills te scoren op MSF’s midlaner en support. Hoewel MSF achter staat, start het team na 22 minuten speeltijd een teamfight rond de Drake. Het gevecht wordt gestart door MSF’s jungler Razork, die de Drake weet te stelen. Het team weet daarna heel snel SK’s ADC Crownshot neer te halen, gevolgd door ZaZee. Hiermee lijkt MSF de game naar zijn hand te zetten en gaat het team richting de Baron. Trick probeert hier de Baron te stelen, maar heeft niet in de gaten dat hij op een ward staat te wachten. MSF weet hem weg te jagen en zelf de Baron de scoren.

De game vervolgt met verschillende explosieve teamfights. Ondanks dat MSF een kleine voorsprong heeft, is SK op zoek naar de teamfights, en niet zonder resultaat. De eerste teamfight levert SK één kill op en de Ocean Drake. De tweede teamfight, rond de volgende Baron, pakt echter extreem goed uit voor MSF. SK probeert MSF van de Baron te weerhouden, maar MSF is klaar voor het gevecht en laat de Baron voor wat het is. Al snel wordt ZaZee verslagen, maar ook MSF’s ADC Kobbe moet zijn leven geven. MSF is echter nog lang niet klaar en weet uiteindelijk een ace te scoren op SK zonder verder iemand te verliezen. SK geeft niet op en de volgende teamfight is uiteindelijk een 1-1 trade. Na 34 minuten speeltijd gaat SK met drie teamgenoten het gevecht aan met MSF’s toplaner Dan Dan, maar Gangplank is te sterk en weet zelfs drie tegen één zelf een kill te scoren. Dit levert MSF uiteindelijk ook de toplane Inhibitor op. 

Beide teams hebben op dit moment drie Drakes en er ontstaat natuurlijk een gevecht rond de laatste Drake. MSF laat Dan Dan ondertussen de base van SK aanvallen. Terwijl Dan Dan de Nexus van SK aanvalt, weet SK de vierde Drake te scoren. ZaZee weet net op tijd terug naar de basis te teleporteren om de Nexus staande te houden. SK gaat daarna voor de Baron om terug in de game te komen, maar Razork weet de Baron te stelen. Dit kost MSF drie kills tegen twee. Na een korte teamfight die op niks uitloopt, stormt MSF richting de basis van SK. MSF probeert de spelers van SK zo lang mogelijk te negeren en puur voor de Nexus te gaan. SK verslaat twee leden van MSF (terwijl denyk nog dood was na een eerder gevecht), maar het is niet genoeg en MSF weet de Nexus te vernietigen en de game te winnen.

[image_with_animation image_url=”30219″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”30214″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
G2 - VIT

Al na drie minuten is het raak voor G2; first blood wordt gescoord door een korte dive op VIT’s midlaner Milica. Na negen minuten speeltijd vindt er een ADC tegen ADC gevecht plaats in de botlane, zonder supports. VIT’s ADC Comp trekt hier aan het langste eind en weet met zijn Aphelios G2’s ADC Perkz’ Kalista te verslaan. Tegelijkertijd gaat G2 met drie spelers voor een dive in de toplane, ondersteund door de Rift Herald. Het team weet de toplane tower en VIT’s toplaner Cabochard neer te halen. Een paar minuten later ontstaat er een teamfight in de botside river, waar G2 al snel VIT’s support Labrov weet neer te halen. Niet veel later voegen beide teams zich compleet bij het gevecht. G2 weet hier meteen op Comp te springen. VIT valt uit elkaar tijdens het wegrennen en uiteindelijk wordt ook Cabochard verslagen tijdens een turret dive in de botlane. Na zestien minuten speeltijd weet VIT’s complete team G2’s jungler Jankos te vinden bij de Baron Pit, wat Jankos niet lang overleeft.

Na 22 minuten speeltijd ontstaat er een teamfight in de midlane, die niet veel later opgevolgd wordt door een tweede teamfight. Deze teamfight duurt in totaal drie minuten en ik raad je aan deze terug te kijken. Het heen en weer in dit gevecht is prachtig en het duurt lang voordat er iemand zijn leven moet geven. Uiteindelijk weet G2 hier met drie kills tegen nul en de Baron als beste uit de bus te komen. Met deze voorsprong, de Baron-buff en de Infernal Dragon Soul gaat G2 op weg naar de basis van VIT. Na twee Inhibitors in de top- en midlane vernietigd te hebben, start G2 de push naar de botlane Inhibitor. VIT probeert deze met man en macht de verdedigen, maar een nauwkeurige Nautilus-hook van G2’s support Mikyx op Cabochard geeft het team de opening om de teamfight te starten. Al snel gaat Cabochard neer en niet veel later is alleen Comp nog over om de basis te verdedigen tegenover vier leden van G2. Hoewel Comp nog probeert te verdedigen, forceert G2 hem in de fountain, waarmee G2 deze game afmaakt.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Deze eerste dag van het weekend laat maar weer eens zien hoe alle teams er gebrand op zijn om de playoffs te halen. S04 laat een extreem cleane game zien, waarmee ook het laatst geplaatste team nog een kans probeert te maken. De andere twee uitgelichte matches laten duidelijk zien hoe gelijk het op kan gaan en hoe bepalend de teamfights zijn. Waar MSF en SK veel korte teamfights hadden, hadden G2 en VIT een hele lange teamfight. In beide gevallen hebben deze uiteindelijk het verschil gemaakt tussen winst en verlies.

[image_with_animation image_url=”30220″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Dag 2: Zoals voorspeld, maar dan het tegenovergestelde

[image_with_animation image_url=”30212″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
S04 - OG

Waar games steeds meer af leken te hangen van de early game, start deze game zeer traag. OG gaat dan ook voor een early game comp, maar kan deze niet goed benutten. De eerste echte actie vindt pas plaats na bijna dertien minuten speeltijd. S04 gaat met drie leden naar de toplane met de Rift Herald, om daar de tower neer te halen, en start een tower dive bij de buitenste toplane tower. Vrijwel meteen gebruikt S04 alle twee teleports, om met het voltallige team het gevecht aan te gaan. OG reageert met twee teleports, waardoor er een vijf tegen vier gevecht ontstaat, terwijl OG’s jungler Xerxe naar de toplane rent. Binnen een mum van tijd scoort S04 first blood op OG’s ADC Upset, ten koste van S04’s jungler Gilius’ leven, gevolgd door nog twee kills. Nu ook Xerxe zich bij het gevecht gevoegd heeft, wordt de tower verdedigd, maar S04 neemt de leiding in deze match. Niet veel later ontstaat er weer een teamfight in de toplane, deze keer met beide voltallige teams. OG staat hier echter iets minder goed opgesteld en S04 scoort snel twee kills en de tower.

Na 23 minuten speeltijd wordt de volgende grote teamfight gestart door een sterke Blitzcrank-hook van OG’s support Jactroll op S04’s toplaner Odoamne. Beide teams voegen zich snel bij het gevecht en Odoamne weet net weg te komen met zijn leven, met hulp van S04’s support Dreams als Tahm Kench. S04 draait het gevecht nu om en is uit op kills. S04’s midlaner Abbedagge negeert iedereen van OG en gaat recht op midlaner Nukeduck af. Al snel scoort Abbedagge deze kill en OG staat meteen uit positie, bijna onder de eerste botlane tower van S04. Met de voorsprong die S04 al had, maakt OG geen schijn van kans in deze positie en S04 scoort een ace zonder zelf iemand te verliezen. OG geeft echter niet op en scoort iets later met het complete team twee kills in de toplane op Odoamne en Abbedagge. Dit geeft OG de kans om de Baron op te pakken, maar S04 is in de buurt. S04’s jungler wordt de Baron pit in getrokken door Jactroll’s Blitzcrank, maar een slechte smite van Xerxe zorgt ervoor dat S04 de Baron steelt. Met deze Baron-buff stormt S04 richting de basis van OG. Tijdens de botlane push ontstaat er een teamfight, waarbij Jactroll al snel verslagen wordt. Dit geeft Abbedagge, als Akali, de kans om midden in het team van OG te springen en heel veel damage te doen. Na drie kills voor S04 divet het team de basis van OG binnen en scoort het de overige twee kills, waarna de game snel eindigt met een overwinning voor S04.

[image_with_animation image_url=”30217″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”30219″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
SK - RGE

Na drie minuten is het al raak voor RGE in de toplane. Met drie teamgenoten wordt SK’s toplaner Jenax gedived voor first blood. Niet veel later volgt er een gank van RGE’s jungler Inspired in de botlane, wat een kill oplevert voor RGE’s ADC Hans sama op SK’s ADC Crownshot. Na een tweede Drake voor SK volgt er een gank in de botlane door RGE. Jenax wordt opnieuw gedived door Inspired met hulp van RGE’s botlane duo, wat de derde kill voor RGE oplevert. SK maakt zich klaar voor de derde Drake en net nadat ze deze hebben verslagen, gaat RGE de teamfight aan met SK. RGE’s midlaner Larssen weet SK’s jungler Trick al snel te verslaan en niet veel later moeten ook SK’s midlaner ZaZee en ADC Crownshot hun leven geven. Na zeventien minuten speeltijd weet SK eindelijk de eerste kill voor het team binnen te halen, door Larssen te verslaan terwijl hij alleen de toplane aan het pushen was. Hoewel SK de kill graag aan Crownshot wilde geven, rent Larssen zelf de turret in en gaat de kill naar jungler Trick.

SK besluit niet voor de vierde Drake te vechten (die de Mountain Dragon Soul zou opleveren), maar pusht de midlane. SK’s jungler Trick als Olaf staat als enige wel klaar om eventueel de Drake te stelen. Met de blast cone springt hij over de muur van de Dragon pit en met zijn ult zorgt hij ervoor dat hij niet gestopt kan worden. RGE lijkt dit niet te verwachten en het lukt Trick om de Drake te stelen. Hoewel hij hierna zijn leven moet geven, heeft SK daarmee de Mountain Dragon Soul opgepakt. Terwijl Trick respawnt gaat RGE meteen door naar de Baron. SK blijft op een redelijke afstand van de Baron staan, maar ZaZee weet als Syndra toch de Baron te stelen met zijn E. SK pusht de lanes, maar uiteindelijk ontstaat de beslissende teamfight rond de Elder Dragon. Op dit moment is het 1-7 in kills in het voordeel van RGE, maar heeft SK de Mountain Dragon Soul. Inspired initieert het gevecht op SK, maar mist Trick’s Olaf, die met zijn ult rechtstreeks op Hans sama af gaat en hem verslaat. Hierdoor mist RGE veel damage en weet SK snel ook Larssen en Inspired te verslaan. SK pakt de Elder Dragon op en gaat regelrecht naar de basis van RGE, die niet meer te verdedigen is. Daarmee eindigt SK deze game als de winnaar.

[image_with_animation image_url=”30218″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”30215″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
MAD - VIT

Al na drie minuten voegen beide junglers zich bij de midlaners en starten ze een gevecht. Al snel weet VIT’s jungler Skeanz first blood te scoren op MAD’s midlaner Humanoid, maar hij moet daar wel zelf zijn leven voor geven aan MAD’s jungler Shad0w. VIT gaat daarna voor de eerste Drake van de game, maar MAD laat dit niet zomaar toe. Hoewel VIT de Drake oppakt, weet MAD’s support Kaiser Skeanz te raken met zijn Nautilus-Q en wordt Skeanz snel verslagen. VIT slaat echter snel terug en VIT’s midlaner Milica verslaat Shad0w. Terwijl iedereen terug naar zijn lane lijkt te gaan, gaan de gevechten overal afzonderlijk nog door. Zo scoort VIT’s ADC Comp een kill op MAD’s ADC Carzzy. Het vechten gaat door en na een gefaald gevecht in de midlane, weet VIT’s support Labrov Kaiser te raken met zijn Thresh-Q, waarna Kaiser snel verslagen wordt. Iets later weet VIT eindelijk Humanoid te verslaan na nog een gank van Skeanz. Na nog een aantal gevechten staat het na zeventien minuten speeltijd 3-7 in kills in het voordeel van VIT.

Net voor het spawnen van de vierde Drake van de game en de Baron, loopt VIT door MAD’s jungle op zoek naar Shad0w. Shad0w wordt daar gevonden en maakt geen kans, waarna VIT de Drake ook graag meeneemt. Bij het spawnen van de vijfde Drake, eventueel de vierde Drake voor VIT, ontstaat er een teamfight. VIT weet Humanoid al snel af te zonderen van de rest van het team en hem te verslaan. Na een hoop heen en weer gevecht hookt Labrov Kaiser, die daarna ook zijn leven moet geven. Met vijf leden tegen drie pakt VIT de Ocean Dragon Soul. MAD geeft echter niet op en blijft de teamfights opzoeken met succes. Na twee sterke teamfights staat het 7-13 in kills in het voordeel van VIT, maar MAD weet de midlane Inhibitor te vernietigen. MAD blijft echter te lang in de basis en verliest al snel twee teamgenoten in een volgende teamfight, met een derde tijdens het vluchten uit de basis. MAD blijft strijden en neemt de Elder Dragon mee voor het volgende gevecht, waar VIT’s toplaner Cabochard al snel in wordt verslagen. Met de Elder Dragon weet MAD de eerste Nexus-tower van VIT neer te halen. Na bijna 38 minuten in de game ontstaat de beslissende teamfight in de midlane. VIT wordt richting de basis van MAD geduwd en MAD heeft het voordeel. Labrov weet echter de meeste damage op zich te krijgen, waardoor Comp vrij spel heeft om zoveel mogelijk damage te doen. Comp’s Caitlyn verslaat MAD’s Humanoid al snel, gevolgd door Kaiser. VIT vecht door en Milica weet Shad0w te verslaan. Tijdens hun push naar de basis van MAD wordt ook Carzzy nog verslagen door Comp. Hiermee heeft VIT vrij baan en wint het team deze match.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

S04 heeft zich compleet herpakt en wint met overtuiging van OG. Dit weekend laat S04 zien dat het clean kan spelen als het daar de kans voor krijgt. Daarnaast lijken RGE en MAD zich verkeken te hebben op de vechtlust van de lager geplaatste teams. Het onderstreept nog maar eens hoe hoog en gelijk het niveau in de LEC op het moment is en dat maakt iedere game weer spannend.

[image_with_animation image_url=”30220″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]
Tussenstand na weekend 4
Team Score
1 MAD Lions 11 gewonnen – 4 verloren
Rogue 11 gewonnen – 4 verloren
3 G2 8 gewonnen – 7 verloren
SK Gaming 8 gewonnen – 7 verloren
5 Excel Esports 7 gewonnen – 8 verloren
Fnatic 7 gewonnen – 8 verloren
7 Misfits Gaming 6 gewonnen – 9 verloren
Origen 6 gewonnen – 9 verloren
Team Vitality 6 gewonnen – 9 verloren
10 Schalke 04 5 gewonnen – 10 verloren
[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]
Conclusie

Als ik de winnaars van de matches van dit weekend had moeten voorspellen, dan had ik waarschijnlijk alles verkeerd gegokt. S04 staat als een huis en scoort weer een 2-0-week. Daarnaast worden de topscoorders vandaag allebei verslagen, door teams die op papier geen gevaar zouden moeten zijn. Dit belooft nog wat voor de laatste super week volgende week; iedereen wil koste wat het kost de play-offs halen en dat is aan alles te zien.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel