League of Legends LEC Summer Split samenvatting: weekend 1

Verslag
Bianca van Steeg op 15 juni 2020
League of Legends LEC Summer Split samenvatting: weekend 1

Een nieuwe koning binnen de LEC?

Het begin van de zomer is nabij en dat betekent dat de Summer Split van de League of Legends eSports weer van start gaat. Dit is ook de laatste kans voor teams van over de hele wereld om zich te kwalificeren voor Worlds, de wereldkampioenschappen. Wij nemen je aan het eind van elk weekend mee in een samenvatting van wat er is gebeurd binnen het League of Legends European Championship, de LEC.

Voor dit eerste weekend staan er een heleboel mooie matches op de planning. Natuurlijk heeft de vorige Split wel zo zijn verwachtingen gewekt van wat er nu met de teams zal gebeuren. Zo ligt mijn hoop voor zowel SK Gaming als Vitality erg laag. Het is niet dat ik het ze niet gun, maar na de vorige Split stonden zij op de een na laatste en laatste plek. Daarentegen staan mijn verwachtingen voor zowel G2 als Fnatic erg hoog; ze worden natuurlijk niet voor niks de topteams van Europa genoemd.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Uitslag LEC 2020 Spring

Team Wedstrijden Reeks
1 G2 Esports 15 – 3 8 gewonnen
2 Fnatic 13 – 5 1 verloren
3 Origen 13 – 5 1 verloren
4 MAD Lions 11 – 7 1 gewonnen
5 Misfits Gaming 10 – 8 1 verloren
6 Rogue 9 – 9 4 verloren
7 Excel Esports 7 – 11 4 verloren
8 FC Schalke 04 6 – 12 1 gewonnen
9 SK Gaming 4 – 14 2 gewonnen
10 Team Vitality 2 – 16 1 gewonnen
[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” custom_height=”64″]

Dag 1: Hectiek, geduld en hulde aan de underdogs

De eerste game van deze vrijdagavond waar ik het over wil hebben, is de game tussen G2 en MAD Lions. Voor deze match had ik wel mijn twijfels bij G2, gezien het feit dat ze in de vorige Split een best of five van MAD hebben verloren. Maar G2 stelde dit keer niet teleur. Het was een ongelooflijk dynamische game met vrijwel non-stop actie na de level 3-dive op MAD’s toplaner Orome. MAD kon nog enigszins tegengas geven, maar nadat G2 de Mountain Drake had gestolen, kregen zij de volledige controle. De combinatie van de synergy, de crowd control en de damage die uit de draft van G2 kwam was te veel voor MAD en G2 eindigde de game na slechts 27 minuten.

Na de hectiek en dynamiek van de eerste match, kregen we meer dan genoeg rust in de tweede game tussen Team Vitality en Schalke 04. Deze game heb ik ook besproken in het artikel over mijn verwachtingen voor de Split. En ik moet toegeven, Vitality heeft me positief verrast. De game verliep vrij traag en beide drafts wilden gewoon veel farmen. Dit is terug te zien in het korte moment dat de junglers elkaar kruisen in de rivier: beiden focussen zich alleen op de Rift Scuttler en laten elkaar verder met rust. Vitality speelt ontzettend geduldig en met veel respect voor de tegenstanders. Uiteindelijk zorgt de combinatie van de hoeveelheid damage die uit botlaner Comp en midlaner Milica komt en het healen van Labrov ervoor dat Vitality de game wint.

De laatste game van deze dag die ik wil bespreken, is er een tussen een ander underdog-team en een top 3-team van de vorige Split, namelijk die tussen SK Gaming en Origen. SK Gaming eindigde in de vorige Split op de een na laatste plek, dus mijn verwachtingen voor SK lagen nou niet echt hoog. Maar ook zij hebben me positief weten te verbazen. OG is een team dat bekend staat om langere games, dus SK speelde hierop in met een draft die sterk kon scalen. Limit’s Thresh was zeker een uitblinker in deze match, met lantaarns die zijn teamleden uit veel nauwe situaties hebben gered. Dit maakte het voor OG erg lastig om botlaner Crownshot neer te halen. Een slechte keuze van OG om zich met vijf man op de midlane te focussen voor prioriteit op de Drake, zorgde ervoor dat Zazee via de toplane hun base in kon walsen en zo ging SK Gaming er tegen alle waarschijnlijkheid in vandoor met de overwinning.

De eerste dag is zeker niet helemaal verlopen zoals ik had verwacht, en ik denk dat veel mensen het met me eens zullen zijn dat ze dit niet zagen aankomen. Op dit moment staan vijf teams op een gedeelde eerste plek. Dit zijn SK Gaming, Rogue, Fnatic, G2 eSports en Team Vitality. De gedeelde zesde plek gaat naar Origen, Excel eSports, MAD Lions, Misfits Gaming en Schalke 04.

Dag 2: Moeizame start

Bij deze zaterdagavond wil ik het eerst hebben over de match tussen Schalke 04 en SK Gaming. Beide teams waren in de vorige Split behoorlijke underdogs, en in de Double Round Robin van de Spring Split hebben ze allebei één game gewonnen van de ander, dus het kon alle kanten op gaan. Over de drafts van deze game is niet veel spannends te zeggen; beide teams zijn gewoon voor erg veilige picks gegaan. In de gameplay is echter wel duidelijk de dominantie van SK te zien. Het is te zien dat ze een duidelijk plan hebben, en dit voeren ze keurig uit met uitstekende teamwork. Zo behalen ze de overwinning.

Als volgende wil ik het over de match tussen Rogue en Misfits Gaming hebben. Ik had bij deze Split hogere verwachtingen van Misfits, maar ze lijken op het moment een erg moeizame start te maken. Doss maakt een pijnlijke start door de first blood-bonus weg te geven aan Larssen, die in het bosje staat te wachten, en kort erna gaat hij opnieuw dood door agressiviteit van Vander. Door de hele game heen is te zien dat Rogue de controle heeft; ze zijn op de juiste plek op het juiste moment. Uiteindelijk delft Misfits het onderspit.

Als laatste wil ik een kijkje nemen naar de match tussen G2 en Origen. Dit is een match waar ik in mijn verwachtingen-artikel ook over heb gesproken. Hierin vertelde ik dat ik geloofde dat Origen een goede kans zou maken om de overwinning te behalen en dit hebben ze uiteindelijk ook gedaan. G2 maakt de keus om Jankos op Lee Sin te zetten; een champion die in de early game heel sterk is, maar later wegvalt. Dit vind ik geen verstandige keus, gezien de rest van het team wel wil scalen en OG bekend staat om het feit dat ze games lang uitrekken. Verder vind ik de gameplay van G2 hier behoorlijk slordig, aangezien ze veel onnodige kills weggeven. OG speelt daarentegen heel netjes en gecontroleerd, en dit leidt uiteindelijk tot hun overwinning.

De tweede dag zit er ook weer op, en ik moet toegeven: de uitslag is opnieuw niet wat ik had verwacht. Op dit moment staan SK Gaming, Rogue en Fnatic op een gedeelde eerste plek. Origen, MAD Lions, G2 eSports en Team Vitality staan samen op de vierde plek. En onderaan staan momenteel Excel Esports, Misfits Gaming en Schalke 04.

[image_with_animation image_url=”29519″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”29068″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Dag 3: Een pijnlijk verlies voor G2 en een nieuwe koning van Europa?

Voor deze zondagavond wil ik het eerst hebben over de game tussen Origen en Misfits Gaming. Misfits had tot nu toe een moeizame start en stond na de vorige Split ook niet erg hoog aangeschreven. Deze hele match is vanavond ook erg wisselvallig gegaan, met OG die first blood en de eerste Rift Herald oppikte en toen dus de controle leek te hebben. Maar vervolgens, bij een gevecht rondom de Dragon Pit, wordt Xerxe neergehaald nadat Misfits de Drake heeft gepakt, waardoor de Rift Herald die OG eerder heeft opgepikt niet gebruikt kon worden. Na een tweede Baron en een gewonnen teamfight, kan Misfits de base van OG binnenwalsen om zo de overwinning te behalen.

Als je mij vraagt over de grootste tegenpolen binnen de LEC, zou ik op het moment zeker zeggen dat dit G2 en Vitality zijn. Vanavond stonden zij tegen elkaar en met het verschil in hun resultaten van de vorige Split, zou ik zeker denken dat G2 deze met gemak zou winnen. Maar ook hier heeft Vitality het tegendeel bewezen. Ze speelden het keurig uit, met veel agressie tegenover Perkz in de early game om hem te beperken. Nadat Vitality de Ocean Soul heeft kunnen bemachtigen, gevolgd door de Baron, hebben ze de volledige controle en al snel eindigen ze zo de game.

Fnatic is een team waar ik nog niet over heb gesproken dit weekend, maar nu zijn ze aan de beurt om zelf ook wat eer te krijgen. Vanavond stonden ze tegen Excel, een team dat niet erg hoog staat aangeschreven en dit was zeker terug te zien in de game. Er kwamen meer fouten uit Excel dan dat ze zich konden veroorloven en Fnatic heeft hier met liefde gebruik van gemaakt. Na een slechte Baron call van Excel (wat ik zelf zie als een wanhoopspoging), won Fnatic een teamfight in de Baron pit en wist zo ook de Baron van Excel af te nemen. Zo behaalde Fnatic hun laatste overwinning, met een onverslagen weekend als eindresultaat.

Het eerste weekend van de Summer Split zit er weer op. Op de eerste plek staan momenteel Rogue en Fnatic, waarbij ik het van Fnatic wel enigszins had verwacht, terwijl ik het van Rogue niet had aan zien komen. Verder staan SK Gaming, MAD Lions en Team Vitality samen op de derde plek. Op de gedeelde zesde plek staan nu Origen, G2 eSports en Misfits Gaming. Van zowel Origen als G2 zag ik niet aankomen dat ze zo laag zouden eindigen. Ten slotte staan Excel eSports en Schalke 04 op de onderste plaats.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Tussenstand na weekend 1

Team Score
1 Rogue 3 gewonnen – 0 verloren
Fnatic 3 gewonnen – 0 verloren
3 SK Gaming 2 gewonnen – 1 verloren
MAD Lions 2 gewonnen – 1 verloren
Team Vitality 2 gewonnen – 1 verloren
6 Origen 1 gewonnen – 2 verloren
G2 Esports 1 gewonnen – 2 verloren
Misfits Gaming 1 gewonnen – 2 verloren
9 Excel Esports 0 gewonnen – 3 verloren
FC Schalke 04 0 gewonnen – 3 verloren
[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” custom_height=”64″]

Conclusie

Over het algemeen is het hele weekend een stuk anders verlopen dan ik had verwacht. Dat Fnatic momenteel zo hoog staat, verbaast me niet veel. Maar ik was wel geshockeerd toen ik G2 voor de tweede keer dit weekend zag verliezen en ze naar een zesde plaats zag zakken. Daarentegen hebben SK Gaming en Vitality me erg positief verrast. Vooral Vitality had een erg pittig weekend, met zaterdag een match tegen Fnatic en zondag een match tegen G2 eSports. Ook Rogue speelde een onverslagen weekend, wat ik nou ook niet bepaald zag aankomen na hun 50% winrate van de vorige Split. Al bij al ben ik nu erg benieuwd om te zien wat SK en Vitality verder te brengen hebben deze Split, en ik hoop dat G2 zich nog kan herstellen.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel