Final Fantasy XIV: waar moet je beginnen?

Tips
Freek Haerkens op 30 juli 2021
Final Fantasy XIV: waar moet je beginnen?

Welkom in Eorzea

Op dit moment maakt Final Fantasy XIV een explosie in populariteit mee. Nooit eerder was de game zo gewild; de digitale codes waren zelfs tijdelijk uitverkocht. Waar moet je op letten als je voor het eerst gaat spelen? Wij gaan je de komende tijd voorzien van handige tips om je nieuwe avontuur in Eorzea zo makkelijk mogelijk te maken.

De keuze is gemaakt, je gaat het proberen: Final Fantasy XIV. Er is de laatste tijd veel over deze game gepraat, geschreven en gepost en de meeste mensen zijn erg positief. Je kunt je echter de vorige keer dat je een MMO voor het eerst probeerde nog wel herinneren: je liep doelloos rond, niet helemaal zeker van wat er nu de bedoeling was. Maak je wel de juiste keuzes? Wat als je deze class helemaal niet leuk vindt? Geen nood, aan het einde van dit artikel ben je helemaal klaar voor de eerste stappen in Final Fantasy XIV.

Keuzestress

Wanneer je de game eenmaal hebt gekocht voor je platform naar keuze komen al snel de eerste belangrijke keuzes: wat gaan je race en class worden? In tegenstelling tot andere MMO’s zijn de gameplay-verschillen tussen de races zo minimaal dat ze na level 10 al eigenlijk verwaarloosbaar zijn. De keuze hier is puur gebaseerd op uiterlijk. Wat vind jij er leuk uitzien? Ga je voor de katachtige Miqo’te, de kleine Lalafells of misschien ben je meer van de beestachtige Hrothgar?

Ook voor classes is de keuzestress eigenlijk niet nodig. Hoewel je een class moet kiezen in het begin zul je rond level 15 de optie krijgen om elke andere class te spelen op hetzelfde personage. In feite bepaalt je begin-class alleen in welke van de drie hoofdsteden je start.

Gladiators, Pugilists en Thaumaturges beginnen in de woesteinstad Ul’dah, Marauders en Arcanists in de piratenstad Limsa Lominsa en voor de Lancer, Archer en Conjurer is het bos van Gridania het beginpunt. Van daaruit kun je na een korte periode naar de andere twee steden reizen om samen met je vrienden te spelen.

Datacenters en Worlds

Als je het personage eenmaal klaar hebt, is het tijd voor een wat belangrijkere keuze: je datacenter en World. Voor Europa zijn er twee datacenters: Chaos en Light. Wil je met je vrienden spelen, dan is het belangrijk dat je allemaal hetzelfde datacenter kiest. Daarna krijg je de optie uit een server, ook wel World genoemd.

Afhankelijk van de drukte is het niet altijd mogelijk om op je gewenste server een nieuw personage te maken. Wil je per se op dezelfde server als je vrienden spelen, houd dan de beschikbaarheid in de gaten. Ook als je niet op dezelfde server zit, kun je gewoon met elkaar spelen door tijdelijk bij de andere server op bezoek te gaan. Zolang je op hetzelfde datacenter zit kun je met elkaar spelen. Al ben je dan wel wat beperkt in een aantal dingen. Zo kan je onder andere niet ruilen of items verkopen, dat om de server economie in stand te houden.

Quests in overvloed

Zodra je de eerste paar tutorial quests hebt gedaan en je losgelaten wordt in de wereld zul je zien dat er erg veel quests op de map staan. Je eerste instinct zegt misschien dat je ze allemaal moet oppakken, maar ik ben hier om te zeggen dat je dat vooral niet moet doen.

Final Fantasy XIV kent drie soorten quests. De eerste zijn de Side Quests. Deze zijn te herkennen aan de iconische goudgele uitroeptekens op de map en boven de hoofden van de NPC’s. Deze quests geven je XP en hier en daar wat nieuwe wapens of uitrusting. Dan heb je de zogeheten Blue Quests. Deze lijken op de Side Quests, maar de naam zegt het al: het icoontje is Blauw in plaats van Goud. Deze quests unlocken iets: een nieuwe dungeon, nieuwe features voor bijvoorbeeld de kleur van je kleding, een nieuwe mount of zelfs een nieuwe class. Als laatste heb je de Main Story Quest, ook vaak de MSQ genoemd. Deze herken je aan het vlammende meteoor-icoontje. Deze quest is de volgende stap in het verhaal.

Omdat je meerdere classes op één character kunt spelen is het juist aan te raden om zo veel mogelijk side quests over te slaan en je puur op de blauwe quests en MSQ te richten. Met alleen de MSQ krijg je genoeg experience om het spel van begin tot einde te spelen en de blauwe quests unlocken meer features om mee te spelen. Dan hou je de side quests juist over om een volgende class te levelen.

[image_with_animation image_url=”37115″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Classes en jobs

Ik heb het tot nu toe gehad over classes, maar in Final Fantasy heb je ook nog jobs. Wat zijn nu jobs en wat zijn classes? Tijdens de character creation kies je een van de acht classes. Rond level 15 unlock je nog een negende, de Rogue. Als je eenmaal een class naar level 30 hebt gebracht, krijg je de mogelijkheid om je class te upgraden naar een job. Dit zijn de iconische Final Fantasy jobs, zoals Black Mage, Paladin en Dragoon.

Je krijgt na het voltooien van je Job Quest een Job Stone. Vergeet deze niet te equippen zodat je spontaan wordt omgezet naar je nieuwe job. Jobs bieden meer spreuken, vaardigheden en aanvallen. Het is een moment in het spel dat de trainingwieltjes er nu echt af zijn en je je ware potentie gaat laten zien.

Nieuwe blaadjes

Dit is maar een handjevol tips voor de beginnende Final Fantasy XIV-speler. Als laatste wil ik nog één ding benoemen: je zult een hoop mensen zien met een klein groen plantje naast hun naam. Die heb je zelf ook naast je naam staan als je net begint. Dit is het Sprout-icoontje. Het icoontje geeft aan dat deze mensen, net als jij, nieuw zijn. Ook zij zijn hun weg aan het zoeken in de wereld van Eorzea. Probeer elkaar te helpen en vraag om hulp indien nodig. Houd ook Pixel Vault in de gaten: binnenkort komen we met meer tips voor Final Fantasy XIV!

Deel dit artikel