Dit zijn de zes oudste videogame-franchises

Achtergrond
Maxime Buitenhuis op 13 december 2020
Dit zijn de zes oudste videogame-franchises

De échte oude rotten in het vak

Videogames gaan al langer mee dan de meesten doorhebben. In het geval van onderstaande games is dat een stuk langer dan we doorhebben. Ze zijn niet alleen pioniers in het veld van de videogames, maar ze hebben ook nog eens genoeg succes genoten voor verschillende opvolgers.

De franchises in deze lijst hebben regelmatig een nieuwe release gehad, dus losse games zijn niet meegeteld. Want in dat geval is Tennis For Two (1958) absoluut de oudste videogame waarvan we kennis hebben. Deze voorganger van Pong werd door William Higinbotham ontwikkeld op een Donner Model 30 analoge computer, en wordt daarmee gezien als een grote voorloper van de moderne videogame. Zonder verder oponthoud: hier zijn de zes franchises die het langst meegaan.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

The Oregon Trail (oudste 1971, nieuwste 2018)

[divider line_type=”No Line”][nectar_image_comparison image_url=”33999″ image_2_url=”34005″]

1985: Apple 2 | 2011: Nintendo 3DS

Dit is wellicht niet de meest bekende titel voor iedereen, maar hij gaat wel het langste mee. The Oregon Trail zag voor het eerst het licht in 1971 en is sindsdien in verschillende geüpdatete edities (met nieuwe features) uitgegeven. Ook is er een bordspelvariant uitgebracht. Met 46 jaar en twee maanden tussen de eerste en de meest recente game is het bij verre de oudste franchise in deze lijst. 

De games vallen binnen het genre ‘edutainment’; de originele Oregon Trail werd ontwikkeld om schoolkinderen iets te leren over het leven van een pionier in de 19e eeuw. Docenten Don Rawitsch, Paul Dillenberger en Rebecca Heineman wilden een interactieve manier ontwikkelen om lesstof over te brengen. Als je Netflix’ High Score gezien hebt kan het overigens dat de naam Rebecca Heineman een belletje doet rinkelen: zij was ook de eerste winnaar ooit van een Amerikaanse nationale videogamewedstrijd. In 1980 won zij het kampioenschap Space Invaders in zowel Los Angeles als New York.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Pac-Man (oudste 1980, nieuwste 2020)

[divider line_type=”No Line”][nectar_image_comparison image_url=”34003″ image_2_url=”34004″]

1980: arcade | 2020: mobile

De eerste Pac-Man-game werd in 1980 op de markt gebracht door Bandai Namco Entertainment. Het verhaal gaat dat bedenker Toru Iwatani een punt pizza afsneed en zo op het idee kwam voor een nieuwe videogame. Destijds was het natuurlijk een arcadegame, maar later kon je Pac-Man ook spelen op onder andere de Game Boy Advance,  Xbox, PC en PlayStation. Door de jaren heen zijn verschillende nieuwe verhaallijnen en personages geïntroduceerd (waarvan Ms. Pac-Man ongetwijfeld de bekendste is). 

Tussen de oudste en de nieuwste Pac-Man games zit 40 jaar verschil: in oktober van dit jaar zagen de meest recente uitgaven Pac-Man Mega Tunnel Battle en Pac-Man Geo het licht. In die laatste kun je met behulp van Google Maps van echte straten een doolhof maken om in te spelen. Tof. Ondertussen is de cirkel rond, want in 2015 kwam ook een nieuwe arcadevariant van Pac-Man uit.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Mario (oudste 1981, nieuwste 2020/2021)

[divider line_type=”No Line”][nectar_image_comparison image_url=”34006″ image_2_url=”34014″]

1981: arcade2017: Nintendo Switch

Waarschijnlijk verbaast het je niet dat de naam Mario in dit lijstje te vinden is. Nintendo was al redelijk vroeg als ontwikkelaar te vinden op de videogamemarkt. Voor die tijd maakte het Japanse bedrijf met name hanafuda-speelkaarten. Mario was niet de eerste game van de hand van Nintendo, maar resulteerde wel in hun langst lopende franchise.

Die franchise begon bij Donkey Kong, een door Shigeru Miyamoto ontworpen arcadegame die in 1981 werd uitgebracht. Onze held in overalls maakte daar zijn eerste verschijning. Sindsdien zijn er meer dan 300 verschillende Mario-games gemaakt en 653 miljoen exemplaren verkocht. Dat is goed voor ruim 33 miljard dollar, waarmee het bij verre de meest winstgevende videogame-franchise ooit is. De Mario-serie is uitgebreid met personages als Luigi, Yoshi en Wario, die ook elk hun eigen games in de franchise hebben gekregen.

 Nintendo bracht dit jaar ter ere van het 35-jarige jubileum van Super Mario Bros. de klassieke Game&Watch-handheld opnieuw uit. Daarnaast is een drietal 3D-games heruitgegeven als Super Mario 3D All-Stars en komt in februari een geüpdatete versie van Super Mario 3D World + Bowser’s Fury. Daarmee zit 39 jaar en 7 maanden tussen de oudste en de nieuwste Mario-game.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Galaxian (oudste 1979, nieuwste 2019)

[divider line_type=”No Line”][nectar_image_comparison image_url=”34009″ image_2_url=”34008″]

1979: arcade | 2011: Xbox 360 / PlayStation 3

Deze shoot’em up-franchise gaat al mee sinds 1979 en heeft sindsdien meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht, waarmee het een van Bandai Namco’s best verkopende series is. Galaxian was gebaseerd op Space Invaders en dat is duidelijk te zien in het origineel. Deze was in eerste instantie een arcadekast en is later geport naar de Atari 2600, Commodore 64 en de eerste Apple PC. Daarna zijn er nog meer consoles van een versie van Galaxian voorzien. 

In plaats van levels heeft de game vlagen van vijanden die je aanvallen. Wat Galaxian echt uitdagend maakt, is het feit dat er geen power-ups of boosts zijn. Je verdient bij 5000 punten een extra leven, that’s it. Het record voor de hoogste score ooit staat op 1,653,270, in 2009 behaald door de Nederlandse Aart van Vliet. Een knappe prestatie, als je het ons vraagt.

De nieuwste game in de franchise, Galaga Revenge, kwam in 2019 uit. Daarmee zit 39 jaar en 3 maanden tussen de oudste en de nieuwste game. Galaga Revenge is gratis te spelen op iOS en Android.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Space Invaders (oudste 1978, nieuwste 2017)

[divider line_type=”No Line”][nectar_image_comparison image_url=”34011″ image_2_url=”34010″]

1978: arcade1999: PC, PlayStation, Nintendo 64, Game Boy Clor

In 1978 bedacht Tomohito Nishikado Space Invaders. Hij was geïnspireerd door Star Wars, The War of the Worlds en Atari Breakout. Het resultaat mag er zijn: een heerlijke arcadegame die later zelf de inspiratie is geweest voor heel wat andere videogames.  

Space Invaders kwam in eerste instantie uit als arcadesysteem en heeft daarna via Atari-consoles zijn weg naar de huiskamer gebaand. De versie voor de Atari 2600 was de eerste officiële gelicenseerde arcade game ooit. Space Invaders 2 werd in 1979 al uitgebracht – een productietijd die voor moderne games echt ondenkbaar is. Sindsdien zijn er meer dan 20 titels verschenen op verschillende platforms. In 2017, 38 jaar en 11 maanden na de originele game, kwam Arkanoid vs. Space Invaders uit voor iOS en Android.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Wolfenstein (oudste 1981, nieuwste 2019)

[divider line_type=”No Line”][nectar_image_comparison image_url=”34013″ image_2_url=”34012″]

1981: arcade | 2019: PC, Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch

Muse Software bracht in 1981 de game Castle Wolfenstein uit. In deze voorloper op het stealth-avontuurgenre speel je als een Amerikaanse soldaat in een Nazifort. In latere games speel je onder andere in Berlijn in de Tweede Wereldoorlog en in een toekomst waarin de Nazi’s de oorlog gewonnen hebben. 

Voor het grootste deel van de franchise is het hoofdpersonage de Joodse Pools-Amerikaanse legerkapitein William Blazkowicz. De nieuwste titel Wolfenstein: Youngblood werd in 2019 uitgebracht, bijna 38 jaar na de eerste game. In Youngblood nemen Blazkowicz’ twee dochters het stokje van hem over. Hoe dan ook is en blijft de kern van de franchise het slachten van Nazi’s. Dat gaat nooit vervelen.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

De kans is dik aanwezig dat je een game uit een van de bovenstaande franchises thuis hebt liggen. Misschien is dit een goed moment om het stof eraf te blazen en hem weer een keertje op te starten.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel