Dit moet je weten over Google Stadia

Achtergrond
Robert Zomers op 13 april 2020
Dit moet je weten over Google Stadia

Alles over streaming, de games en het abonnement

Google Stadia is eindelijk gratis beschikbaar voor iedereen en om gamers de huidige crisis door te helpen, gooide de techgigant er ook nog eens twee gratis maanden Stadia Pro bovenop. Reden genoeg om de streamingdienst te proberen, maar misschien denk je nog steeds: wat is dat Google Stadia nou eigenlijk? Daarom zetten we alle feiten voor je op een rij.

Google wil met Stadia de gamewereld op zijn kop zetten door iedereen de kans te geven om overal en altijd te spelen. Dat kan sinds vorige week gratis, door naar stadia.com te gaan of de app te downloaden voor iOS of Android. Je moet dan nog wel games kopen of een Pro-abonnement afsluiten.

Wat kost het Stadia Pro-abonnement?

Stadia was in eerste instantie alleen te gebruiken door een pakket te kopen met de speciale Stadia-controller, maar sinds begin april kan iedereen gebruik maken van de dienst. Tot en met mei 2020 hoeven gebruikers ook niet te betalen voor een Pro-abonnement, wat betekent dat iedereen meteen een aantal games gratis kan proberen. 

Na de proefperiode kost een Stadia Pro-abonnement € 9,99 per maand. Daarvoor krijg je elke maand een paar games om te spelen en de mogelijkheid om in 4K-resolutie te streamen. Tijdens de proefperiode kan iedereen games in 4K spelen, al heeft Google de kwaliteit vanwege de toename aan dataverkeer door de coronacrisis standaard op 1080p gezet. 

De Stadia Pro-games die je op dit moment bij de proefperiode krijgt, zijn: 

  • Destiny 2: The Collection
  • Grid (2019)
  • Gylt
  • Serious Sam Collection
  • Spitlings
  • Stacks on Stacks
  • SteamWorld Dig 2
  • SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech
  • Thumper
[image_with_animation image_url=”20960″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Google zal ‘met regelmaat’ nieuwe games toevoegen, al is er geen vast aantal games per maand toegezegd.”

Stadia is geen Netflix voor games

Bij het Stadia Pro-abonnement wordt vaak gedacht dat je hiermee onbeperkt kunt gamen, maar dat is zeker niet het geval. Het Pro-abonnement is vooral bedoeld om in betere kwaliteit te gamen en als bonus krijg je soms een gratis game om te spelen. Verder moet je de games meestal zelf kopen, zoals je dit bijvoorbeeld ook doet voor games die je koopt via Steam.

De gratis games zijn te vergelijken met een PlayStation Plus- of Xbox Live-abonnement, waarbij je af en toe titels gratis kunt spelen zolang je abonnement loopt. De eerste game die op deze manier te spelen zal zijn is Destiny 2, met alle DLC. Daarna zal Google ‘met regelmaat’ nieuwe games toevoegen, maar er is geen vast aantal games per maand toegezegd. Tot nu toe zijn er elke maand in ieder geval twee games toegevoegd, waaronder Thumper, SteamWorld Dig 2 en Grid. Naast de gratis games, krijg je ook extra korting op games die je koopt voor Stadia.

[image_with_animation image_url=”28137″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Hoe snel moet je internet zijn?

Voor je een Pro-abonnement afsluit om in 4K te gamen, is het wel handig om even te kijken of je internet snel genoeg is, want streamen in 4K vergt de nodige bandbreedte. De laagste door Google aanbevolen internetsnelheid is 10 Mbps. Je kunt games dan met 60 fps in een resolutie van 720p spelen. 

Wil je de kwaliteit opschroeven naar HD, dan moet je tenminste 20 Mbps hebben. Dan kun je games in 1080p spelen en de HDR-effecten aanzetten als je televisie dit ondersteunt. Voor de optimale streamkwaliteit geeft Google het advies van 35 Mbps. Je kunt games dan in 4K streamen naar je televisie, mits je dus het Pro-abonnement hebt.   

De gemiddelde internetsnelheid voor Nederlandse huishoudens ligt momenteel rond de 35 Mbps. Controleer dus even of je verbinding snel genoeg is om in 4K te kunnen streamen. Dit kan via de website van Google

[image_with_animation image_url=”28138″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Controller of toetsenbord en muis

Hoewel Google speciaal een controller heeft ontwikkeld voor Stadia, kun je games ook met andere controllers spelen via de streamdienst. Als je een PlayStation 4-controller of Xbox One-controller hebt liggen, kun je deze ook gebruiken om games via Stadia te spelen. Op pc kun je daarnaast gewoon een toetsenbord en muis gebruiken om te gamen.

Nog niet alle functies beschikbaar

Hoewel het erop lijkt dat Google wat betreft de basisfuncties over de brug komt, zijn een aantal belangrijke onderdelen nog niet beschikbaar. Zo is de veelbelovende connectie met YouTube Gaming nog niet aanwezig. Ook worden nog niet alle platformen ondersteund. 

Zo kun je wel de winkel van Stadia checken op je iPhone, maar wordt spelen op de iOS-app nog niet ondersteund. Voor Android werkt dit tot nu toe alleen op Pixel-telefoons van Google en een beperkt aantal modellen van andere fabrikanten. De meeste gebruikers zijn daarom aangewezen op streamen via de Chrome-browser op een computer of via een Chromecast op hun televisie.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel