Pokémon TCG Zacian en Zamazenta thema decks

Review
Bianca van Steeg op 1 juni 2020
Pokémon TCG Zacian en Zamazenta thema decks

De legendes van de Galar regio

We zijn nu al een aardig poosje verder sinds de nieuwste generatie Pokémon-games is uitgebracht. Met deze generatie zijn veel nieuwe Pokémon geïntroduceerd, waaronder natuurlijk de nieuwe legendarische Pokémon Zacian en Zamazenta. En wat betekent een nieuwe generatie Pokémon voor de Trading Card Game (TCG)? Juist: een compleet nieuwe collectie mét nieuwe decks.

Op 1 mei 2020 is de nieuwste set van de Pokémon TCG uitgebracht: Sword & Shield Rebel Clash. Dit is de tweede set kaarten met de nieuwste generatie Pokémon. Met deze set komen 209 nieuwe kaarten, inclusief alle secret rares. In een vorig artikel hebben we je uitgelegd hoe de basis van de Pokémon TCG in elkaar steekt. Hier hebben we ook kort gesproken over de verschillende formaten van de toernooien; onder andere het thema deck format. Vandaag gaan we een kijkje nemen naar de Zacian en Zamazenta thema decks van Rebel Clash.

Je ‘wapenarsenaal’

De Pokémon waar het deck omheen is gebouwd is al genoemd in de naam van elk deck. Deze keer gaat het dus om de legendarische Pokémon Zacian en Zamazenta. In de games hebben deze Pokémon twee vormen; met de Rusted sword (voor Zacian) of de Rusted shield (voor Zamazenta) en zonder deze items. Met zijn item is Zacian een Fairy/Staal-type, en Zamazenta is een Vecht/Staal-type. De vorm die ze aannemen in de TCG is gelijk aan de vorm met de items. Beide decks zijn daarom van het Staal-type. Het Zamazenta-deck bevat, naast natuurlijk Zamazenta, ook de evolutielijnen van Corviknight, Bisharp en Ferrothorn en bevat ook Duraladon. Het Zacian-deck bevat daarentegen de evolutielijnen van Unfezant, Galarian Perrserker en Probopass en bevat ook Hawlucha.

In de Trainer-kaarten is er tussen de twee decks nauwelijks verschil te zien. Beide decks bevatten de Supporter-kaarten Dan, Hop, Poké Kid, Professor’s Research en Sonia. Verder bevatten ze de Item-kaarten Great Ball, Metal Saucer, en Switch. Beide bevatten ook achttien metal Energy-kaarten. Het enige verschil is dat het Zamazenta-deck Potions bevat, en het Zacian-deck de Pokémon Catcher. Dit maakt het Zamazenta-deck iets meer defensief, aangezien je je eigen Pokémon kunt healen. Tegelijkertijd maakt het het Zacian-deck wat agressiever, omdat je de mogelijkheid hebt om bij je tegenstander benched Pokémon te wisselen met de active Pokémon.

Wat opvalt is dat Zacian en Zamazenta vrijwel gelijk staan aan elkaar; beide hebben 120 HP en twee aanvallen waarvan een 30 schade aanbrengt en de ander 120. Bij Zacian is het extra effect voor deze eerste aanval (Energy Stream) om een staal Energie-kaart van je aflegstapel aan deze Pokémon te binden. Bij Zamazenta’s eerste aanval (Guard Press) neemt hij zelf 20 minder schade tijdens de beurt van je tegenstander. Zamazenta kan na zijn tweede aanval (Power Rush) de beurt erna niet aanvallen als je munt hebt gegooid, terwijl je bij Zacian twee Energie-kaarten op je aflegstapel moet leggen (als je munt gooit) na gebruik van zijn tweede aanval (Smashing Edge).

[image_with_animation image_url=”29483″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”29482″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Wat doen ze goed en wat minder?

Een nadeel aan het Zacian-deck, is dat Zacian eigenlijk de enige echt sterke Basic-Pokémon is. Voor de rest heeft het deck drie evolutielijnen, en van al deze lijnen is de Basic-Pokémon niet erg sterk waardoor je dus echt de Stage 1 of Stage 2 evoluties nodig hebt. De mogelijkheden om kaarten te trekken compenseert dit wel enigszins. Maar je zou toch maar net de pech hebben dat je net niet de evolutie trekt die je nodig hebt…

Het nadeel aan het Zamazenta-deck, is dat vrijwel alle Pokémon van het Staal-type zijn. Rookidee en Corvisquire zijn de enige Pokémon van het Normaal-type. Dit zorgt ervoor dat bijna al je Pokémon dezelfde zwaktes hebben. Een deck met het type Pokémon waar je zwak tegen bent, kan dus vrij makkelijk over je hele deck heen walsen.

Een sterk punt in het Zacian-deck is de combinatie van Zacian’s Smashing Edge en Energy Stream. Als je vier staal Energie-kaarten aan Zacian hebt gebonden, kun je Smashing Edge gebruiken en als je dan munt gooit (en dus twee Energie-kaarten op de aflegstapel moet leggen) heb je nog twee Energie-kaarten over. Dit is genoeg om Energy stream te gebruiken tijdens je volgende beurt, waarmee je dus één van deze Energie-kaarten terug kunt halen naar Zacian. Als je geen Energie-kaarten meer in je hand hebt, kun je alsnog kort op elkaar Smashing Edge gebruiken. Ook heeft het deck een redelijke mix van Vecht-, Staal- en Normaal-types Pokémon waardoor er niet één type is die jou volledig kan vernietigen.

In het Zamazenta-deck is Zamazenta niet de enige sterke Basic-Pokémon. Duraludon zit namelijk ook in dit deck, een Staal-type Basic-Pokémon die met drie Energie-kaarten (twee staal, één kleurloos) al 110 schade kan aanbrengen met zijn Power Beam aanval. Deze aanval heeft daarbij ook geen nadelen na gebruik. Het mogelijke bijeffect van Zamazenta’s aanval Power Rush is verder niet heel nadelig.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel