Pokémon TCG Vivid Voltage set

Review
Bianca van Steeg op 4 december 2020
Pokémon TCG Vivid Voltage set

Pikachu is aangekomen...

Volgend jaar viert Pokémon haar 25-jarige jubileum al en we worden er elke dag aan herinnerd dat de hype nooit is uitgestorven. Op 13 november 2020 is de laatste Pokémon TCG set voor dit jaar uitgekomen: Sword and Shield Vivid Voltage. Deze vloog zowel digitaal als fysiek van alle schappen af. De prijzen voor de boosterboxen schoten bij veel winkels ook al verder omhoog dan we bij de meeste sets zien. Gelukkig heb ik er zelf ook een kunnen bemachtigen, samen met de theme decks.

Wat zit er nou eigenlijk in deze set dat hem zo populair maakt? Ik neem een uitgebreid kijkje naar de verschillende Pokémon die er te vinden zijn in de set. Ook kijk ik naar de verschillende uitvoeringen, van die van de kaarten tot de verpakkingen, to de Elite Trainer Boxen (ETB’s) en niet te vergeten: de nieuwe Amazing Rare-kaarten.

Tip

Niet bekend met de Pokémon TCG maar heeft het wel je interesse? Lees even deze handige guide door om te leren waar het allemaal over gaat.

Hype, hype, hype…

Oké, laten we eerst het overduidelijke uit de weg ruimen: de Pikachu-hype. De gele muis lijkt verkozen te zijn tot de mascotte van deze set. Op zowel de ETB’s als de boosterboxen en op een deel van de booster packs neemt hij alle ruimte in beslag. Niet alleen op de verpakkingen speelt hij een grote rol, hij heeft in deze set ook zijn eigen V- en VMax-vorm met bijbehorende Full Art en Rainbow Art gekregen. Deze keuze vind ik zeker terecht, aangezien onze gele vriend dit jaar alleen in de Sword and Shield base set is voorgekomen als basis Pokémon.

Wat ik dan wel weer onterecht vindt: deze set heeft wederom een Charizard. Het is dan wel ‘maar’ een rare card, maar dan nog. Dit is de derde set op rij waar hij in voorkomt. In Darkness Ablaze heeft hij al zijn eigen V- en VMax-vorm gekregen, in Champion’s Path kreeg hij een Rainbow Art en ook een Shiny-vorm en zelfs een van de theme decks is op Charizard gebaseerd. 

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Charizard ook een top-Pokémon. Toch had ik liever gezien dat de andere Kanto starters ook een beetje liefde hadden gekregen dit jaar. In Champion’s Path hebben we een Venusaur V-vorm gekregen, maar daar houdt het ook mee op. Blastoise hebben we dit jaar helemaal niet zien voorkomen binnen de sets.

Een wirwar aan generaties

Misschien spreekt mijn liefde voor structuur en logica hier te veel, maar afijn. Natuurlijk zijn we gewend dat elke set een mix is van de verschillende generaties Pokémon. Wat gevoelsmatig voor mij dan niet klopt, is het feit dat we bijvoorbeeld de Charmander line-up hebben gekregen maar niet de Bulbasaur of Squirtle line-up. Hetzelfde geldt voor de Eeveelutions: Jolteon, Flareon en Vaporeon komen in deze set terug. Dan had ik ook graag gezien dat een aantal van de andere Eeveelutions ook toegevoegd waren. 

Daarnaast zien we Dialga terug in deze set, wat ik erg leuk vind want de vierde generatie blijft toch echt wel mijn favoriet, en ook Shaymin is van de partij. Ik mis dan wel weer Palkia en Giratina. Hetzelfde verhaal gaat op voor Lugia, zijn counterpart Ho-Oh is ook nergens te vinden. Mochten deze missende Pokémon nog in een volgende set toegevoegd worden, dan ben ik weer iets blijer, maar het feit dat ze hier ontbreken zorgt voor mij wel dat het iets minder als een complete set voelt. 

[image_with_animation image_url=”33845″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Amazing Rare

De Amazing Rare-kaarten spatten er meteen uit als je de card list gaat bekijken. Zes verschillende Pokémon zijn uitgebracht van deze kaartsoort: Celebi, Raikou, Jirachi, Zacian, Zamazenta en Rayquaza. Ze zijn te herkennen aan een nieuw gekleurd symbooltje links onder in de hoek van de kaart en de glimmende regenboogkleuren rondom de afbeelding van de Pokémon. 

Dat deze kaarten erg gewild zijn, is goed te merken. Gemiddeld gaan deze kaarten per stuk de deur uit voor € 30. Ze zijn ook vrij zeldzaam: in een boosterbox van 36 pakjes (dus 360 kaarten) heb ik slechts twee stuks gevonden.  Sowieso heb ik altijd al een zwak gehad voor al het kleurrijke dat glimt, dus het is geen verbazing dat ik groot fan ben van deze kaarten. 

Wat ik wel zonde vind, is dat de gold cards van deze set enorm tegenvallen. Tenzij je grote fan bent van Galarian Obstagoon of Oranguru denk ik dat je hetzelfde zult denken. Dit zijn namelijk de enige golden Pokémon, gevolgd door vier golden Trainer-kaarten.

[image_with_animation image_url=”33849″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”33850″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”33859″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De verpakkingen

De afbeeldingen op de boosterboxen vind ik niet heel erg denderend. Ik snap de keuze om deze op Pikachu en Zarude (de nieuwste mythische Pokémon) te baseren, maar dit botst ook best wel met elkaar. De kant van de box waar we Pikachu op zien is licht van kleur en oogt vrolijk. De bovenkant waar we Zarude op zien oogt dan juist weer heel donker en dramatisch. Nogal een contrast. 

Dit contrast is minder sterk in de vier uitvoeringen van de boosterpacks. Sterker nog, ik vind deze afbeeldingen juist vrij harmonieus als je ze op de ‘juiste’ manier naast elkaar legt: Celebi is ontzettend kleurrijk en vrolijk met de regenboog zoals we die bij de Amazing Rares zien, Pikachu is nog steeds zo kleurrijk en vrolijk, maar al minder dan Celebi, Orbeetle wordt al donkerder en dramatischer en dan heb je Zarude als de meest donkere en meest dramatische. 

Van dit donkere en dramatische is niks terug te zien op de verpakking van de ETB. Het felle oranje van de achtergrond met de donkere, oranje lichtflitsen spat er meteen uit. Als dat je aandacht nog niet genoeg trekt, is er ook nog de VMax-vorm van de gele muis op de verpakking die niet te missen valt. 

[image_with_animation image_url=”33851″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Theme decks

Mensen die bekend zijn met de TCG weten dat de theme decks bij elke set heel fijn zijn om mee te spelen als je nog niet je eigen deck kunt bouwen. De theme decks zijn kant en klare decks van 60 kaarten met de accessoires die je nodig hebt. Dit zijn een speelmat voor één speler, damage counters en een regelboekje. Puur een kwestie van uitpakken en spelen dus. 

Allereerst hebben we het Charizard deck. Ik blijf hiermee bij mijn punt dat Charizard ook weer niet zó veel aandacht verdient, maar afijn. Alleen al Charizard zelf is een absoluut beest. Met slechts twee energiekaarten doet hij met Royal Blaze 100 damage plus 50 extra damage voor elke Leon supporter card in je discard pile. Zijn ability Battle Sense (waarmee je één keer per beurt naar de bovenste drie kaarten van je deck mag kijken, er één van in je hand mag doen en de andere twee naar je discard pile verplaatst) maakt het makkelijk om allebei de Leon supporters uit je deck in je discard pile te hebben en zo elke beurt 200 damage te doen, zonder iets in te leveren.

Dan hebben we het Drednaw deck. Deze is qua aanvalskracht al een stuk minder indrukwekkend. Je hebt namelijk vier energiekaarten nodig om 140 damage te doen. Het kan best wel wat tijd kosten om dat bij elkaar te krijgen. Het voordeel is wel dat Drednaw slechts een stage 1 Pokémon is en Charizard een stage 2. Je hoeft dus maar een keer te evolueren, in plaats van twee. 

In het Drednaw deck is je powerhouse eigenlijk Samurott. Met zijn ability Shell Armor krijgt hij standaard 30 minder damage van aanvallen. Daarbij kost zijn aanval Aqua Wash slechts drie energiekaarten. Deze aanval doet 120 damage en je mag twee energiekaarten van de active Pokémon van je tegenstander verplaatsen naar zijn hand. Best een groot nadeel voor je tegenstander dus, omdat hij/zij twee beurten nodig zal hebben om deze energiekaarten terug te geven aan de active Pokémon (tenzij hij of zij een speciale ability of trainerkaart heeft).

[image_with_animation image_url=”33852″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”33853″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel