Betreed het domein der dino’s in Jurassic World Dominion

Vooruitblik
Steve Hetem op 4 februari 2022
Betreed het domein der dino’s in Jurassic World Dominion

Dino’s spotten in je achtertuin

Het is het jaar 2022. Het jaar dat de bioscopen weer open mogen en dat dinosaurussen misschien de aarde overnemen van de mens. Komende zomer komt dan eindelijk Jurassic World Dominion uit. Mocht het weer boven de 30 graden uitkomen, dan kunnen we in ieder geval binnen koel genieten van deze blockbuster.

Het heeft even geduurd, zoals alles, maar gelukkig zijn de bioscopen weer open. Voor de digitale kassa’s stonden laatst flinke rijen, ondergetekende moest een uur wachten voordat hij eindelijk kaartjes kon bestellen voor Spider-Man: No Way Home. Hopelijk hoeft dat niet voor Jurassic World Dominion, waar we weer kunnen uitkijken naar het acteerwerk van Bryce Dallas Howard en Chris Pratt terwijl ze proberen te overleven in een dino-eat-man-wereld.

Wat is Jurassic World Dominion?

Jurassic World Dominion speelt zich vier jaar na het vorige deel af. In die film experimenteerde men er lustig op los met dino’s om er levende, bestuurbare wapens van te maken. Ze gingen zo ver dat ze twee van de gevaarlijkste carnivoren uit de films genetisch combineerden: de bloeddorstige T-Rex en de intelligente velociraptors. Het resultaat was een moorddadige hybride die niks anders wilde dan jagen. Deel twee eindigde met een Tyrannosaurus Rex die een einde maakte aan deze hybride. Samen met alle andere gevangen dino’s, die bedoeld waren voor een illegale, internationale veiling, werd de T-rex losgelaten en zwerven ze nu vrij rond in de zonnige staat Californië.

Waarom wil ik het zien?

Ze hebben loslopende dino’s al eens laten zien in de Jurassic-franchise, waarin een T-Rex op zijn gemak rondwandelt door de stad San Diego, California. Bizar om te zien hoe die dino zwembadwater opslobbert als een huisdier om vervolgens een hond op te vreten. In Dominion zijn er meerdere dinosaurussen die vrij rondzwerven en het lijkt mij best bijzonder om te zien wat voor ravage ze nu zullen aanrichten. Puur vanuit wetenschappelijk oogpunt, natuurlijk.

De beschermers van deze prehistorische dieren komen weer terug, ditmaal aangevuld met oudgedienden zoals Dr. Alan Grant en Dr. Ellie Sattler uit de originele Jurassic Park. Ook Dr. Ian Malcolm laat zijn gezicht weer zien. Voorganger Jurassic World: Fallen Kingdom was positief ontvangen, maar het is de vraag of dat ook blijkt voor Dominion. Het is een flinke cast en ze hebben een belangrijke rol te spelen. Hopelijk gaat menselijk drama niet ten koste van de echte hoofdrolspelers.

Net als in Planet of the Apes is de mens niet de enige dominante soort op aarde en zullen we ons moeten aanpassen. In deze film zijn we niet per se de alfa’s van de natuurlijke wereld en is ons habitat een stuk kleiner. Misschien heeft een deel van de menselijke bevolking echt vette pech en komen de woorden van Dr. Ellie Grant uit. Deze geeft ze als reactie op Dr. Malcolm’s filosofische beschrijving van het zelfdestructieve gedrag van de mens, “God creates dinosaurs, God destroys dinosaurs. God creates man, man destroys God. Man creates dinosaurs.”

[image_with_animation image_url=”39467″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

“Dinosaurs eat man…
Woman inherits the earth.”

– Dr. Ellie Sattler

Hoelang moet ik nog op Jurassic World Dominion wachten?

Het duurt nog tot 09 juni 2022 voordat we deze film kunnen zien. Als er ook in Jurassic World 3 voldoende humor is, genoeg aandacht voor alle acteurs en een spannende twist, dan kan het hopelijk best succesvol worden. Tot die tijd staan de vorige films op Netflix, de korte film Battle at Big Rock op YouTube en anders is er ook de animatieserie Camp Cretaceous die ondertussen alweer vier seizoenen heeft.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Mocht je geïnteresseerd zijn, ik praat graag mee over dinosaurussen of de films. Wat is een van jouw favoriete soorten?

Deel dit artikel