Beeld: Eurovision
Europapa
Wie is Joost Klein?
Beeld: Eurovision
En waarom heb ik zijn liedje al een week in mijn hoofd?
Ik word ermee wakker en ik ga ermee naar bed: Europapa, Europapa, Europapa. Niet eerder greep een Nederlands Eurovisiesongfestivalliedje me zo bij de lurven. En ik ben blijkbaar niet de enige, want het nummer brak een nieuw record op Spotify, met 1,2 miljoen streams in Nederland op één dag. Het leven zonder Joost Klein is voorbij, maar hoe hebben we het zo lang volgehouden zonder hem?
Joost Klein is het gesprek van de dag en dat deed ook de herinneringen aan het Eurovisie Songfestival van vorig jaar weer opborrelen bij de koffieautomaat. Was het Jeangu Macrooy? Nee dat was twee jaar geleden, vorig jaar strandde de Nederlandse act al in de halve finale. Dat gaat ons met het Eurovisie Songfestival 2024 niet gebeuren, want de Nederlandse inzending Joost Klein is met Europapa letterlijk en figuurlijk overal.
Friesenjung
Wie van festivals houdt, kent Joost Klein waarschijnlijk al wel. Hij zette met zijn hit Friesenjung de Alpha op Lowlands en heel Duitsland op zijn kop. Het Duitstalige liedje is geïnspireerd op Englishman In New York en haalde bij onze oosterburen de nummer 1 in de hitlijsten. Net als Europapa zit er bij Friesenjung ook flink wat beat en tempo in.
Toch kan Klein bijzonder gevoelig uit de hoek komen. Dat liet hij zien met het liedje Florida 2009, wat een eerbetoon is aan zijn ouders die hij allebei verloor op jonge leeftijd. Zijn vader was degene die hem vertelde om groot te dromen en dat deed hij. Klein moest en zou naar het Eurovisiesongfestival.
De voorbereidingen voor zijn deelname begonnen al een paar jaar geleden, onder andere met een campagne en petitie om hem namens Nederland naar Mälmo te sturen. Zijn volgers steunden hem op social media door te pas en te onpas te schrijven: ‘Is Joost Klein niet degene die Eurovisie 2024 won?’. Met succes want op 11 december 2023 werd hij aangekondigd als Nederlandse vertegenwoordiger op het Eurovisie Songfestival 2024.
Echt Eurovisieliedje met een vleugje hardcore
Engels, Spaans, Frans en uiteraard Duits is te horen in Europapa. Dat is slim, want als andere landen woorden in je liedje herkennen, gaan ze meezingen en misschien zelfs wel op je stemmen. De inzet van Klein is dus duidelijk: hij gaat naar Mälmo om te winnen. Het liedje is er in ieder geval catchy genoeg voor en het stukje hardcore dat in het nummer is verwerkt zal veel mensen uit in ieder geval Nederland en Belgie terughalen naar de gabbertijd.
Met een verwijzing naar New Kids en meerdere regels Duits in het lied, kan Klein in ieder geval rekenen op de German vote. Zeker omdat hij in dat land sowieso al een grote hit is. Op Youtube is het een van de meest bekeken liedjes van alle Eurovisieinzendingen. Dat zegt natuurlijk niet alles; uiteindelijk is het aan de landen die op donderdag 9 mei in de halve finale mogen stemmen en uiteraard daarna in de finale in Mälmo op 11 mei.
Als songfestivalfan is het in ieder geval fijn dat Klein zoveel losmaakt in Nederland, want het gaat in ieder geval een editie worden die Nederland niet snel gaat vergeten. Europapa is voor mij een blijvertje in de playlists, al vind ik eigenlijk het outro van het liedje nog iets mooier, waarin hij terugdenkt aan zijn ouders en droomt over een wereld zonder grenzen.