Waar waren we met Stranger Things gebleven?

Achtergrond
Rachel Wennekes op 17 juni 2020
Waar waren we met Stranger Things gebleven?

Terug naar de jaren tachtig en vreemde wezens

Nu we ons allemaal opmaken voor het vierde, en wellicht laatste, seizoen van Stranger Things, leek het ons handig nog even terug te blikken op alles wat er de afgelopen drie seizoenen is gebeurd. Van een jongen die op mysterieuze wijze verdwijnt, tot mensen die overgenomen worden door bovennatuurlijke schepsels, wij blikken er hieronder op terug!

Spoiler

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. Wil je zeker weten dat je niets over Stranger Things te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

In 2016 ging het eerste seizoen van de Amerikaanse sciencefiction-horrorserie Stranger Things in première op Netflix. Het verhaal van deze bloedstollend spannende serie is ontwikkeld door de broers Matt en Ross Duffer. Na de lancering van het eerste seizoen werden zij overspoeld door positieve reacties van recensenten en kijkers van de serie. Het is dus niet voor niks dat Stranger Things na de start al meerdere prijzen gewonnen heeft. Tegenwoordig zijn series uit de nostalgische jaren tachtig een enorme hit. Ook Stranger Things lift mee op dit succes. Dus ga met ons mee terug naar de jaren tachtig en bereid je voor op het nieuwe seizoen door gauw verder te lezen over de afgelopen drie seizoenen.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Ondersteboven genieten

Het eerste seizoen bevatte acht zeer meeslepende afleveringen. Het verhaal begint in 1983, wanneer vier vrienden (Lucas, Dustin, Mike en Will) een potje Dungeons & Dragons spelen in de kelder van Mike. Op weg naar huis wordt Will achtervolgd door een bizar wezen. Hij vlucht naar de schuur naast zijn huis, maar wordt uiteindelijk toch gepakt door dit schepsel. Vanaf dat moment is Will Byers op twaalfjarige leeftijd uit het stadje Hawkins in Indiana verdwenen. De spanning is aan!

Zijn moeder Joyce schakelt politieagent Jim Hopper in om Will terug te vinden. Ook de vrienden van Will blijven niet veilig thuiszitten, maar helpen op hun iconische fietsen mee om hem terug te vinden. Uiteindelijk vinden ze wel iemand, maar dat is niet Will. In het bos vinden ze een meisje genaamd 011 oftewel Eleven oftewel El. El is ondertussen gevlucht uit een geheimzinnig lab. Ze was het zat proefkonijn te zijn voor allerlei experimenten van de Amerikaanse regering onder leiding van Dr. Brenner. Met haar bijzondere krachten is El erg waardevol voor het lab. Doordat het lab haar koste wat het kost terug wil hebben, brengt dit El en haar nieuwe vrienden vaak in groot gevaar.

Ondertussen raakt de zus van Mike, Nancy, ook verwikkeld in dit bijzondere verhaal, nadat haar vriendin Barbara verdwijnt en ze in een bos een glimp opvangt van een rare man. Of was het geen man? Omdat de broer van Will, Jonathan, foto’s maakte van Barb op het moment dat ze verdween, komen ze op deze manier samen met elkaar in contact en gaan ze op onderzoek uit.

Mike verstopt Eleven in zijn kelder voor zijn familie. Uiteindelijk kan El via een Dungeons & Dragons-speelbord een andere dimensie zien genaamd ‘The Upside Down’. Hier ziet ze dat een beest uit het dode lichaam van Barbara kruipt. Ook ziet ze dat Will zich in deze dimensie voor een monster verstopt. Ondertussen komt moeder Joyce erachter dat Will vanaf de andere kant met haar probeert te communiceren via de telefoon en lampen. Het resultaat: Joyce hangt alle kerstlampjes op die ze kan vinden. Will vertelt haar op die manier dat hij nog leeft, maar niet veilig is en dat zijn moeder moet vluchten.

Eind goed, al goed?

In de verdere zoektocht naar Will ontdekken Joyce en agent Hopper dat er ooit een meisje met mysterieuze gaven werd afgepakt van haar moeder en naar een lab werd gebracht. Ze stuiten op een moeder die voor zich uit aan het staren is en waar helaas niet meer mee te praten valt. De zus van deze vrouw beweert dat ze vroeger een kind had genaamd Jane, maar dat het laboratorium in Hawkins beweert dat ze een miskraam heeft gehad. Op deze manier zou het de wetenschappers gelukt zijn Jane van haar moeder af te pakken. De grote vraag is nu, is Jane eigenlijk Eleven?

Als het Hopper en Joyce uiteindelijk lukt om via de poort onder het lab waar Eleven vandaan komt naar de andere dimensie te gaan, gaan ze op zoek naar Will. Ondertussen vechten Mike, El, Lucas en Dustin op hun school met andere mysterieuze wezens, waaronder de gevreesde Demogorgon, met als resultaat dat El met dit schepsel verdwijnt om haar vrienden te redden. Net op tijd vinden Joyce en Hopper Will in ‘The Upside Down’ en na een succesvolle reanimatie nemen ze hem mee naar de normale wereld.

Alles lijkt weer bij het oude te zijn. De jongens spelen weer een potje Dungeons & Dragons in de kelder bij Mike, alleen zonder El. In het laatste gedeelte van seizoen één, zien we dat Hopper een paar koekjes achterlaat in een kist in het bos. Waarom en voor wie zou hij dit doen? Leeft Eleven dan nog?

Net als je denkt dat er een happy end aankomt, weet Stranger Things toch nog een grote cliffhanger te introduceren. Bij de familie Byers lijkt Kerst allemaal prima te verlopen, tot Will naar de badkamer gaat en een raar soort slak uitspuugt in de wasbak. Het lijkt op een schepsel wat thuishoort in de andere dimensie. Terug aan tafel bij zijn broer Jonathan en zijn moeder houdt hij frustrerend genoeg zijn mond hierover.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Terug van weggeweest

In het begin van het tweede seizoen wordt al gauw duidelijk dat we te vroeg hebben gejuicht. Will kan alles wat er in de andere dimensie gebeurd is nog niet achter zich laten. Hij heeft zonder het te weten een schepsel mee teruggenomen. Hij voelt aan bepaalde signalen in zijn nek dat er iets niet goed is en dat er iets in hem zit. Misschien komt het inderdaad door het rare gevoel in zijn nek, maar wij denken toch echt dat het eerder te zien is aan het ophoesten van slijmerige wezens.

Ondanks dit probeert iedereen het ‘gewone’ leven weer op te pakken, maar dit gaat niet iedereen even goed af. De moeder van Will is wel helemaal gelukkig nu ze haar zoon weer bij zich heeft. Ze heeft zelfs een nieuwe relatie met goedzak Bob. Mike voelt zich wat minder in de liefde nu hij Eleven moet missen. Hij mist haar zo erg dat hij elke dag contact met haar probeert te leggen via een walkie talkie.

Will heeft na zijn terugkeer uit ‘The Upside Down’ last van heftige aanvallen. Hij heeft hallucinaties waarbij het lijkt alsof hij transporteert naar de andere dimensie waarin we het monster genaamd de Mind Flayer tegenkomen. Hij maakt diverse duistere tekeningen waardoor de alarmbellen bij zijn moeder toch wel afgaan. Ze gaat met deze tekeningen naar politieagent Hopper, die bevestigt dat alles weer opnieuw gaat gebeuren. En ja hoor, hallo seizoen twee!

[image_with_animation image_url=”29955″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Het wordt al gauw duidelijk dat Eleven of El niet verdwenen is en door het bos dwaalt. Ze eet uit het kistje in het bos dat Hopper voor haar vult. Uiteindelijk trekt ze bij hem in en probeert hij zo goed mogelijk voor haar te zorgen. Niemand mag echter weten dat ze bij Hopper thuis verblijft. Ze wordt tenslotte gezocht door diverse figuren die niet het beste met haar voor hebben.

De vriendengroep krijgt er een nieuw lid bij: (Mad) Max. Dit skateboardende meisje is nieuw op hun school en ze valt wel in de smaak bij Lucas en Dustin. Verder blijkt ze heel goed te zijn in het arcadehalspelletje Dig Dug. Max lijkt in eerste instantie geen interesse te hebben om met de jongens om te gaan, maar toch wil ze al snel meer weten van alle avonturen waar de jongens in belanden. Max heeft ook een oudere broer genaamd Billy. Hij wil niet dat Max met Lucas en Dustin omgaat. Billy is een echte pestkop, maar gezien zijn slechte opvoeding kan hij hier eigenlijk ook niet veel aan doen. Verder is Billy een populaire, stoere jongen. Dit is voor Steve, die eerder in seizoen één een relatie had met Nancy (de zus van Mike), een grote concurrent. Billy wordt later in de serie belangrijker.

Ondertussen merkt Dustin dat er iets vreemds leeft in zijn vuilnisbak. Hij neemt het mee naar binnen en besluit het te houden als huisdier (hij noemt hem Dart). Hij houdt zijn nieuwe huisdier, dat hij behandelt als een schildpad, geheim voor iedereen, inclusief zijn vrienden. Is dit wel slim? Wij weten het antwoord wel.

Eleven komt erachter dat ze waarschijnlijk een moeder heeft en gaat haar opzoeken. Na een paar gesprekken, vooral met de zus van haar moeder, ontdekt ze dat ze eigenlijk Jane heet. Ondanks dat haar leven nu een stabiele basis kan hebben en er voor haar gezorgd kan worden, kiest ze ervoor weg te gaan. Ze ontmoet op haar doortocht een groep rebellen. Al snel blijkt dat een van deze mensen ook speciale krachten heeft en uit hetzelfde lab afkomstig is als zij. Langzaamaan komen haar herinneringen terug: ze blijkt een soort verloren zus te hebben. Dit meisje heet Kali en zij leert El haar krachten te beheersen. Leuk feitje: omdat deze aflevering niet past bij de rest van het seizoen en omdat de rest van de cast er niet in voorkwam, is dit een van de meest gehate afleveringen van de hele serie. Eleven keert uiteindelijk toch terug naar Hawkins, want de plicht roept. Ze moet opnieuw haar vrienden redden.

Poppetje gezien, kastje dicht

Samen met Hopper gaat El op weg om de poort naar de andere dimensie te sluiten. Maar voor het zover is, proberen Joyce, Jonathan en Nancy het monster dat Will in zijn macht heeft eruit te trekken. Omdat het monster absoluut niet van warmte houdt, willen ze dat Will het monster eruit zweet. Dit doen ze door alle mogelijke warmtebronnen in het huis van Hopper aan te zetten. Met succes, want het monster verlaat het lichaam van Will. Uiteindelijk lukt het Eleven de poort naar ‘The Upside Down’ te sluiten en zien we allerlei Demodogs naar beneden vallen. Helaas wil dit niet zeggen dat als deze schepsels de weg naar onze wereld gevonden hebben, ze dit niet opnieuw kunnen doen.

Aan het einde van seizoen twee komt de waarheid boven tafel. Althans, een soort van waarheid. Er wordt bekendgemaakt dat het lab in Hawkins zich bezighield met illegale praktijken en dat de dood van Barbara in seizoen één mede hun schuld was. Alleen zou haar dood niet veroorzaakt zijn door een monster, maar ze zou vergiftigd zijn door een van hun experimenten. Het verhaal is een beetje verdraaid, omdat anders niemand het zou geloven. Hoe dan ook, er is in ieder geval gerechtigheid voor Barb! Het lab wordt gesloten en we zien het Amerikaanse leger wegrijden.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Russisch roulette

Het is niet te missen dat onze tienervrienden wat ouder worden en zich wat meer volwassen gaan gedragen. Ze krijgen allemaal een eigen mening en ontdekken ook steeds meer hoe leuk de liefde kan zijn. Mike is in de zevende hemel met Eleven, tot ergernis van Hopper die nu officieel haar vader is, en Lucas zit op een roze wolk met Max. Dat er steeds meer behoefte is aan liefde, geldt ook voor Dustin. Nadat hij terugkeert van een jongerenkamp probeert hij contact te leggen met een vriendin genaamd Suzie uit datzelfde kamp. Wanneer dat niet lukt, beginnen zijn vrienden aan het bestaan van dit meisje te twijfelen en laten ze hem achter. Wat de rest echter niet had voorzien, is dat hij per ongeluk een Russische boodschap onderschept.

Samen met Steve, Robin (een collega van Steve) en Erica (het zusje van Lucas) komt Dustin erachter dat er nog steeds geëxperimenteerd wordt in Hawkins. Dit keer niet door de Amerikaanse regering in het lab, maar door de Russen. Uiteindelijk leidt het onderzoek van onze jonge speurders hen naar een vreemde lift die ze naar een Russische basis brengt onder het nieuwe winkelcentrum van Hawkins genaamd Starcourt.

In de tussentijd komt Joyce erachter dat er zich nog steeds vreemde dingen afspelen in haar woonplaats. Nadat ze Hopper laat zien dat haar magneten niet meer blijven hangen, gaan ze samen opnieuw op onderzoek uit.

[image_with_animation image_url=”29960″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan

Ook de Mind Flayer heeft ondertussen niet stilgezeten. Hij is terug, en hoe… Hij voedt zichzelf met diverse ratten die over de vloer van een oude verlaten boerderij lopen. Zo bouwt hij zijn krachten op. Zijn doel is om uiteindelijk ook mensen in zijn macht te krijgen. Op die manier creëert hij een heel leger dat weer nieuwe mensen voor hem regelt, zodat hij al deze zielen over kan nemen. Mike, Lucas, Will, Eleven en Max komen hierachter. Een van deze overgenomen mensen blijkt Billy, de broer van Max, te zijn. We zeiden al dat hij een belangrijkere rol zou krijgen in de serie.

Samen met Nancy en Jonathan proberen Mike, Lucas, Will, Eleven en Max dit monster opnieuw en hopelijk voor altijd uit te schakelen. Helaas kost dit wel het leven van onze stoere badboy Billy. Op het laatste moment weet hij zijn eigen ziel weer terug te vinden en redt hij de rest ten koste van zichzelf. In datzelfde gevecht zien we dat Eleven alles op alles zet en al haar krachten bundelt met een enorme krachtexplosie tot gevolg. Daarna lijkt ze haar krachten kwijt te zijn. De vraag is of ze deze ooit nog terugkrijgt, maar wij vermoeden van wel.

Helaas blijkt Billy niet het enige verlies te zijn dat de kijkers nog te wachten stond. In de Russische kelder bleek opnieuw een poort naar de andere dimensie geopend te zijn die gesloten moet worden. Joyce en Hopper nemen deze taak op zich, maar ze hebben het probleem dat een sluipmoordenaar hen probeert te stoppen. Hopper en deze sluipmoordenaar raken in een lang gevecht naast de machine die de poort naar ‘The Upside Down’ openhoudt. Hij besluit dat zijn tijd is gekomen. Aangezien ze moeten opschieten om de poort te sluiten, wil hij dat Joyce vanuit de controlekamer de machine vernietigt. Na enige aarzeling lukt het Joyce de twee sleutels tegelijkertijd om te draaien en de machine te vernietigen. Er ontstaat een enorme explosie. Dat was het laatste wat we zagen van onze nobele politieagent Hopper.

Begin van een nieuw tijdperk

Na onder meer de dood van haar nieuwe geliefde Bob door een van de monsters aan het einde van seizoen twee en alle nieuwe gebeurtenissen in seizoen drie, is Joyce het helemaal zat. Ze verkoopt haar huis met een ontroerend afscheid tot gevolg. Will moet afscheid nemen van zijn vrienden Mike, Lucas, Dustin, Eleven en Max. Daarnaast moet Jonathan vaarwel zeggen tegen Nancy. Nu Hopper niet meer in beeld is, gaat Eleven mee met de familie Byers. Nu moet ook zij afscheid nemen van haar geliefde Mike. Betekent dit het einde van de vriendengroep en gaan Will en Eleven ooit nog terug naar Hawkins? We zullen moeten wachten op het antwoord in het volgende seizoen.

En dan nu de grote cliffhanger van het afgelopen seizoen, dé reden dat we allemaal zitten te springen om de releasedatum van seizoen vier. Aan het einde van het derde seizoen is te zien dat ergens op een Russische basis diverse gevangenen opgesloten worden. En dit schijnen niet alleen mensen te zijn. Blijkbaar houden ze ook een Demogorgon gevangen in een cel. Als ze van een gevangene af willen, zetten ze hem of haar bij dit schepsel achter de tralies.

Wat de reden is van de Russen om zich opnieuw te bemoeien met de andere dimensie en zich bezig te willen houden met deze monsters, is nog een raadsel. Wat we verder nog zien is dat de Russen een van hun gevangenen de bijnaam ‘de Amerikaan’ geven. Wie zou dat zijn? Zou dat onze politieagent Hopper zijn? Zou hij de explosie toch op een of andere manier overleefd hebben? We zagen tenslotte nooit zijn dode lichaam. Of is het Dr. Brenner die schijnbaar toch niet dood zou zijn? Je weet wel, de man die jarenlang experimenteerde op Eleven. We verwachten het antwoord te krijgen in seizoen vier!

[image_with_animation image_url=”29965″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
[image_with_animation image_url=”29966″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Nu we je bijgepraat hebben over alles wat we meemaakten in deze spannende serie, ben je helemaal klaar voor het vierde seizoen van Stranger Things. Wanneer deze precies op Netflix verschijnt, is helaas nog niet duidelijk. Kun je hier niet op wachten? Lees dan hier onze vooruitblik over wat je kunt verwachten en wat je moet weten over het nieuwe seizoen.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel