Waar waren we gebleven met Critical Role?

Achtergrond
Maxime Buitenhuis op 14 juli 2020
Waar waren we gebleven met Critical Role?

De dobbelstenen rollen weer, dus het is tijd voor een recap

Critical Role is na een pauze van drie maanden eindelijk terug! Dit is het langst dat de serie ooit weggeweest is sinds de start van de stream in 2015. Een opfrisser is daarom een goed idee. Ben je het verhaal een beetje kwijt of wil je instromen in deze campaign? Dan kun je hier teruglezen wat The Mighty Nein tot nu toe heeft meegemaakt.

De show, waarin een groep nerdy stemacteurs rond een tafel zit en Dungeons and Dragons speelt, heeft door de jaren heen heel wat fans verzameld. Nadat de eerste campaign werd afgesloten aan het einde van 2017, is er een tweede begonnen. Deze campaign gaat over de avonturen van de groep The Mighty Nein. Vorige week donderdag is de honderdste aflevering van de campaign gelivestreamd. Hoog tijd dus om even terug te blikken naar wat daaraan voorafging. Als je graag eerst iets meer wilt weten over wat Critical Role inhoudt, dan kun je dat in dit overzichtsartikel terugvinden. 

Spoiler alert!

Let op: dit artikel bevat zware spoilers voor aflevering 1-99 van de tweede campaign. Wil je zeker weten dat je niets over campaign 2 te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

[divider line_type=”No Line”][divider line_type=”No Line”][image_with_animation image_url=”30790″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”5px” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”No Line”]

De personages

Mollymauk “Molly” Tealeaf (Taliesin Jaffe) – Tiefling Bloodhunter. Molly werkt voor het circus als waarzegger/goochelaar.

Beauregard “Beau” Lionett (Marisha Ray) – Human Monk die verbonden is aan de orde van de Cobalt Soul. Beau ontmoette Caleb en Nott kort voordat ze in Trostenwald aankwamen.

Fjord Stone (Travis Willingham) – Half-orc Warlock met een verbintenis aan de mysterieuze god Uk’otoa.

Caleb Widogast / Bren Aldric Ermendrud (Liam O’Brien) – Human Wizard die in de leer is geweest bij een wrede meester. Zijn kat Frumpkin is altijd bij hem. 

Nott the Brave / Veth Brenatto (Sam Riegel) – Goblin / Halfling Rogue met plakkerige handjes: ze steelt graag geld, knopen en andere items. Nott en Caleb reisden al een tijdje samen voordat ze de rest van de groep ontmoetten.

Jester Lavorre (Laura Bailey) – Tiefling Cleric met een rijke achtergrond en een naïeve blik op de wereld. Zijj ontmoette Fjord in Port Damali en sindsdien reizen ze samen.

Yasha Nydoorin (Ashley Johnson) – Fallen Aasimar Barbarian uit Xhorhas die samen met Mollymauk voor het circus werkt voordat ze met de Mighty Nein meereist.

Caduceus Clay (Taliesin Jaffe) – Firbolg Cleric met een uitzonderlijke interesse voor de relatie tussen leven en dood.

De rol van Dungeon Master wordt natuurlijk gespeeld door Matthew Mercer. Hij leidt de vrienden langs alle avonturen, plaatsen en personages in het continent Wildemount.

[divider line_type=”No Line”][image_with_animation image_url=”30253″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”10px” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Belangrijke plaatsen en groeperingen

Dwendalian Empire – een groot rijk waar voornamelijk Humans wonen. Buiten de wethouders heeft de Cerberus Assembly behoorlijk wat macht. De hoofdstad is Rexxentrum, maar steden zoals Zadash zijn ook van invloed op de politieke staat van het rijk.

Menagerie Coast – deze regio ligt ten zuidwesten van de Dwendalian Empire en staat vooral bekend om de handel en de rijkdom van de inwoners. Grote steden zijn Port Damali en Nicodranas.

Xhorhas – een land ten oosten van het keizerrijk. Het noordelijke deel van Xhorhas wordt geregeerd door de Koningin Leylas Kryn, The Bright Queen, van de Kryn Dynasty.

Order of the Cobalt Soul – monniken en geleerden die hun leven hebben gewijd aan de godin van de kennis: Ioun. Hun hoofdkwartier in Zadash is gevuld met boeken, geschriften en waardevolle voorwerpen. Buiten kennis zijn de leden vaak ook op zoek naar nieuwe vechttechnieken en vervullen ze regelmatig de rol van spion of informant.

Cerberus Assembly – de meest krachtige magie-gebruikers van het rijk vormen de Cerberus Assembly. Sommige van hen nemen voltijdstudenten aan, terwijl andere leden zich voornamelijk bezighouden met politiek.

[divider line_type=”No Line”][image_with_animation image_url=”30791″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Een nieuw begin

De groep avonturiers ontmoet elkaar in een taveerne in het kleine plaatsje Trostenwald. Een reizend circus voert in het dorp hun show op en circusleden Mollymauk en Yasha zijn daarvoor aan het flyeren. In de taveerne komen zij een paar kleine groepjes reizigers tegen: Fjord, Jester en Beauregard, en Caleb en Nott. Wanneer de circusshow misgaat door een aanval van ondoden, moet de groep samenwerken. Ze verslaan de vijanden, maar worden er daarna van verdacht dat zij het incident hebben aangewakkerd. Nadat ze dit probleem opgelost hebben, besluiten ze samen verder te reizen. Ze reizen naar het noorden richting de stad Zadash. Ondertussen wordt duidelijk dat Beau zich een paar jaar geleden bij de Order of the Cobalt Soul heeft aangesloten.

Onderweg stoppen ze in het stadje Alfield, dat regelmatig aangevallen wordt door gnolls. De groep besluit te helpen door de gnolls te bevechten en de gevangengenomen dorpelingen te bevrijden. Terug in het dorp krijgen de avonturiers hun beloning, maar daarvoor moeten ze wel een naam opgeven. Vanaf dat moment gaan ze verder als The Mighty Nein: de reis gaat nu écht beginnen!

[image_with_animation image_url=”30800″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”No Line”][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Netwerken opbouwen in Zadash

De groep kent elkaar nog niet zo goed maar een aantal leden laat onderweg wat details vallen over hun familie of achtergrond. Zo wordt het duidelijk dat Jester de dochter is van de bekende Ruby of the Sea, een entertainer en courtisane die in de kustplaats Nicodranas woont. Fjord laat los dat hij graag meer over magie zou willen leren maar dat hij nooit echt de mogelijkheid heeft gehad.

Bij een plotse aanval op Zadash stort een deel van de Zauber Spire, een van de grote torens, in. De Nein komen een Drow tegen die bij de aanval betrokken was. Ze laten hem er met zijn gestolen artefact vandoor gaan, maar als de wachters hem tegenhouden en vermoorden, besluiten ze zelf een poging te doen deze buit te stelen. Het blijkt een krachtig en magisch voorwerp te zijn dat door zowel de Dwendalian Empire als de Kryn Dynasty heel gewild is. De Nein houden geheim dat ze deze ‘Beacon’ hebben gestolen en leren ondertussen iets meer over het conflict tussen de Empire en de Dynasty, een groepering die in het oostelijk gelegen rijk Xhorhas woont.

Naar aanleiding van post die Beauregard in Trostenwald heeft gestolen, komt de groep terecht bij de Gentleman. In de kelder van een kroeg houdt hij zich samen met zijn criminele bende schuil. De man kan duidelijk beter te vriend gehouden worden en daarom bieden de avonturiers hun diensten aan. Mollymauk wordt herkend door iemand die hij zich niet meer kan herinneren. Later geeft hij toe dat hij aan geheugenverlies lijdt en dat hij niets meer weet van de tijd voordat hij bij het circus ging, alleen dat hij levend begraven werd gevonden.

Tijdens het Harvest Close-festival doen de leden van de Nein mee aan een vechtcompetitie die ze uiteindelijk samen met een ander team winnen. Op de ceremonie komen invloedrijke mensen af, waaronder twee mages uit de vooraanstaande Cerberus Assembly, een groepering die politieke en militaire beslissingen maakt voor het rijk. Een van hen, Trent Ikithon, blijkt Caleb’s leermeester geweest te zijn. Na het gesprek met de mages laat Caleb iets van zijn verleden los aan Nott en Beauregard. Buiten het feit dat Ikithon wrede experimenten uitvoerde op zijn studenten, moesten zij als ultieme test hun eigen ouders vermoorden zodat zij nog maar één entiteit hadden aan wie ze verantwoordelijkheid moesten afleggen: Ikithon zelf. Na deze traumatische ervaring is Caleb gevlucht – een uitweg die hem uiteindelijk naar de Mighty Nein leidde.

[divider line_type=”No Line”][image_with_animation image_url=”30792″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Op het pad van de Gentleman

De Mighty Nein probeert zich voor zover mogelijk afzijdig te houden van de net gestarte oorlog tussen Xhorhas en de Dwendalian Empire. The Gentleman heeft hen een aantal lucratieve opdrachten voorgesteld en ze starten met een onderzoek naar een verdwenen smokkelaar in Labenda Swamp, een moeras ten noordoosten van Zadash. Fjord vindt een vreemde bol en raakt hem aan, waardoor hij prompt in een droomscenario terechtkomt. Daarin ziet hij zijn vroegere mentor met een soortgelijk item dat hij in iemands borstkas forceert. Fjord doet hetzelfde en ook na deze vreemde droom blijft de bol in zijn lichaam. Yikes.

De tweede opdracht van de Gentleman leidt de Mighty Nein richting Shady Creek Run, een stadje dat, zoals de naam al doet vermoeden, niet erg prettig is. Onderweg slaat het noodlot toe: Jester, Fjord en Yasha worden ’s nachts ontvoerd door slavenhandelaars die bekendstaan als de Iron Shepherds. Caleb, Beau, Nott en Molly gaan hen achterna in een gevaarlijk kat-en-muisspel. Mollymauk overleeft de gevaarlijke missie niet; tijdens een gevecht met de Shepherds wordt hij neergestoken door hun leider Lorenzo.

Gedreven door woede en angst zijn de overgebleven leden van de groep nog meer vastberaden hun vrienden terug te vinden en wraak te nemen op de Iron Shepherds. Ze worden bijgestaan door Caduceus, een Firbolg die in het afgelegen vervloekte bos woont. Wanneer de drie ontvoerde groepsleden zijn teruggevonden en bevrijd, besluit Yasha dat ze een tijdje alleen gaat reizen om het verlies van Molly te verwerken. Caduceus heeft het gevoel dat hij met de Nein verder moet reizen.

[divider line_type=”No Line”][image_with_animation image_url=”30793″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Niet zeeziek worden, we zijn pas net op weg!

De leden van de Mighty Nein reizen naar het zuiden om Nicodranas te bezoeken. Ze ontmoeten Jesters moeder Marion Lavorre, die door het hele rijk bekend is onder de naam The Ruby of the Sea. Ook komen ze Yasha weer tegen. Na een misverstand dat erg uit de hand loopt, zien de vrienden geen andere uitweg en stelen ze een schip om te water te vluchten. Op zee nemen ze de tijd om te reflecteren op hun acties van de afgelopen paar maanden én om een nieuwe naam op het schip te schilderen: The Mistake.

De bol die Fjord in zich heeft blijkt een object van de krachtige en mysterieuze god Uk’otoa te zijn. Fjord ervaart steeds meer lucide dromen waarin hij wordt geconfronteerd met het feit dat hij zich aan de god heeft gebonden. Zijn magische krachten zijn van deze band afkomstig en Uk’otoa heeft steeds meer eisen. Zo is het de bedoeling dat de god vrij kan breken uit de plaats waar hij nu vast zit. Daarvoor moeten zegels gebroken worden die zich op verschillende plekken op het land en in de zee bevinden.

De Nein moeten samenwerken met piraten, onder wie de kapitein Avantika. Zij blijkt ook een aanhanger van Uk’otoa en is vastberaden hem te bevrijden. Het eerste zegel wordt doorbroken, maar Fjord begint steeds meer te twijfelen aan zijn alliantie met de entiteit. Wanneer de groep het pirateneiland Darktow bezoekt, wordt Avantika geëxecuteerd wegens verraad. Haar schip wordt aan de Mighty Nein gegeven. Ondanks het feit dat Avantika nu geen druk meer op Fjord kan uitoefenen, zoekt en breekt hij het tweede zegel. Daarna beslist hij dat hij de veeleisende en waarschijnlijk kwaadaardige Uk’otoa achter zich wil laten zonder het derde zegel te zoeken.

[divider line_type=”No Line”][image_with_animation image_url=”30794″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

De andere kant van de oorlog

Wanneer de Mighty Nein weer aan land komt in Nicodranas, blijkt de oorlog zich flink uitgebreid te hebben. De avonturiers zijn ten slotte een aantal maanden op zee geweest en in die tijd is er van alles gebeurd. Vanuit zowel Empire als Dynasty worden slinkse acties ondernomen om de ander te verzwakken. Een van de aangevallen steden in de Empire is Felderwin. Nott vertelt dat ze zich zorgen maakt over Yeza, een vriend die daar woont, en na een paar nachtjes in Nicodranas vertrekt de groep richting Felderwin om polshoogte te nemen.

Eenmaal daar blijkt het stadje inderdaad in slechte staat te zijn. Nott geeft aan de groep toe dat Yeza haar man is en dat zij ook nog een zoontje hebben. Die blijkt veilig te zijn bij de buren. Het gezelschap treft Yeza niet aan in Felderwin, maar vindt wel bewijs dat hij is ontvoerd naar Xhorhas, waarschijnlijk om wapens te fabriceren. De groep vertrekt naar Xhorhas. Nott blijkt door een vloek veranderd te zijn in een goblin en was daarom terughoudend in het opnieuw ontmoeten van haar familie. Ook Yasha heeft een duister verleden: zij trouwde in het geheim en betaalde daarvoor de ultieme prijs. Haar vrouw werd vermoord, waarna Yasha uit Xhorhas is gevlucht.

In de hoofdstad van Xhorhas lukt het de Nein een audiëntie te krijgen bij de koningin, Leylas Kryn. Ze komen erachter dat de ‘Beacon’ die zij in Zadash hebben gestolen rechtmatig eigendom was van de Kryn Dynasty en Caleb besluit het object terug te geven om een zekere doodstraf te voorkomen. Daarmee verkrijgen de avonturiers een heldenstatus binnen de Dynasty: de Beacons zijn een heilig deel van hun cultuur en deze specifieke Beacon was al een tijd vermist.

Nott en Yeza worden herenigd. Eindelijk! De Nein doet een poging de persoon te vinden die aansprakelijk is voor de ravage binnen Xhorhas. Deze man, Obann genaamd, laat een angstaanjagend monster vrij. Yasha keert zich tegen de groep en voegt zich bij de twee slechteriken terwijl de overige leden van de Nein vluchten voor hun leven.

[divider line_type=”No Line”][image_with_animation image_url=”30795″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Verloren vrienden

De overgebleven vrienden zijn onzeker of Yasha hen uit vrije wil verraden heeft. Met behulp van Jester’s spreuk Scrying kunnen ze de drie krijgers in de gaten houden. Net nadat Beau een promotie heeft gekregen binnen de Cobalt Soul, wordt er op het hoofdkantoor van de orde een wrede aanval gepleegd waarbij er maar weinig overlevenden zijn. Jester ziet dat Yasha deel uitmaakt van de aanvallende partij. Fjord laat zijn verleden met Uk’otoa definitief achter zich door zijn zwaard te vernietigen. Hij kiest ervoor om zich te wijden aan Melora, dezelfde godin die Caduceus aanbidt.

Het kost de vrienden enorm veel moeite, maar na een aantal mislukte pogingen komen ze in de stad Rexxentrum oog in oog te staan met Obann, Yasha en de monsterlijke Laughing Hand. Tijdens het gevecht bevrijdt Caduceus Yasha van de controlespreuk die Obann over haar uitoefende. De Nein kunnen even opgelucht ademhalen: ze hebben hun vriendin terug.

[divider line_type=”No Line”][image_with_animation image_url=”30796″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Politieke spelletjes

Nu de Mighty Nein weer herenigd is in Rexxentrum, de hoofdstad van de Empire, wil de koning weten wat er aan de hand was. Het gevecht heeft namelijk voor best wat oproer gezorgd. De avonturiers proberen het verhaal uit te leggen, maar de koning blijkt meer geïnteresseerd te zijn in hun diensten: hij wil dat ze proberen een staakt-het-vuren te arrangeren met de Kryn Dynasty, omdat hij weet dat ze aan beide kanten relaties hebben opgebouwd.

Ondertussen wil Nott graag van haar vloek af en Caleb denkt dat hij daarvoor een spreuk gevonden heeft. Nadat de spreuk faalt, moet de groep op zoek naar een andere oplossing. Via Beauregard’s ouders, met wie ze op slechte voet staat, komen ze terecht bij een heks. Jester is de heks te slim af en kort daarna kan Nott haar eigen identiteit weer aannemen: die van de Halfling Veth Brenatto. Ook Caduceus maakt veranderingen door. Hij ging aanvankelijk mee op reis omdat zijn familie verdwenen was en het woud waar hij woont begon af te sterven, maar wanneer de groep zijn familie versteend terugvindt, kunnen ze ook deze magie ongedaan maken. Caduceus is net zoals Veth dichter bij zijn doel, maar de twee kiezen ervoor om de komende tijd bij de groep te blijven.

In Xhorhas haalt de Mighty Nein de koningin over om de poging tot vredesonderhandeling aan te nemen. Deze vinden kort daarna plaats op zee en na een ogenschijnlijk gunstige uitkomst varen de avonturiers hun nieuwe doel tegemoet: een bijeenkomst van de volgelingen van Jesters god: de Traveler. Maar ze worden achterna gezeten…

[divider line_type=”No Line”][image_with_animation image_url=”30798″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”][divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]
[divider line_type=”No Line”]

Dat is waar we de Mighty Nein aan het einde van aflevering 99 van de tweede campaign voor het laatst zagen. In de afgelopen twee weken is de cast van Critical Role weer druk aan de slag gegaan in de studio. Met een aantal aanpassingen kon de groep toch streamen om het spel weer op te pakken. We kijken reikhalzend uit naar hoe het verhaal nu verder gaat!

Je kunt Critical Role vinden op Twitch, YouTube of op je favoriete podcast-app.

[image_with_animation image_url=”30797″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”x_large_depth” max_width=”100%”]

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]

Deel dit artikel