Waar waren we gebleven met Critical Role? #2

Waar waren we gebleven met Critical Role? #2

Van Rumblecusp naar Eiselcross

Na een korte winterstop gaat Critical Role vannacht weer verder! De show, waarin een groep nerdy stemacteurs rond een tafel zit en Dungeons and Dragons speelt, heeft door de jaren heen heel wat fans verzameld. Nadat de eerste campaign werd afgesloten aan het einde van 2017, is er een tweede begonnen. Deze campaign gaat over de avonturen van de groep The Mighty Nein.

Ben je het verhaal een beetje kwijt of wil je instromen in deze campaign? Dan kun je hier teruglezen wat The Mighty Nein eerder al meemaakte. Als je graag eerst iets meer wilt weten over wat Critical Role inhoudt, dan kun je dat in dit overzichtsartikel terugvinden.

Spoiler alert!

Let op: dit artikel bevat zware spoilers voor aflevering 99-120 van de tweede campaign. Wil je zeker weten dat je niets over campaign 2 te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

[divider line_type=”No Line” custom_height=”20″][image_with_animation image_url=”34415″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”125%”]

Op weg naar Rumblecusp

Nadat de Nein de opzeese vredesonderhandelingen tussen de Kryn Dynasty en de Empire heeft overzien, begint de tocht naar Rumblecusp. Daar zal de eerste echte samenkomst van volgers van The Traveler plaatsvinden. Aan boord van het schip The Ball-Eater (door de Nein hernoemd vanuit The Squall-Eater) reist de groep met een eigen crew naar het eiland, dat gelegen is in de Lucidian Ocean. 

Na een aantal dagen valt het Caduceus op dat het schip gevolgd wordt door een gigantische drakenschildpad. Het lijkt erop dat het beest hen als prooi ziet, dus wanneer het binnen bereik is, draaien de zeelieden de boot en wordt de aanval geopend. Na een aantal rake slagen besluit Jester de spreuk Polymorph te gebruiken. Daarmee verandert ze het beest eerst in een normale schildpad en wanneer ze ziet dat hij hen nog steeds achtervolgt, in een zeeslak. 

De groep reist verder en doet ondertussen reparaties aan de Ball-Eater. Rumblecusp komt in zicht en de avonturiers zetten na een tijdje op zee eindelijk weer voet op het vaste land. In eerste instantie schijnt het eiland verlaten en onbewoond te zijn, omdat er nergens schepen aangemeerd liggen en er geen sporen van andere mensen zijn. Caleb verandert zijn kat Frumpkin in een vogel en laat hem vooruit vliegen om te kijken of hij iets van beschaving kan vinden. Niet veel later blijkt dat er een klein dorpje aan de voet van de centrale vulkaan van het eiland ligt. De groep begint aan de tocht door de jungle om bij de nederzetting te komen en ontmoet onderweg al twee van de inwoners. Vreemd genoeg kunnen zij zich niet herinneren waar ze vandaan komen en hoelang ze al op het eiland wonen, maar zij hebben hun leven gewijd aan de vuurgod Vokodo en aan het voortbestaan van het dorp Vo.

[image_with_animation image_url=”34416″ alignment=”” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
De Nein op Rumblecusp (met bonus Essek en Mollymauk). Fanart door @Redelice op Twitter.

De vloek van Vokodo

Al snel wordt er duidelijk dat niemand uit Vo meer weet waar ze vandaan komen en waarom ze hier zijn. Ook de leiders van het dorp, Viridian, Terra en Lukash, lijken onzeker te zijn over hun verleden. De mysterieuze Vokodo blijkt een entiteit die zich in de vulkaan bevindt en die daar zijn verkregen rijkdommen bewaart. 

Ondertussen lopen de voorbereidingen voor TravelerCon door. Jester haalt de lokale bevolking over om het festival te hosten in hun dorp. Volgens Viridian zullen de avonturiers dan eerst hun loyaliteit aan Vokodo moeten tonen door hem iets van waarde te brengen. Ze besluiten met Viridian mee te gaan en ontmoeten Vokodo in zijn onderwaterdoolhof; hij aanvaardt hun aangeboden objecten en laat hen weer gaan.

Wanneer de groep weer boven water is, gebruikt Caduceus een spreuk om Viridians vergeetachtigheid te verhelpen. Daarop ervaart zij een moment van helderheid: haar echte naam is Vilya en ze is oorspronkelijk afkomstig van het continent Tal’Dorei. Vilya realiseert zich dat Vokodo helemaal geen god is en dat hij een soort permanente mist gebruikt om alle mensen op Rumblecusp te doen vergeten wie ze zijn. Dat moet stoppen, dus ze sluit zich aan bij de Nein om Vokodo te verslaan.

De groep verkent het eiland om zwakke punten van de ‘vuurgod’ te vinden en komt een grot met alle schepen van de inwoners van Vo tegen. Via de grot baant de Nein zich een weg door de onderwatertunnels om vervolgens oog in oog te staan met Vokodo. Na een spannend gevecht met gevaarlijke manoeuvres lukt het de groep het vreemde wezen te verslaan. Op dat moment ziet iedereen die aanwezig is in de grot hetzelfde visioen: een soort levende stad, die vreemd en hongerig aanvoelt. Ze zien hoe Vokodo op de vlucht is voor deze immense metropool die zich door de Astral Sea beweegt en in de stad zelf voelen ze de aanwezigheid van de enigmatische Eyes of Nine

Nadat het visioen tot een einde komt, zijn de vrienden uitgeput en verward. Ze hebben zojuist een krachtig, boosaardig monster vermoord, maar hebben ze ook iets anders – iets groters – aangewakkerd?

[image_with_animation image_url=”34443″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
Caduceus ziet het visioen van de magische stad. Fanart door @Omegasama_Art op Twitter.

TravelerCon in het pittoreske Vo

Voordat ze de grot verlaten, nemen de leden van de Nein het een en ander van Vokodo’s imposante verzameling aan rijkdommen mee. Eenmaal buiten komt Yasha erachter dat haar vleugels zijn hersteld en dat ze kan vliegen: wanneer Beau van een klif afvalt kan Yasha haar net op tijd vangen. Samen met Vilya reist de groep terug naar Vo. 

Er wordt besloten dat het doemdenken nog een paar dagen kan wachten, het is immers eerst tijd voor TravelerCon! Nu Vo verlost is van de vloek van Vokodo kunnen de inwoners kiezen of ze willen blijven of gaan én of ze zich willen aansluiten bij de Traveler. Een aantal activiteiten als muziek, dansen en een vechtring wordt voorbereid en uiteindelijk uitgevoerd wanneer de groep Traveler-volgers gearriveerd is. 

Veth deelt op de drukke avond een rustig moment met Vilya om te praten over het moederschap en doelen in het leven; beide vrouwen hebben een kind ver weg van hen. Vilya is nerveus om haar dochter weer te zien en Veth begrijpt dat als geen ander, maar benoemt dat er ooit een moment van terugkeer moet zijn. Na een aantal woorden en giften van dank opent Vilya een portaal in een boom en loopt ze de omhelzing van haar dochter Keyleth (ja, díe Keyleth!) tegemoet.

De volgende dag brengt nog meer openbaringen: hoewel Jester al wist dat de Traveler geen god is maar de Archfey Artagan is dit nog niet bekend bij zijn andere volgers. Artagan vindt dat hij zich moet bemoeien met te veel problemen van zijn volgelingen, dus besluit hij samen met Jester om zich voor te doen als de Moonweaver, een andere god. Op het hoogtepunt van de faux-onthulling grijpt de Moonweaver zelf in. Een aantal van de volgers van de Traveler is hierna bekeerd tot het geloof van de Moonweaver, dat qua ideeën niet heel ver verwijderd is van hun oude geloof. Hoe chaotisch (en daarmee toepasselijk) ook, het is Artagan wel gelukt een paar volgelingen af te schudden.

[image_with_animation image_url=”34413″ alignment=”” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
Yasha vangt Beau op bij de klif. Fanart door @LyriFaun op Twitter.

Een weerzien in Rexxentrum

Na de chaos op Rumblecusp achter zich gelaten te hebben en wat tijd gespendeerd te hebben in Nicodranas, keert de Nein terug naar Rexxentrum. Vrouwe Vess DeRogna van de Cerberus Assembly had namelijk tijdens de vredesonderhandelingen een samenwerking voorgesteld waar de groep op terug wil komen. Zij stelt nu aan de Nein voor om af te reizen naar Aeor, een oeroude stad waar de magie vanaf straalt. Verschillende groepen willen de magie voor zichzelf claimen en deze kracht mag niet in de verkeerde handen vallen. Gezien de reis gevaarlijk zal zijn, wil DeRogna de Nein vergezellen en daarnaast een gids meenemen. De groep accepteert de opdracht en bereidt zich erop voor om binnen een week te vertrekken naar koudere oorden; Aeor ligt ver in het noorden, tussen de gletsjers en ijsgrotten.

Caleb krijgt een uitnodiging om te dineren bij zijn voormalig leermeester – en mishandelaar – Trent Ikithon. Calebs twee oud-medestudenten Eodwulf en Astrid zullen ook aanwezig zijn. De Nein gaat als unit omdat niemand Caleb alleen wil laten in zijn grootste nachtmerrie. Zo kunnen ze ook aftasten of Eodwulf en Astrid nog te vertrouwen zijn, want in samenwerking met Ikithon zijn ze gevaarlijke, potentiële tegenstanders. Na een gespannen diner waar donkere waarheden over Calebs én Ikithons verleden aan het licht komen, trekt de Nein zich terug in een goedkope inn. Caleb laat hen een nieuwe spreuk zien: een toren in een andere dimensie waarin ze veilig kunnen slapen. Hij heeft voor iedereen een eigen kamer ingericht en er is een grote keuken met genoeg eten. Gelukkig kunnen de avonturiers in ieder geval pas op de plaats maken, als dat nodig is.

Caduceus spreekt Trent Ikithon toe tijdens het diner. Animatie door beans bees op YouTube.

In de achtervolging

Om zelf alvast wat onderzoek te doen over Aeor en de Eyes of Nine maakt de groep een uitstapje naar Zadash. Daar willen ze contact opnemen met Cree, iemand die werkt voor de Gentleman. Ook heeft ze gewerkt met Lucien, de paarse Tiefling die we eerst kenden als Mollymauk. Cree laat zich niet makkelijk vinden: ze is gestopt met haar baantje bij de Gentleman en antwoordt niet duidelijk op Jesters berichten. Met behulp van de spreuk Scrying komt Jester erachter dat Cree helemaal niet meer in Zadash is. In plaats daarvan ziet ze haar door een sneeuwstorm ploegen, ergens ver weg.

De Nein is wantrouwend tegenover zowel Cree als Lucien en besluit te checken of het lichaam van Lucien-en-of-Mollymauk nog begraven ligt waar ze het hebben achtergelaten. Hij blijkt opgegraven te zijn en is, samen met Cree, de storm aan het trotseren. 

Kort na deze onthulling is het tijd om Vess DeRogna op te zoeken en te vertrekken naar het noorden. De groep steekt de ijszee over richting Eiselcross, de eilandengroep waar Aeor te vinden is. De ondode kapitein Avantika maakt nog een terugkeer samen met een klein leger aan volgers van Uk’otoa – de kwaadaardige god die Fjord ooit aanhing. Na een korte confrontatie laat Fjord dit deel van zijn leven hopelijk voorlopig achter zich en kan de groep aanmeren in Balenpost.

[image_with_animation image_url=”34414″ alignment=”” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
De Nein in hun nieuwe winterkleding. Officiële character art door Ariana Orner (@Ornerine op Twitter).

Uh… meenemen dan maar?

Na een inn en een gids gevonden te hebben, spendeert de groep een nachtje in Balenpost. Jester besluit Scrying te gebruiken om te zien wat Lucien aan het doen is en ziet dat hij zich in een kamer bevindt. Hij kijkt Jester door de spreuk heen aan en verdwijnt door het raam. Wanneer de Nein op onderzoek uitgaat is het al te laat: Vrouwe DeRogna is vermoord en Lucien was in haar kamer op zoek naar informatie. Door haar op magische wijze in een parallelle dimensie te bewaren, kan de groep het misdrijf nu verbergen en het lichaam later met een spreuk nog vragen stellen. Tja, het is in ieder geval een beter idee dan een vermoorde dame van hoge rang ergens te laten liggen…

De volgende ochtend gaat de groep toch maar op pad met gids Dagen Underthorn. Die is heel wat gewend en heeft zich goed voorbereid op de barre tocht. De avonturiers onderzoeken een aantal punten met ruïnes van Aeor en komen tal van bevroren lichamen tegen. In een van de grotten ontmoeten ze de Tombtakers: Lucien, Cree en een aantal anderen staan aan het einde van een conflict nog als enige overeind. De Tombtakers stellen zich niet per se vijandig op, maar wel wat vreemd. Lucien stelt voor dat beide groepen hun eigen weg gaan, maar zegt dat hij het niet erg vindt als de Nein hen volgt.

[image_with_animation image_url=”34444″ alignment=”” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
Lucien in de sneeuwstorm. Fanart door @Omegasama_Art op Twitter.

Overblijfselen van Aeor

In een door een ruïne gegeven visioen ziet Jester dat de Tombtakers met behulp van Aeorische artefacten een soort kracht proberen los te breken en ze voelt dat de Nein dat koste wat het kost tegen moet houden. Aan het visioen zit wel een prijs vast; het valt de groep op dat Jester er een paar jaar ouder uitziet en waarschijnlijk tijd heeft moeten inleveren aan de mysterieuze plek. 

Na een aantal ruïnes met vijandige gefaalde-experimenten-die-nu-monsters-zijn te hebben uitgeruimd, haalt het gezelschap even adem. Het is een aantal keer bijna mis gegaan, maar uiteindelijk is iedereen gelukkig redelijk intact. Beau vraagt Yasha uit op een date – ze kunnen elk moment het loodje leggen, dus waarom niet? – en ook Jester en Fjord delen een romantisch moment met elkaar. 

In een van de ondergrondse kamers gaat de groep op zoek naar een threshold crest, een van de artefacten die uit handen van de Tombtakers gehouden moet worden. Na een bloedstollend gevecht met een automaton lukt het de Nein om het artefact te verwerven.

[image_with_animation image_url=”34418″ alignment=”” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]
De Nein in Calebs negenkantige toren. Fanart door @TheMinttu op Twitter.
[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Dat is waar we de Mighty Nein aan het einde van aflevering 120 voor het laatst zagen. Er is geen manier om te voorspellen wat er komen gaat, dus we kijken uit naar wat we te zien zullen krijgen… Is it Thursday yet? Gelukkig wel!

Je kunt Critical Role vinden op Twitch, YouTube of op je favoriete podcast-app.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]