Rest in pages

Ubisoft en de Leescoalitie slaan de handen ineen

Achtergrond
Maxime Buitenhuis op 11 augustus 2021
Ubisoft en de Leescoalitie slaan de handen ineen

Zoals gelezen in de scripties

Veel jongeren geven aan lezen niet leuk of niet belangrijk genoeg te vinden. Daarom startten de Nederlandse Leescoalitie en gamegigant Ubisoft een samenwerkingsverband om ontlezing onder jongeren tegen te gaan. Door jongeren en jongvolwassenen aan te spreken met interessante verhalen, hopen de Coalitie en Ubisoft hen te enthousiasmeren voor het geschreven woord.

De samenwerking komt op een goed moment. Afgelopen jaar gaf de Leescoalitie aan een leesoffensief te hebben samengesteld, waarmee de organisatie het lezen wil bevorderen. Met twee gloednieuwe verhalen die binnen de wereld van Assassin’s Creed Valhalla passen, zetten de  Coalitie en Ubisoft gezamenlijk een grote stap in de richting van hun doel.

UBISOFT SPECIAL-APP

De twee verhalen zijn geschreven door Ronald Giphart en Margje Woodrow. Giphart is vooral bekend van romans als Phileine zegt sorry (1996) en Ik ook van jou (1992). Voor die laatste won hij een Gouden Ezelsoor. Woodrow is vanuit haar carrière als docent in de wereld van de literatuur gestapt, waar ze vooral boeken voor jongeren schrijft. Na haar debuut met Examendeal (2013) heeft ze nog zeven andere boeken geschreven en daarnaast droeg ze bij aan de bundel voor de Boekenweek voor Jongeren in 2019.

Om zich voor te bereiden op wat de gamewereld inhoudt, keken de auteurs video’s van YouTuber JorRaptor. Giphart schreef vervolgens ‘Het grootse feest voor Bent’, waarin Eivor terugdenkt aan een jeugdvriend die vermist is geraakt. Woodrow schreef een verhaal genaamd ‘Alf’. Daarin gaan Eivor en Soma’s clan de strijd aan tegen de Angelsaksen in Grantebridge. 

Onder de noemer Verborgen Verhalen publiceert Ubisoft deze korte verhalen via de Ubisoft Special-app. Daar kun je ze niet alleen lezen, maar ook wat meer informatie vinden over de geschiedenis en de historische termen die erin gebruikt worden. Daarnaast zijn er audiofragmenten en videobeelden toegevoegd om de verhalen nog aantrekkelijker te maken.

Het is enorm bijzonder om op deze manier de twee ogenschijnlijk schurende werelden van literatuur en gaming bij elkaar te brengen.

Eveline Anderkerk
Ubisoft en de Leescoalitie slaan de handen ineen

BEKEND TERREIN

Door de verhalen te plaatsen in een voor jongeren bekende wereld, hoopt de coalitie hen aan te sporen meer te lezen over hun interesses. Directeur Eveline Anderkerk van CPNB, een stichting die het lezen probeert te stimuleren, zegt namens de Leescoalitie: “Jongeren bereik je niet alleen door tegen ze te zeggen hoe belangrijk en fijn lezen is. Je moet ze daarnaast weten te raken op een plek waar ze al graag zijn.”

Voor de Leescoalitie zelf was deze samenwerking juist geen bekend terrein, maar een enerverend nieuw hoofdstuk. “De samenwerking met Ubisoft is een heel spannende maar vooral ook belangrijke stap om leesplezier bij jongeren aan te wakkeren. […] Het is enorm bijzonder om op deze manier de twee ogenschijnlijk schurende werelden van literatuur en gaming bij elkaar te brengen,” aldus Anderkerk.

We zagen al eerder romans en stripboeken van de Assassin’s Creed-games. Zo heeft elke grote game uit de franchise een eigen officiële roman en zijn er daarnaast stripboeken die bijvoorbeeld over Assassins uit Rusland en het Midden-Oosten gaan. Met de uitgave van de Verborgen Verhalen is dit de eerste keer dat de verhalen zich echt op jongeren richten.

VALHALLA

In Assassin’s Creed Valhalla speel je als Eivor, een Viking die op reis gaat naar Groot-Brittanië. Afgelopen november kwam de game uit. Pixel Vault noemde Valhalla “anders, verfrissend en toch behoorlijk authentiek.” Je kunt hier onze volledige review van de game lezen.

Beide Verborgen Verhalen zijn in mei uitgebracht en zijn nu te lezen via de Ubisoft Special-app. Je kunt de app gratis downloaden voor Android en iOS.

Geschreven door

Maxime Buitenhuis

Hoofdredacteur sinds april 2020. Het enige nadeel aan Maxime als hoofdredacteur is dat ze minder tijd heeft om haar goede takes over Eurovisie en Star Wars op papier te zetten.

Deel dit artikel